Strona 29 z 99 PierwszyPierwszy ... 19202122232425262728293031323334353637383979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

No dobra więc tak, pojechałem na serwis klimy po tym jak po 2 tygodniach całkowicie uciekł mi czynnik. Oto co się okazało:
    - 0g czynnika w układzie,
    - po sprawdzeniu szczelności układu klimy azotem na poziomie ciśnienia 18 barów...brak wycieków/nieszczelności,
    - następnie próbnie nabita klima do 500g - trzyma!,
    - diagnoza: albo walnięty czujnik włączania wentylatora albo nieszczelna uszczelka czołowa sprężarki.

To pierwsze było by trafne, ponieważ kiedy w układzie klimy jest zbyt duże ciśnienie (przypomnę, że ostatnio na "domiar złego" dobiłem 550g) to czynnik chłodzący zostaje automatycznie wybity - dlatego klima przestała mi działać dosłownie w parę chwil. No ale wentylator odpowiedzialny za klimę włącza się od razu, czyli czujnik w porządku.
    Druga sprawa i propozycja ze strony serwisu - napełnić klime czynnikiem chłodzącym z uszczelniaczem. A ponieważ wykonywałem sprawdzanie azotem (cena 39zł) i nie wykryto nieszczelności, to w przypadku gdyby teraz czynnik uciekł zostanie on napełniony gratisowo.
    Na chwile obecną, tj. od wczoraj znowu wszystko działa jak powinno, klima chłodzi, a odgłosu wiertarki nie ma (był tylko przed pierwszym nabiciem i po nabiciu w dniu kiedy uciekł ponownie).
    Może komuś te informacje się przydają, a w razie czego będe na bieżąco informował co i jak.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Koledzy bo juz ręce mi opadły, klima 100% szczelna, dziala jak szalona, chlodnica z osuszaczem nowa, zawór rozpręzny oryginał nowy wymieniony, czujnik cisnienia wymieniony, przy ilości czynnika 460 wiertara, dobiłem do 550 i klima zaprotestowala wlaczajac i wylaczajac sie co chwile, czyli czynnika było za duzo.
    Ściagnieto wszsytko i nabito od nowa 460. Wiertarka pojawia się cały czas, macie jakieś pomysły co dalej ?????

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał SimonCT Zobacz post
    Koledzy bo juz ręce mi opadły, klima 100% szczelna, dziala jak szalona, chlodnica z osuszaczem nowa, zawór rozpręzny oryginał nowy wymieniony, czujnik cisnienia wymieniony, przy ilości czynnika 460 wiertara, dobiłem do 550 i klima zaprotestowala wlaczajac i wylaczajac sie co chwile, czyli czynnika było za duzo.
    Ściagnieto wszsytko i nabito od nowa 460. Wiertarka pojawia się cały czas, macie jakieś pomysły co dalej ?????
    Ile Ci ścigągneli oleju z układu i ile ponownie napełnili ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

Pewnie to nic nie zmieni, ale może jeszcze spróbuj i nabij 500, albo troche ponad 500, ale mniej niż 550?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie

ile oleju ściągneli nie wiem, nie sprawdzałem nie pytałem. Operacje przeprowadzam w wykwalifikowanych warsztatach, więc mam nadziję że robią to zgodnie ze sztuką.

carramba, sugerujesz że mam za mało oleju ? Niestety przez te całe walki przez ostatnie 2-3 miesiące operacji ściagania i nabijania przeprowadzilem przynajmniej siedem.

SebaStol, najpierw mialem 460, brzęczało, potem dobilismy ostroznie do 500, pobrzekiwalo ale jednak mniej, potem 550 i juz nie wiem jak bylo bo wylaczalem klime zeby nie spalic sprzegla.

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał SimonCT Zobacz post
    ile oleju ściągneli nie wiem, nie sprawdzałem nie pytałem. Operacje przeprowadzam w wykwalifikowanych warsztatach, więc mam nadziję że robią to zgodnie ze sztuką.

carramba, sugerujesz że mam za mało oleju ? Niestety przez te całe walki przez ostatnie 2-3 miesiące operacji ściagania i nabijania przeprowadzilem przynajmniej siedem.

SebaStol, najpierw mialem 460, brzęczało, potem dobilismy ostroznie do 500, pobrzekiwalo ale jednak mniej, potem 550 i juz nie wiem jak bylo bo wylaczalem klime zeby nie spalic sprzegla.
    Ja nabijałem klimę na włoskiej maszynie TEXA (ale to nie najważniejsze, taką po prostu mieli). W programie maszyny był model samochodu i ilość czynnika, dla 159 JTD i dla mojego rocznika, napisane było 550 g i tyle zostało nabite.Jeśli chodzi o olej, to najpierw jest ściągany z obiegu i odseparowany a następnie serwisant powinien wpuścić do układu świeży olej, najlepiej z czynnikiem UV, bo wtedy przy użyciu specjalnej lampy serwisant może sprawdzić ewentualne wycieki a nie wymieniać poszczególne elementy ,,na pałe''. Wracając do oleju, musiałbym poszperać w e-learn Alfy ile tego oleju ma być w układzie, teraz nie pamiętam, w każdym bądź razie olej jest dozowany przez serwisanta (czytaj : wiedza+doświadczenie+dane katalogowe), ja poprosiłem aby dał o 10ml oleju więcej niż mówi instrukcja, czyli jeśli w danych katalogowych jest, że oleju ma być 50ml, to u mnie jest 60ml w układzie. Dlaczego właśnie tak ?, gdyż ja podejrzewałem u siebie, że sprawcą ,,dzwięków'' z klimy jest zawór rozprężny a konkretnie zbyt słabe smarowanie i stąd dzwięki, taka była moja teoria. Klima była nabijana w maju, do tej pory spokój.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Właśnie, cenna uwaga, przypominam sobie ze serwisant który mi nabijał opowiadał że z jego 30-to letniego doświadczenia wynika ze po sciaganiu powinno dac się odrobinę więcej oleju niz książka przewiduje, wiec u mnie zrobił pewnie to samo. Ale skonsultuje to z nim jeszcze. moze sciagniemy po raz setny i damy jeszcze ciut wiecej oleju.

Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Jak masz elerna do Alfy , to sprawdź ile powinno być, bo to ,,ciut'' może nie wystarczyć, jak będę miał chwilę, to może wieczorem zerknę i napiszę co do ilości. Pytanie, czy pamięta ile obecnie masz oleju w układzie ?. Kolejna rzecz, to zapytaj serwisanta co oni tam za olej leją, bo to też istotne.

Ty, ale z tym 30 letnim doświadczeniem, to pojechał ostro, w 1984 r. to on klime widział, ale chyba na filmach i to amerykańskich...

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

Co do ilości czynnika to są dwie wersje. 550 i 460. Podobno wersje 550 to Alfy przed liftem, a wersje 460 po lifcie. Czy tak jest naprawdę?

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał SebaStol Zobacz post
    Co do ilości czynnika to są dwie wersje. 550 i 460. Podobno wersje 550 to Alfy przed liftem, a wersje 460 po lifcie. Czy tak jest naprawdę?
    Raczej nie jest to wyznacznikiem.
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km