Strona 29 z 31 PierwszyPierwszy ... 19202122232425262728293031 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 305

Temat: Szarpanie przy przyśpieszaniu w okolicach 2000 rpm. Wariuje wskazówka doładowania

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Witam,
    nie chce za szybko ogłaszać rozwiązania problemu w moim wypadku (na razie 2 dni testów) lecz po wymianie pompy vacuum oraz jej uszczelki na młodszą pompę od insigni z 2011 roku o tych samych numerach szarpanie ustało.
    Samochód o wiele lepiej się zbiera i jest to odczuwalne (mam nadzieje, że nie jest to efekt placebo) muszę jeszcze minimum tydzień pojeździć w trasach by coś potwierdzić.
    Po wymianie pompy tak jakby turbina solidniej pracuje i jakby jej płynność przechodzenia na większe doładowanie jest zdecydowanie lepsza.
    Na ten moment ciesze się jazdą i brakiem szarpnięć. Zobaczymy co będzie dalej i za tydzień ogłoszę czy powróciło, czy może udało się rozwiązać problem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kleosin
    Auto
    159 2.0 JTDM 170KM

Domyślnie

U mnie po zakupie była nieszczelność spod uszczelki tej pompy. Jeżeli nie będzie w układzie odpowiedniego podciśnienia to będą problemy z wysterowaniem turbiny i zaworu egr więc ta teoria ma ręce i nogi. Jestem ciekaw jak się potoczy dalej u Ciebie sprawa...
    Możesz napisać co Cię skłoniło do jej wymiany, jak i kto na to wpadł?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Witam,
    niestety muszę obalić moją teorię co do szarpania przy 2000 rpm. Występuje ono i głównie na 2 biegu. 3 i 4 bieg jest szarpanie ale jest ono płynne i do zniesienie. Co do plusów po wymianie pompy vacum to na pewno zbieranie się auta zdecydowanie lepiej. Odczuwalne jest to zwłaszcza na włączonej klimie. Od dołu jest teraz zdecydowanie lepiej.
    Na szarpanie na 2 biegu przy 2000 rom już mi się kończą pomysły - zmienna geometria, wtryski, zimne luty na sterowniku ?
    Szukam już długo i wymieniam dużo rzeczy, a ono nadal jest
    Co mnie skłoniło do zmiany pompy - przebieg około 250 000 oraz liczne zapocenia w tym miejscu (nowa uszczelka)
    pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak Avatar cybermyszak
    Mieszka w
    Tarnów/Niepołomice
    Auto
    2 x AR 159 2.0 JTDM

Domyślnie

Jacek, znam ten ból: po przejażdżce wydaje się, że w końcu spokój, a tu na następny dzień gdzieś jedziesz i znowu szarpie.

Ostatnimi czasy wymieniłem zawór doładowania, czujnik doładowania i separator odmy. Bez zmian.

Z grubsza jedynym elementem dolotu, którego nie sprawdzałem/wymieniałem jest rezonator powietrza, który jakoś tak ciągle sprytnie umykał niezauważony, a w sumie jest na samym wierzchu. Patrzył ktoś kiedyś na niego? Czy on się w ogóle psuje? Jakie są objawy w takiej sytuacji?

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar krystian750
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Alfa 159 2.4

Domyślnie

U mnie też juz szarpie. Jeździć i nic nie robić bo wymiana połowy osprzetu bez sensu bo znowu będzie tak samo... Można turbine tak ustawić na gruszce żeby nie było szarpania. Ale przez to przy bucie w podłodze jest falowanie doładowania.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kleosin
    Auto
    159 2.0 JTDM 170KM

Domyślnie

Jeździć i nic nie robić bo wymiana połowy osprzetu bez sensu bo znowu będzie tak samo...
    Jestem tego samego zdania.

Dwa tygodnie temu zrobiłem 200km ekspresówką jadąć ciągle w przedziale 140-160km/h i od tej pory spokój z szarpaniem. Te silniki potrzebują długich tras, a nie latania wokół komina...
    Zmieniłem też technikę jazdy, to nie stare TDI żeby zmieniać biegi przy 2500obr/min. Nie przyśpieszam też z niskich obrotów co generalnie szkodzi każdemu motorowi, a tutaj dodatkowo powodowało te szurania.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kleosin
    Auto
    159 2.0 JTDM 170KM

Domyślnie

Wcześniej tego nie skojarzyłem, ale od 1,5 miesięca zacząłem lać paliwo premium na jednej ze stacji i jest wszystko OK. Najpierw te szarpnięcia stawały się coraz słabsze aż po tej dłuższej trasie zupełnie ustały. Poprzednio brałem olej napędowy od Białorusinów lub na innych CPNach i zawsze znane wszystkim obajwy występowały. Nie wiem czy wina leży po stronie wtrysków, pompy, ale ewidentnie wrażliwość na jakość paliwa może być tutaj kluczem. W przypadek nie wierzę, że samo nagle się naprawiło...

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

ja leje tylko v power na shell i szarpie bez zmian...

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

To nie może zależeć aż tak od paliwa, bez jaj... Silnik samochodu to nie laboratorium
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Była: Alfa 159 1.9 8v JTDm. Teraz: Lexus IS 300h 2020

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    To nie może zależeć aż tak od paliwa, bez jaj... Silnik samochodu to nie laboratorium
    Musisz jednak przyznać, że diesel na wodzie nie podjedzie Renomowane stacje powinny być okej, ale jakiś "Artur Fuel" może niekoniecznie Chciaż ostatnio Orlen też miał jakąś wpadkę z rozszczelnionym zbiornikiem który zbierał wodę która ludzie zatankowali

Z drugiej strony jak ktoś ma wodę w baku to jedno tankowanie "premium" diesla nie pomoże. Jest na pewno taki specyfik TEC 2000 który wiąże wodę z paliwem i zamiast wciągać samą wodę polepsza proporcje paliwa/wody w tym co zostanie dostarczone przez pompę i jakoś to przepali.