Ja mam gates'a i byl ok 100zl tańszy niz behr. dziala wzorowo, ladnie trzyma temp, nie faluje ani nic takiego - sprawdzane fesem. podobno EPS to dokladnie to samo co gates, i ceny tez podobne
tak więc chyba nie będe się zastanawiał tylko zakupie gatesa i przed zimą będzie problem z głowy dzieki za info
tez bede musiał wymienic termostat, nawet po dłuższej przejażdżce , postojach przy zapalonym silniku temeperatura nie podskoczy nawet do 70 stopni. raczej przez to nic złego sie nie dzieje dla auta ale dla swojego komfortu psychicznego ze cos nie jest tak jak byc powinno bedzie trzeba sie udac do mechesa, ale cena termostatu na stronie fiata mnie przeraziła ;]
Mam 1.9 JTD 110kW. Podłączyłem pod kompa i z zimnego silnika monitorowałem, jak zachowuje się temperatura. Dosyć ładnie się podnosiła (chociaż nie wiem jak powinno być dokładnie) i zastanowiła mnie jedna sprawa, a mianowicie wskaźnik na desce pokazywał 50, komputer nieco ponad 60 kiedy pojawiło się wyraźne załamanie i spadek temperatury o kilka stopni, co ewidentnie wskazywało na otwarcie termostatu. Czy jest możliwe, że oba czujniki przekłamują? I czy jest trzeci czujnik, który włącza wiatraki na chłodnicy? Włączają mi się czasami po podjeździe pod górkę.
termostat do wymiany
Zamowie wiec tego Verneta i zobacze co bedzie ;] A czujnik temp po co wyminiac?? mozliwe ze padl razem z termostatem??
Witam ja też mam problem z dogrzewaniem silnika max pokazuje mi 70 st.C ,a do pracy mam 40km,to chyba powinno go gogrzać, a mianowicie problem jest w tym że już 2 razy zamarzła mi odma i olej wywaliło bagnetem,zastanawiałem sie nad tą przyczyną no i raczej jes to wina termostatu, nie dogrzewa silnika, paliwo leje raczej dobre z orlenu ,robię długie odcinki, olej 5w40.Odmę wymyłem zamówiłem nowy termostat i zobaczę może to pomoze.