Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    To wy zaprzeczacie temu, że auta EV też szkodzą. ....
    Przepraszam bardzo, ale czy ja gdziekolwiek kiedykolwiek napisałem,że elektryki zupełnie nie szkodzą?
    Bo po raz kolejny ktoś zarzuca mi coś czego nigdy nie napisałem.

- - - Updated - - -

Kolego, przedstawiłeś artykuł, w którym autor na podstawie jakiś tam badan stwierdził wpływ czynnika X na zjawisko Y. Zapytałem, czy zostały uwzględnione inne czynniki mogące mieć wpływ na wyciągnięte wnioski. I co ? I z 5 punków wymijająco odpowiedziałeś na 2.
    .
    Odnosę się zbiorczo, bez rozdzielania na punkkty.
    Mamy zbadany i udowodniony czynnik wpływający na zanieczyszczenie powietrza w miastach w postaci ogrzewania domów śmieciami, miałem węglowym itp.W związku z tym stosuje się kary, monitorowanie powietrza, kontrolę, programy wymiany pieców itp
    Mamy również inny zbadany i udowodniony czynnik w postaci spalin samochodowych. Mamy nie podejmować działań, gdyż walczymy już z pierwszym czynnikiem więc ten mamy sobie odpuścić?
    Poza tym uważasz,że zmiany jakości powietrza występujące akurat w czasie wprowadzenia ograniczenia ruchu mają wszystkie inne powody, ale akurat nie ograniczenie ruchu?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

.

ps. dzisiaj widziałem pierwszy raz na żywo Dacię Spring. Z materiałów w TV i youtubach - myślałem że jest to nieco zmniejszony Duster w wersji EV. A to jest do .urwy nędzy Matiz za ponad 100tys.....
    Matiz przy tym to wypas. W tym pod podstawowym względem - dojedzie dalej niż 90km z ogrzewaniem.
    Duster to supercar przy tym, Nie odbierając nic Dusterowi niegłupie auto wiele potrafiące. No tylko przez durne normy co rusz z wykasowanymi silnikami i napędami.

To samo dotyczy innych samochodów normalnych vs na baterie.

Co do Wrocławia .. jedna z gorszych traum poruszania się samochodem jakie przeżyłem. Makabra. Sam musząc w jakiś sposób tam mieszkać chodziłbym z buta bo i hulajnogi na tych wertepach nie dają rady. A z relacji syna tam studiującego tramwaje również.
    Tylko dlaczego dla jakichś ułomnych patologii odmawiać możliwości poruszania się samochodami spalinowymi tam gdzie to jest płynne gładkie i bez takiego w ogóle jakiegokolwiek stężenia korków?
    To trochę zastanawia. Jak szczepionka od 6go miesiąca życia. Gdy żadnej potrzeby czy korzyści do strat jej tam nie ma .

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Przepraszam bardzo, ale czy ja gdziekolwiek kiedykolwiek napisałem,że elektryki zupełnie nie szkodzą?
    Bo po raz kolejny ktoś zarzuca mi coś czego nigdy nie napisałem.

- - - Updated - - -

Odnosę się zbiorczo, bez rozdzielania na punkkty.
    Mamy zbadany i udowodniony czynnik wpływający na zanieczyszczenie powietrza w miastach w postaci ogrzewania domów śmieciami, miałem węglowym itp.W związku z tym stosuje się kary, monitorowanie powietrza, kontrolę, programy wymiany pieców itp
    Mamy również inny zbadany i udowodniony czynnik w postaci spalin samochodowych. Mamy nie podejmować działań, gdyż walczymy już z pierwszym czynnikiem więc ten mamy sobie odpuścić?
    Poza tym uważasz,że zmiany jakości powietrza występujące akurat w czasie wprowadzenia ograniczenia ruchu mają wszystkie inne powody, ale akurat nie ograniczenie ruchu?
    Tyle, że cytowany przez ciebie artykuł, wspierający się "badaniami naukowymi" stawia sprawę tak, jakby tylko ta jedna prosta decyzja administracyjna spowodowała obniżenie zanieczyszczenia powietrza o 1/3, co jest daleko idącą nadinterpretacją faktów, co udowodniłem ci wczoraj przy porannej kawie.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    tak tak, wiadomo, nie można ufać nauce. Tylko wy wiecie jaka PRAWDA, WŁĄCZ MYŚLENIE!
    Kolega rozumiem bezkrytycznie ufa wszystkiemu co zostało "naukowo" opisane. Włącznie z potwierdzoną "naukowo" wyższością rasy aryjskiej nad innymi.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Tyle, że cytowany przez ciebie artykuł, wspierający się "badaniami naukowymi" stawia sprawę tak, jakby tylko ta jedna prosta decyzja administracyjna spowodowała obniżenie zanieczyszczenia powietrza o 1/3, co jest daleko idącą nadinterpretacją faktów, co udowodniłem ci wczoraj przy porannej kawie.
    ".....O jakości powietrza decyduje wiele elementów. Istnieją trzy kategorie źródeł powstawania zanieczyszczeń w atmosferze. Pierwszym z nich jest emisja związana bezpośrednio z działalnością człowieka. W Polsce to głównie emisja w sektorze komunalno-bytowym związana z produkcją ciepła i energii w urządzeniach indywidualnych, emisja z sektora energetyki, transportu, rolnictwa, produkcji przemysłowej i działalności usługowej. Drugim źródłem jest emisja pośrednio związana z działalnością człowieka, czyli tzw. wtórna emisja, obejmująca m.in. porywanie wcześniej wyemitowanych cząstek pyłu z dróg, wysypisk, hałd, emisja z odkrytych pól uprawnych oraz tworzenie się zanieczyszczeń w atmosferze. Trzecią kategorią jest emisja naturalna powodowana m.in. przez aerozol morski, aktywność wulkaniczną, sejsmiczną i geotermiczną, naturalne pożary lasów i torfowisk, emisję aerozolu biologicznego (pyłki roślinne, zarodniki grzybów, fragmenty materiału roślinnego, wirusy i bakterie) oraz przenoszenie zanieczyszczeń z regionów suchych i pustynnych. Wirusy są zaliczane do emisji naturalnych (jak np. wirusy grypy, czy bakterie chorobotwórcze), a ich udział w zanieczyszczeniu powietrza jest pomijalny. ..."

Ja tum widzę kompleksowe podejście do temat, biorące pod uwagę nie tylko transport.Nie widzę w reszcie artykułu,żadnych obietnic o zmniejszeniu zanieczyszczenia o 1/3 jedną prostą decyzją.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Kolega rozumiem bezkrytycznie ufa wszystkiemu co zostało "naukowo" opisane. Włącznie z potwierdzoną "naukowo" wyższością rasy aryjskiej nad innymi.
    Ty tak na serio, czy trollujesz? Rozumiesz w ogole jak działa współczesna nauka? Metoda naukowa, publikacje, recenzje, replikacja, te sprawy? A pozniej sie człowiek dziwi, ze ludzie kupują strukturyzatory do wody od pana ziębi, bo skoro on sie nazywa naukowcem, i mówi, ze to działa, to przeciez nim jest, i to działa
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 24-04-2023 o 09:44
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    ".....O jakości powietrza decyduje wiele elementów. Istnieją trzy kategorie źródeł powstawania zanieczyszczeń w atmosferze. Pierwszym z nich jest emisja związana bezpośrednio z działalnością człowieka. W Polsce to głównie emisja w sektorze komunalno-bytowym związana z produkcją ciepła i energii w urządzeniach indywidualnych, emisja z sektora energetyki, transportu, rolnictwa, produkcji przemysłowej i działalności usługowej. Drugim źródłem jest emisja pośrednio związana z działalnością człowieka, czyli tzw. wtórna emisja, obejmująca m.in. porywanie wcześniej wyemitowanych cząstek pyłu z dróg, wysypisk, hałd, emisja z odkrytych pól uprawnych oraz tworzenie się zanieczyszczeń w atmosferze. Trzecią kategorią jest emisja naturalna powodowana m.in. przez aerozol morski, aktywność wulkaniczną, sejsmiczną i geotermiczną, naturalne pożary lasów i torfowisk, emisję aerozolu biologicznego (pyłki roślinne, zarodniki grzybów, fragmenty materiału roślinnego, wirusy i bakterie) oraz przenoszenie zanieczyszczeń z regionów suchych i pustynnych. Wirusy są zaliczane do emisji naturalnych (jak np. wirusy grypy, czy bakterie chorobotwórcze), a ich udział w zanieczyszczeniu powietrza jest pomijalny. ..."

Ja tum widzę kompleksowe podejście do temat, biorące pod uwagę nie tylko transport.Nie widzę w reszcie artykułu,żadnych obietnic o zmniejszeniu zanieczyszczenia o 1/3 jedną prostą decyzją.
    w poście #2929
    napisaleś:
    . W Antwerpii wdrożenie Low Emission Zone pozwoliło na zmniejszenie emisji NO2 o ok. 30 proc. pomiędzy 2016 a 2021 rokiem. W Berlinie redukcja emisji tlenków azotu wyniosła 20 proc., natomiast cząstek stałych aż o 50 proc.. W Londynie dzięki implementacji tego rozwiązania ograniczono emisję tlenków azotu o 31 proc.. Natomiast w Rotterdamie od 2016 r., czyli momentu powiększenia terenu obejmowanego przez strefę, redukcja cząstek PM unoszących się w powietrzu wyniosła 20-30 proc.
    https://smoglab.pl/strefa-czystego-t...nych-miastach/

a teraz cytujesz zupełnie cos innego próbując odwrócić kota ogonem.

- - - Updated - - -

.....Rozumiesz w ogole jak działa współczesna nauka? Metoda naukowa, publikacje, recenzje, replikacja, te sprawy? ......
    jestem skłonny założyć się o dobry alkohol, ze jeśli zrobimy kwerendę badań nad aryjskościa w 3 Rzeszy to wszystkie te elementy się tam znajdą.
    Zresztą, co tu grzebać w historii, nie trzeba daleko szukać. Obecnie rozpycha się łokciami "nauka" gender i 100płci.....
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 24-04-2023 o 10:06

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

chłopie, jest pierdylion różnego rodzaju badań i analiz zarówno na temat efektywności stref niskiej emisji, jak i na przykład tego, jak pandemia wpłynęła na jakość powietrza

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871899/
    tu masz na przykład od razu zebrane dane z ponad setki

- - - Updated - - -

jestem skłonny założyć się o dobry alkohol, ze jeśli zrobimy kwerendę badań nad aryjskościa w 3 Rzeszy to wszystkie te elementy się tam znajdą.
    ok, to zrób

Zresztą, co tu grzebać w historii, nie trzeba daleko szukać. Obecnie rozpycha się łokciami "nauka" gender i 100płci.....
    i tu też, podejrzewam, ze nie wiesz o czym mówisz, bo nie rozumiesz znaczenia stosowanych pojęć
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

chłopie, jest pierdylion różnego rodzaju badań i analiz zarówno na temat efektywności stref niskiej emisji, jak i na przykład tego, jak pandemia wpłynęła na jakość powietrza

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8871899/
    tu masz na przykład od razu zebrane dane z ponad setki
    Wiedzę, że w ferworze dyskusji podrzucasz liniki potwierdzające mój punkt widzenia na wpływ stref na zanieczyszczenia powietrza.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

w poście #2929
    napisaleś:
    . W Antwerpii wdrożenie Low Emission Zone pozwoliło na zmniejszenie emisji NO2 o ok. 30 proc. pomiędzy 2016 a 2021 rokiem. W Berlinie redukcja emisji tlenków azotu wyniosła 20 proc., natomiast cząstek stałych aż o 50 proc.. W Londynie dzięki implementacji tego rozwiązania ograniczono emisję tlenków azotu o 31 proc.. Natomiast w Rotterdamie od 2016 r., czyli momentu powiększenia terenu obejmowanego przez strefę, redukcja cząstek PM unoszących się w powietrzu wyniosła 20-30 proc.
    https://smoglab.pl/strefa-czystego-t...nych-miastach/

.
    Po prostu nie wiedziałem o który konkretnie artykuł Ci chodzi, gdyż tego nie zaznaczyłeś, więc odniosłem się do innego.
    Ale co do podanych danych.
    Jeśli zarzuca się że jakieś badania są błędne, to zadaniem "oskarżająceg"o jest to udowodnić.I jeśli twierdzisz,że ograniczenie ruchu samochodowego nie miały wpływu na wyniki tych badań w stopniu w jakim zostały przedstawione. powinneneś pokazać wyniki, które potwierdzają Twoją wersję.Bo skoro tak łątwo obalić te badania to powinneneś bez trudu przedstawić jakieś przeciwstawne.Bo póki co to wygląda to w sposób" Te badania są złe, bo według mnie badający żle je przeprowadzili"

- - - Updated - - -

Znowu jakieś absurdalne, wymyślone przykłady nijak mające się do temaru, które mają zdyskredytować sens jakichkolwiek badań?Nic nowego na tym forum.
    Ostatnio edytowane przez AdiCarrion ; 24-04-2023 o 10:48