Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: [145] Biała maź na bagnecie oleju?

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał grzesiek87
    3 miesiące temu wymienialem plyn i od tego momentu jego stan jest taki sam, nic nie ubylo. Czyli co proponujecie?? Tylko wymienić olej i zapomnieć o temacie czy jeszcze cos z termostatem robić?
    Zmiana oleju nie zaszkodzi, a termostat ja bym na twoim miejscu wymienił, nie jest to duzy koszt, a zeby sprawdzic stary to i tak musisz go wyjac, ja mialem takiego boxera w 145 i tez 1.6 nie zaleznie jak niska temp. na zewnatrz byla zawsze wskazówka stała na połowie skali tak jak powinna.
    Do pracy 145 robiłem 25km dziennie w dwie strony i żaden nalot nie miał miejsca.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Biaława maź na korku lub/i bagnecie to woda (lub płyn chłodniczy) zmieszana z olejem. W ziemie na skutek skraplania sie (w silniku) pary wodnej z powietrza powstaje niewielka ilość takiej mazi. Ale jej duża ilość swiadczy że cos jest nie tak. Najczęściej winna jest uszczelka głowicy, ale pare razy spotkałem sie z olejem który wzbogacony był w potworne ilości wody (według klientów olej pochodził z beczki). Sam wykonuję bardzo prosty test, który niektórych przyprawia o nudności. Mianowicie próbuję organoleptycznie smak owej mazi. Słodkawy jednoznacznie wskazuje na płyn chłodzący gdyż taki smak ma praktycznie każdy płyn do chłodnic (glikol etylowy). Inny smak lub jego brak wskazuję na wodę pochodzącą z kondensacji. Jeżeli wyrzuca ci bagnet to bezwzględnie wyczyść odmę, gdyż (znam takie przypadki) maź może zamarznąć w odmie i całkowicie zatrzymać przewietrzanie silnika co w konsekwencji doprowadzi do wypchnięcia większości uszczelnien z silnika.

velpol
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gonzo
    jeszcze jednomale pytanko
    zauwazylem ze miska olejowa wokol sruby wylewy oleju poci sie, czy wymeieniajac olej moge uzyc jakiegos silikonu do uszczelnienia tego miejsca?
    wydaje mi się że po wymianie oleju powinieneś zmienić miedzianą podkładkę pod śrubą i po problemie

oran
    Gość

Domyślnie

Wracająć do filtru oleju - jeżeli nie masz takiego klucza to przebij śrubokrętem tą "puche" od filtra i odkręć, ja tak zrobiłem, a dokręcałem ręcznie.

edit: przebij na wylot, tak aby był dobry opór i dałoby rady odkręcić, co nie

velpol
    Gość

Domyślnie

Ja zrobiłem identycznie (przebiłem śrubokrętem ) ale dokręcałem już tym kluczem z opaską: http://moto.allegro.pl/item516643061...o_go_miec.html
    Koniecznie posmaruj uszczelkę olejem.