Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Temat: Swap v6 do 147

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Lesiu.Z
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    ZFA199 oraz ZAR930

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    Dobrze powiedziane. Wylewny z Ciebie gość

No bo wiadomo, trzeba wymienic silnik ze skrzynia, lapy silnika, instalacje elekttyczna silnika z komputerem i bodycompem najlepiej ze 147 gta lub gt 3.2 v6

No jeszcze wajcha do biegow z linkami. I zasadnizo to wszystko, wiadomo wydech jeszcze.

Tak ze twierdzenie ze trzeba wymienic WSZYSTKO poza karoseia to lekko przesada jest.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 147

Domyślnie

tak też myślałem...

Sądzę że oprócz dawcy to trzeba będzie wymienić napęd bo jest za krótki z 147, czyli całe przednie zawieszenie. do tego obsługa skrzyni i komp.

szukam mechanika alfy który to ogarnie...

obie doprowadzam lawetą ...

- - - Updated - - -

do tego poprawki kosmetyczne.
    wymiana przedniego zderzaka i błotników. oba lekko korodują od dołu.

- - - Updated - - -

oczywiście wymiana zderzaka i błotników od GTA

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

silnik + remont to już lekko ponad 7 tys zł
    a gdzie skrzynia, półośki, wydech, sprzęgło, dwumasa, wentylatory, chłodnice, hamulce, komputery + stacyjka i komplet kluczy itd ? Dodaj jeszcze ze 2-3 tys zł na niespodziewane niespodzianki i sorry ale w 15tys zł to ledwo się zmieścisz.
    No chyba, że lubisz jeździć samochodem który jeździ na tzw "słowie honoru" i nie zrobisz remontu wkładanego silnika, pozostanie seryjny zawias, przenisienie napędu, hamulce, układ chłodzenia itd z 1.6. No ale chyba życie, zdrowie i BEZPIECZEŃSTWO Twojej Ukochanej ( a może nie ukochanej ? ) nie jest najważniejsze bo to ma zapierd...

To czym jeździsz smyra nas po dupie ale to jak się tu zachowujesz już nie.. Kur& szukaj na podwórku, nie tutaj.

10 tys to mało na jakikolwiek swap o czym mogą Ci powiedzieć inne osoby które już tą drogę przeszły.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Koleżka myśli, że kupi 3.0 V6 i bezproblemowo wszystko przełoży

Tak da się, ale na pewno nie zmieścisz się w 10 tysiącach. Chyba, że poskłada Ci to jakiś "warsztat w garażu u Zenka na podwórku". Skoro chcesz mieć moc w takim aucie, to bezpieczeństwo też jest ważne. W zasadzie masz zawias cały do wymiany, hamulce, cała wiązka kabli, komputer itd itp... Czy to jest zabawa warta świeczki? Może i warta, ale na pewno nie w takim budżecie jaki Ty planujesz wydać.
    Takiego swapa zleciłbym jakiemuś dobremu zakładowi, gdzie pracownicy znają się na robocie a nie na druciarstwie, a jak wiadomo niestety, ale porządni mechanicy, albo tunerzy (jak kto woli) cenią swoja pracę i słono to może kosztować.

Jeżeli chcesz znać moje zdanie, to wyremontuj tego ts'a i wtedy coś tam pomodzić można przy mocy.
    A jeszcze druga opcja, to sprzedać, dołożyć do JTD i wtedy na czipowanie W dieslach masz większe pole do popisu względem podnoszenia mocy, chociażby ze względu na turbinę (nie wspominam oczywiście o silnikach np. V6 TB.)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 147

Domyślnie

pisałem przecież że będę miał dawce całego tematu z 166 więc czemu mi piszesz o skrzyni itd .... ???? :O
    chyba Ci się posty pomyliły albo nie czytasz ze zrozumieniem

- - - Updated - - -

Tytanowy

Może i masz racje...

Nie znam się na Alfach, od wielu lat jestem fanem Old BMW.

Dieslem raz w życiu jechałem i wysiadłem po 2 minutach bo mi zgasł 3 razy przy ruszaniu.

Lubię duże motory wolnossące. i dlatego ten temat...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

skrzynia nie rozwiązuje całego problemu a dyferencjał i tak wypadałoby zmienić bo ten seryjny przy tych mocach bardzo często ewakuje się z obudowy ( koszt minimum 2 tys zł ).

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Myślę, że najlepiej będzie jak pogadasz z kumatym w Alfach mechanikiem. Warszawa to nie mój region, więc trudno mi coś polecić. ALE, kojarzę kolesi z Łodzi, to nie aż tak daleko, a na pewno są godni polecenia: alfateam. Wpisz w google, to wyskoczy.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Zapytaj tutaj: http://www.arkuszowa2a.pl/

Może nie cieszy się na forum jakąś super opinią, ale nie można im zarzucić braku doświadczenia.
    Ostatnio edytowane przez bimsky ; 02-03-2014 o 23:01
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Lesiu.Z
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    ZFA199 oraz ZAR930

Domyślnie

Cytat Napisał sabotagepl Zobacz post
    tak też myślałem...

Sądzę że oprócz dawcy to trzeba będzie wymienić napęd bo jest za krótki z 147, czyli całe przednie zawieszenie. do tego obsługa skrzyni i komp.

szukam mechanika alfy który to ogarnie...

obie doprowadzam lawetą ...

- - - Updated - - -

do tego poprawki kosmetyczne.
    wymiana przedniego zderzaka i błotników. oba lekko korodują od dołu.

- - - Updated - - -

oczywiście wymiana zderzaka i błotników od GTA

to nie jest tak do końca jak myślisz/.

Jezeli chcesz silnik ze 166 to z tej 166 potrzebujesz tylko silnik z osprzętem czyli
    kolektor ssący + przepustnica, alternator, rozrusznik. Skrzynie zasadniczo może też, jezeli będzie to manual, ale musisz pamiętać ze w 166 jest dwumas.

Do tego potrzebujesz ze 156 v6 2.5 półosie komplet, podporę półosi z podstawą filtra oleju, łapy silnika i skrzyni z poduchami. Do tego wszystkie weże od wspomagania kierownicy i wszystkie węże od klimatyzacji. Bo te które masz w 147 ts nie będą pasowały ze względu na umieszczenie pompy wspomiagania i sprężarki klimy w innym miejscu/inaczej niż w 147. Ze 156 v6 potrzeba jeszcze kloektory wydechowe ruraki bez katalizatorów, ewentualnie jak chcesz katalizatory zostawić to trzeba kolektory z 147 gta albo CG 3.2 v6. Ewentualnie od 166 v6 cf3, ale je trzeba trochę przerabiać.

Z wiązki elektrycznej potrzebna jest zmiana TYLKO instalacji silnika, na allegro kosztuje 150-300pln taka wiązka,. Pasuje każda wiązka silnika z alfy v6 z cf3, czyli wersji z czterema sondami labda, bez względu na pojemniość 2.5 - 3.2 taka sama wiązka.

Komputery musisz mieć komputer silnika + body + pastylkę od imo od jednego dawcy, albo 147GTA albo GT 3.2 v6

Sterowanie skrzynią czyli wajcha z linkami. Od tsa nie pasuje, może być od 156 v6 albo od 147 gta, albo przykładowo od 147 1.9 jtd {16v}

Co jeszcze, zegarów nie trzeba ruszać, hamulce nie koniecznie. Chociaż jak będziesz miał 166 jako dawce to można z niej przerzucić zaciski. Dorobić(kupić) adaptery, tarcze, klocki i będzie ok.

Zawieszeniowo gta ma inne spręzyny, kupisz dedykowany zestaw amortyzator + sprężyna do gta i załozysz do Swojej 147. Z przodu GTA też ma inny stabilizator, ale nie popadajmy w skrajności. Jak zostanie oryginalny stab z 147 ts to przecież samochód magicznie nie przestanie jeździć. Czyli wymiana wszystkiego co proponują teoretycy to bzdura,.

Fakt, kasy troche pójdzie, gdybyś robił to sam, to nie problem. ALe przy zlecaniu pracy komuś to też osobiście bym to odradził ze wzgledu na kosmiczne koszty robocizny.

A tutaj w linku żywy dowód na to, że się da, że można, że alfa to nie prom kosmiczny nasa i silnik przełożyć się da.
    To jest moje auto którego jestem właścicielem, w którym sam osobiście w garażu "na podnośniku" i koziołkach przełożyłem silnik i wszystko co potrzeba itp itd

Pozdro

edycja

co do dyfra, po świecie jeździ parę tysięcy (optymista) GTA, kolejne parę/parenaście tysięcy innych modeli z tymi silnikami v6 i manualnymi skrzyniami i jakoś masowo dyfry nie spadają. Jak ktoś nie będzie upalał na torze poznań to seryjny dyfer będzie działał do końca życia auta i jeszcze dłużej. To nie jest tak, ze jak nie zmienisz dyfra na q2 to nie wyjedziesz z garażu
    Ostatnio edytowane przez Lesiu.Z ; 02-03-2014 o 23:20

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

No i jak postępy?