Praktyka wskazuje, że rozwiązania przejściowe, czyli tzw. prowizorki, są najtrwalsze95% szans, ze tak już zostanie
Żartuję oczywiście, ale...
![]()
Praktyka wskazuje, że rozwiązania przejściowe, czyli tzw. prowizorki, są najtrwalsze95% szans, ze tak już zostanie
Żartuję oczywiście, ale...
![]()
Kto wiena żywo wygląda lepiej
na pewno spróbuję z zaślepkami. Klejem nie chciałem,ponieważ problem z demontażem. Taśma dwustronna odpadała ze względu na małą powierzchnię , tylko po bokach by chwytała . Na nic innego nie wpadłem i padło na wkręty
![]()
Wysłane z mojego HUAWEI RIO-L01 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli o mnie chodzi, to rozwiązałem sprawę w ten sposób:
Oczywiście, ładowarka razem z kątowymi końcówkami USB, mieści się tak, że można ją schować, tak jak zapalniczkę - jeden przewód mam poprowadzony do uchwytu telefonu, a drugi jest w schowku na kubki, dodatkowo z rozgałęźnikiem, do wszystkich możliwych modeli telefonów - rozwiązanie proste i tanie![]()
Ja potrzebowałem zasilić dwa urządzenia: rejestrator i telefon.
Chciałem aby było to maksymalnie pochowane - nienawidzę wlających się ładowarek
Kabel od ładowania telefonu (swoją drogą ten co wymyślił "magnetyczne kable" powinien dostać nobla), gdy jest nieużywany wisi na manetce od spryskiwaczy, uchwyt magnetyczny telefonu mam na konsoli środkowej, na pierwszej kratce od lewej.
Kabel USB od rejestratora puściłem podsufitką, następnie pod uszczelką słupka A i do ładowarki.
Ładowarkę 2x2.1A schowałem "za" przyciskami od przeciwmgielnych i kasownika kilometrów, jest podłączona pod "+ po zapłonie" w skrzynce bezpieczników, z dodatkowym bezpiecznikiem 5A.
Wywaliłem z niej przykrywkę portów, bo jest zupełnie zbędna.
Największym plusem tego rozwiązania jest to że gniazdo zapalniczki mam dalej wolne
A tyle widać z zestawu głośnomówiącego:
![]()
Ostatnio edytowane przez piotraskvw ; 19-04-2020 o 11:55
Hej, dzięki serdeczne za super podpowiedź!
Ja zrobiłem podobnie - plus jako bypass pod bezpiecznik zapalniczki, tylko gniazdko umieściłem w innym miejscu, wchodzi na wcisk i trzyma się bez żadnego mocowania:
Tutaj podłączyłem minus (masę):
Tak wygląda poprowadzony przewód do ładowarki indukcyjnej, którą mam zamontowaną na kratce nawiewu:
Do wolnego gniazdka podłączę powerbank, którym będe zasilał rejestrator. Jeśli to nie zadziała, podłaczę do wolnego gniazda rejestrator. Mój rejestrator działa na tym wolnym 5V 1A.
EDIT: zmieniłem jednak gniazdo USB na gniazdo 12V + ładowarka Quick Charge 30W, mój telefon na gniazdku 5V 2.1, ładował się za wolno:
Dzięki raz jeszcze za pomysł!
Ostatnio edytowane przez Comptonek ; 21-04-2020 o 17:19
Na 1A to raczej nie naładujesz PB.
Sprawdź ile prądu bierze kamera (moja w detekcji ruchu ciągnie jakieś 0.5A)
Sprawność PB przyjmij na 70%
Załóżmy pojemność PB ma 20 000 mAh wiec wyda z siebie jakieś 14 000 mAh
To pełny PB pociągnie ok 24 godzin
Pełne naładowanie PB przy ładowarce 2A zajmie 10 godzin
Jak widzisz następuje problem z odpowiednio szybkim ładowaniem PB.
Da się to zrobić ale:
Potrzebny jest powerbank 20 000 mAh z obsługą ładowania Quick Charge 3.0.
Ładowarka samochodowa która też ma QC 3.0.
Wtedy też starczy prądu na ok 24 godziny ale ładowanie od 0 do pełna trwa ok 4,5h
I warunek że na każde 24 godziny postoju jedziesz przez 5-6 gdzin.
Jednak jeśli auto stoi 16h a jeździsz przez 4 to teoretycznie powinien wystarczyć PB i ładowarka QC 2.0
Dlatego opcja z PB jest lepsza dla osób "pracujących w samochodzie", dla pozostałych zostaje:
1 - wbudowany akumulator w rejestrator
2 - podłączenie przez przetwornicę (oczywiście z dodatkowym bezpiecznikiem) z zabezpieczeniem przed rozładowaniem akumulatora: https://www.aliexpress.com/item/32599636270.html
Ostatnio edytowane przez piotraskvw ; 19-04-2020 o 13:21