Podważasz te dekielki plastikowe i pod nimi są śruby , które odkręcasz. Wiadomo, że trzeba to wszystko robić delikatnie bo temperatura sprzyja łamaniu się plastików
Podważasz te dekielki plastikowe i pod nimi są śruby , które odkręcasz. Wiadomo, że trzeba to wszystko robić delikatnie bo temperatura sprzyja łamaniu się plastików
U mnie wycieraczki tak mocno siedziały na wieloklinie, że musiałem kupić ściągacz do wycieraczek żeby je zdemontować.
Wczoraj zdemontowałem podszybie i wyjąłem mechanizm wycieraczek. Na rysunku, który zamieściłem zaznaczyłem miejsce, w którym plastik wsunięty w metalową rurkę trochę się rusza, nie jest sztywno w niej zamocowany tylko można nim poruszać. Pytanie do tych co przerabiali temat mechanizmu. Czy u Was też w tym miejscu plastik nie był sztywno osadzony w rurce i było to złamanie tego plastiku czy tylko wyrobił się pod wpływem użytkowania w tym miejscu? Opiszcie proszę jak to u Was wyglądało.
![]()
Moj byl ewidentnie zlamany przez kogos przy okazji kradziezy wycieraczki. Sprawny mechanizm powinien byc w tym miejscu sztywny, jedyne sensowne rozwiazanie moim zdaniem to wymiana bynajmniej na uzywke - sprawna. Inaczej przy mrozach bedziecie co raz to kleic.
Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 12-02-2015 o 11:34 Powód: Dodano
właśnie tak, generalnie był ułamany, ale w środku. to zart z tą cena? juz pisałem że kupiłem używkę z silnikiem za grosze, 2 rok spokoj a propo ściągania wycieraczek to psiknąć wd z tego co pamiętam podnieść wycieraczki i maskę pokręcic delikatnie lewo prawo zarazem pociągając do góry i powinno zejść oczywiście nie zapominając o nakrętkach bodajże na klucz 13
Ostatnio edytowane przez taczka464 ; 12-02-2015 o 12:38
Cena za jaką planuję zakup na allegro to 100 i 30 zł. przesyłka. To nie żart z tą ceną w ASO...rozbój w biały dzień. 500 zł silniczek jakby ktoś poszukiwał
. Na allegro używki wszystko o jedno zero mniej. Rozmawiałem telefonicznie z facetem na szrocie, który sprzedaje mechanizmy do 159 i problem jest mu znany. Bosch tutaj się nie popisał i bardzo łatwo jest złamać ten plastik.
Potwierdzam , mój też był luźny i to dokładnie w tym samym miejscu co u Ciebie.![]()
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Mój był złamany tam gdzie zaznaczyłeś, kupiłem używkę za 150zł z silnikiem i ściągacz do wycieraczek za 40zł. Nie ma żadnego luzu w tym miejscu.
Ostatnio edytowane przez sickboy ; 13-02-2015 o 17:53
Dzięki serdeczne za porady w temacie. Mam teraz nadzieję, że po wymianie mechanizmu wycieraczka będzie lepiej zbierać. ☺