Owszem tak, nawet sporo. Jezdzilem tez Lancia Delta. Nie ma porownania pomiedzy nimi.
Kolego, jezeli nie widac roznicy to po co przeplacac? Ja Tobie na to pytanie nie odpowiem, bo to jest Twoj wybor, Twoj samochod, Twoja kasa i Twoje zadowolenie albo uzalanie sie jak to trzeba bylo kupic cos innego.
Giuliette mozna wypozyczyc na weekend, nie wiem jak z Bravo. Podejrzewam, ze u innych producentow jest podobnie. Niech kolega sobie wybierze tych kilka ktore sie podobaja i sa w przedzialce cenowym. Pojezdzi wiecej niz testowe 10 minut. Wrzuci potem odczucia do excela np w postaci punktow i bedzie logiczny, wyliczony, najlepszy wybor.
Chyba, ze kolega juz wybral cos tylko szuka potwierdzenia/zaprzeczenia. Rada: najlepiej wybierac to na co ma sie ochote, a nie to co inni polecaja/zachwalaja
Zatem sporo aut do jezdzenia. Serio, serio![]()
Dokładnie!
Jak ktoś mi mówi "Julcia bez sensu, czemu nie kupiłeś X, przecież podobna cena?!?!" odpowiadam - "swoje kilkadziesiąt tysięcy możesz wydać na X i mi nic do tego, ja chciałem Julcię".
Zaskakująco dobrze ten argument działa.
Btw, jeździłem jeden dzień Grande Punto (rocznym)... Ogólnie poziom zbliżony do mojego Palio... z 2001. Jak potem spojrzałem na cennik, to myślałem, że padnę (w sensie - że za takie coś tyle zdzierają). Więc nie spodziewałbym się rewelacji w Bravo.
A jeszcze dodam, że gdy moja Julcia miała sesję razem z nowym V40 to porządnie się jemu przypatrzyłem. Nie zamieniłbym się.
Podobnie - przewiozłem kolegę z nowej Astry na wypasie Julcią i stwierdził "wow, ale to ma ekstra zawieszenie". Kwestię estetyki wnętrza pominę.![]()
no ale myślę że alfa była dużo droższa?
Nie, nie i jeszcze raz nie - Giulietta zdecydowanie nie jest warta dopłaty, w porównaniu z Bravo Sport.
Pisałem to już wcześniej na "naszym" forum: ja czekałem na Giuliettę, czytałem forum "progetto" jej poświęcone, oglądałem każde zdjęcie i szkic aż w końcu, kiedy się pojawiła w 2010 roku... kupiłem Bravo Sport.
Dla mnie Giuletta okazała się rozczarowaniem, nie wartym tak dużej dopłaty do Bravo Sport.
Masz wersję 2.0 po czipie, wiesz co potrafi (mam to samo).
Jeździłeś Giulettą a nadal masz wątpliwości - to ci powinno dać do myślenia.
Ten samochód jest zbyt drogi, do tego co oferuje.
Moim zdaniem Bravo Sport jest lepiej wykonany, wiem, że dla wyznawców AR zabrzmi to jak herezja ale jeździ zupełnie porównywalnie jak Giulietta, nieznacznie słabsze ma seryjne hamulce (wystarczy bezproblemowy upgrade do większych tarcz i Brembo 4 tłokowego, żeby było duuużo lepiej i porównywalnie z Giuliettą) i mniej bezpośrednie przełożenie układu kierowniczego (większość pewnie i tak tego nie zauważy).
Większość piszących tutaj jest tak zaślepiona AR, że nie widzi rzeczywistości (bez urazy) i da się pokroić w plasterki za ten znaczek na masce.
Porównywanie Grande Punto (i następców) do Palio tylko potwierdza jw..
Żeby Giulietta jakoś wyglądała i miała te "smaczki", to trzeba brać wersję Distinctive i doposażać pakietami a po czymś takim lądujemy na półce aut klasy średniej, choćby Mazda 6, czy VW CC z dobrymi motorami i nie gorszym wyposażeniem.
Czuję się wywołany do tablicy. Powiem krótko, GP mnie nie urzekło. I to właśnie chodzi o smaczki. Jest to moja subiektywna opinia, ktoś inny może uważać inaczej, ale... O to chodzi na forum, o wyrażanie swoich opinii.Zamek centralny działa tak głośno, że za pierwszym razem myślałem, że ktoś w coś przydzwonił obok. Pilot/kluczyk - po 13 kkm i roku - ma tak porozciąganą gumę na przyciskach, że prawie lata luźno. To takie drobiazgi psują obraz całości. Nie wiem jak Bravo, ale regularne GP raczej mnie odstraszyło niż zachęciło.
Nie mówię, że GP się nie da jeździć, tylko szczerze spodziewałem się więcej po (jakby nie patrzeć) nowym samochodzie. A czułem się jak w Palio/Punto 2...
I też nie przesadzajcie z dopłatą 50 kzł do Julci.... popatrzcie na stock.{alfaromeo,fiat}.pl.170 kunia dystynkyw w bieda wersji to jakieś 75 kzł, a za 100 kzł realnie kupujecie "full wypas opcję" (170KM). Nikt mi nie powie, ze Bravo chodzi po 25-50 (znowu, full opcyjka, jaceku pisał, że 50 kzł różnicy).
Najtańsze Bravo na stocku to 50 kzł (120KM, 2013), reszta to niestety traktory, więc trudno porównać. Ale nawet te za 70 kzł nie powalają wyposażeniem (wersja Easy Bitch, cokolwiek to znaczy).
Reasumując - każdy powinien sam się przejechać i zobaczyć co woli... Co mu się bardziej podoba, w czym się czuje lepiej. Każdy zwróci uwagę na coś innego.
MiLykie, 50 tys to różnica między maksymalnie wypasionym BRAVO SPORT 2,0 165 z roku 2008 (kupiony za 70 tys przy cenie katalogowej prawie 85 tys) a maksymalnie wypasioną AR Giulietta 2,0 175 KMT TCT z pakietami... (dostępna za niecałe 120 tys przy cenie katalogowej ponad 140 tys. zł - tzw rabat alfisty)
Odnośnie GP to nie zgodzę się z Panami ... odbierałem swoje czarne GP (1,3 MJet 90 KM) w roku 2006 ...tj.dwa miesiące po premierze... w prawie maksymalnym wypasie (kosztował niecałe 60 tys zł) i w roku 2006 to było auto bezkonkurencyjnie pod względem wyglądu zewnętrznego, wygląd kokpitu, wyposażenia, dynamiki silnika i jego spalania w tej cenie... kupiłem to auto jako jeden z pierwszych, ale potem też przeszedłem wszytskie choroby wieku dziecięcego - od tego czasu obiecałem sobie, że więcej nie kupię nowości rynkowej -trzeba odczekać jakieś 2-3 lata...
tym bardziej wydaje się że Giulietta po tych 3 latach powinna być jakościowo lepiej dopracowana... w końcu producent mial czas, żeby spokojnie eliminować pojawiające się problemy, a po liftingu większość z nich winien usunąć definitywnie...
Ostatnio edytowane przez jaceku ; 07-10-2014 o 12:28
Bez porównania co jest w tej "full opcji" to porównanie cen nie ma większego sensu. Bo maksymalnie wypasiony Mesio S-klasa to pewnie 800 kzł, a maksymalnie wypasiona Panda to 50 zkł. I co?
Przyznam, że nie patrzyłem na traktory tylko na benzyniaki... ale za 100 kzł naprawdę Julcia jest sensowna. Nie wiem co tam ma Bravo... ale czy ma TCT za te 70 kzł?
Dodane:
Oj przesadzacie z tą full opcją za 70-85 kzł. Mam cennik: http://dealer.fiat.pl/witryna_dane/7...avo_cennik.pdf
Bravo - traktor 2.0 150KM w opcji Sport/Emotion to katalogowo 80 kzł i to jeszcze można doposażyć za jakieś 20 (nie chcę mi się sumować dokładnie wszystkich opcji).
Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 07-10-2014 o 14:50
Z traktorem może być gorzej, ale benzynę 170KM za 90 tys. idzie złożyć naprawdę zacną.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS