Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: Alfa Romeo 159 nie odpala + dym z rury wydechowej!

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    ....

W pierwszym poście zapytałem się "jak wygląda sprawa klap wirowych, czyszczenia kolektora ssącego oraz EGR (pełna zaślepka?)"?

Stawiam dobre piwo, albo nawet dwa, że problem jest związany z powyższymi usterkami. P2009 to sugeruje. Reszta błędów wynika ze słabego akumulaotra (ABS/VDC, świece żarowe).

Ja wiem, że mechanik może nie znać się na 159 i może wymyślać jakieś sprawy z wtryskami czy paliwem. Ale to jest 159 i tutaj wszystkie problemy zaczynają się od tego co napisałem.

Nie napisałeś nawet czy masz plastikowy kolektor czy aluminiowy... Więc nie wiem czy jest sens pisać coś więcej i udzielać kolejnych rad.
    Jahu wybacz moje niedopatrzenie....
    Jedyny element plastikowy dosyć duży który mam przy silniku to część gdy stanę przodem do maski w górnej części silnika ( blizej szyby przedniej ) i trochę z dołu, wydaje mi się że to właśnie kolektor dolotowy, więc jest on plastikowy.
    Kolektor nie był czyszczony co najmniej przez ostatni rok ( moje użytkowanie auta ) EGR nie zaślepiony.
    Teraz kilka pytań ( niektóre mogą być głupie ):
    Czy jeśli nie da sie odpalić auta to może sie zdarzyć że to tylko kolektor i/lub EGR czy mogło pójść coś jeszcze i co? ( sprawdzenie silnika na komputerze nie wykryło innych błędów)
    Czy ma to związek z tym że trasy które robiłem były z reguły krótkie ( 2-15km ) i mocny start na zimnym silniku?
    Czy jeśli to jest zapchany kolektor auta nie odpale i pozostaje jedynie laweta?
    Czy może pomóc wymiana filtra powietrza, paliwa i oleju?
    Jaki jest koszt usunięcia dpfu i zaślepienia EGRu? Ogólnie koszt naprawy auta.
    Rozumiem że automata raczej nie holować?
    Dzięki Panowie za wytrwałość!

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał davids1986 Zobacz post
    mocny start na zimnym silniku
    Zarzynanie silnika od momentu rozruchu to nigdy nie jest dobry pomysł...

Skoro masz plastikowy kolektor musisz wiedzieć, że jest to najgorsza opcja z możliwych - istnieje ryzyko urwania się klapy sterującej przepływem powietrza i w konsekwencji poważne uszkodzenie silnika. Dlatego ważna jest kontrola działania mechanizmu, do czego konieczny jest demontaż kolektora. EGR w tym wypadku również działa na niekorzyść, ponieważ cząstki sadzy ze spalin przyklejają się do wnętrza kolektora pokrytego cienkim filmem olejowym (standard w dieslu - pary oleju z odmy idą bezpośrednio do dolotu). W przypadku awarii kolektora nie będziesz miał żadnych błędów w ECU - naprowadzić na trop mogą rozjechane korekty na wtryskiwaczach, co średnio rozgarnięty mechanik może odczytać jako ich uszkodzenie.

Pierwszorzędnie należy zdemontować kolektor dolotowy i zbadać stan (i ewentualną obecność) klap wirowych z jednoczesnym oczyszczeniem zaworu EGR i rozważeniem jego całkowitego zaślepienia.

Sprawy eksploatacyjne jak filtr paliwa, powietrza, olej itp wiadomo - podstawa.

Dodano po 2 minutes:

Rozumiem że automata raczej nie holować?
    Musisz się upewnić, czy ten typ skrzyni można holować. A z tego co kojarzę Q-tronica nie można.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 27-03-2015 o 19:26 Powód: Dodano
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Zarzynanie silnika od momentu rozruchu to nigdy nie jest dobry pomysł...

Skoro masz plastikowy kolektor musisz wiedzieć, że jest to najgorsza opcja z możliwych - istnieje ryzyko urwania się klapy sterującej przepływem powietrza i w konsekwencji poważne uszkodzenie silnika. Dlatego ważna jest kontrola działania mechanizmu, do czego konieczny jest demontaż kolektora. EGR w tym wypadku również działa na niekorzyść, ponieważ cząstki sadzy ze spalin przyklejają się do wnętrza kolektora pokrytego cienkim filmem olejowym (standard w dieslu - pary oleju z odmy idą bezpośrednio do dolotu). W przypadku awarii kolektora nie będziesz miał żadnych błędów w ECU - naprowadzić na trop mogą rozjechane korekty na wtryskiwaczach, co średnio rozgarnięty mechanik może odczytać jako ich uszkodzenie.

Pierwszorzędnie należy zdemontować kolektor dolotowy i zbadać stan (i ewentualną obecność) klap wirowych z jednoczesnym oczyszczeniem zaworu EGR i rozważeniem jego całkowitego zaślepienia.

Sprawy eksploatacyjne jak filtr paliwa, powietrza, olej itp wiadomo - podstawa.

Dodano po 2 minutes:

Musisz się upewnić, czy ten typ skrzyni można holować. A z tego co kojarzę Q-tronica nie można.
    Wielkie dzięki za odpowiedź!
    Na Twoim miejscu holowalbys aut do mechanika czy zdemontowałbyś kolektor dolotowy który jak mniemam jest razem z klapami wirowymi i zaworem EGR i z samą tą częścią udał się do jakiegoś rozgarniętego mechanika?
    Czy trudno się demontuje taki kolektor czy damy radę to zdemontować bez kanału i w pozycji jakiej jest auto?
    Jakie są koszta tych operacji ( zaślepienie EGRu i ten kolektor ) i czy po oczyszczeniu przez mechanika tych części odpalę auto albo zaczną wyskakiwać błędy silnika?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Ja na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się ani minuty tylko zapakowałbym samochód na lawetę i zawiózł do kompetentnego mechanika (np. z linku powyżej). Zobaczy samochód i będzie mógł powiedzieć co jest do zrobienia.
    Ostatnio edytowane przez łuk4sz ; 27-03-2015 o 20:28

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

O Cinsofcie słyszałem przy okazji chipów i dpfie, ale do Gliwic kawałek jednak mam, 60km. Zna ktoś może jakiegoś dobrego mechanika bliżej Pszczyny, Oświęcimia nawet Bielska....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Zobacz na forum regionalnym.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Bez doświadczenia nie radzę samemu się za to zabierać. Pakuj auto na lawetę.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Czy jeśli nie da sie odpalić auta to może sie zdarzyć że to tylko kolektor i/lub EGR czy mogło pójść coś jeszcze i co? ( sprawdzenie silnika na komputerze nie wykryło innych błędów)
    Zdarzyło mi się, że padł EGR i auto na autostradzie zostawiało chmurę białego dymu. Na stacji benzynowej zebrało się kilku laweciarzy i mówią: "uszczelka pod głowicą" i "tylko laweta". No to laweta do polski do warsztatu i okazało się, że rozpadł się na pół EGR w środku. Po wymianie auto chodzi jak nowe (co prawda nie Alfa, ale pokazuje, że uszkodzenia EGR łatwo pomylić z innymi).

Na dzień dobry kupuje się za 20 zł PEŁNĄ zaślepkę EGR, montaż 20 minut i od razu wiadomo czy jest lepiej czy gorzej.

Druga sprawa: kolektor ssący. Zerknij na mój film:
    https://www.youtube.com/watch?v=yd6fPCfAkC4
    Tak wygląda kolektor aluminiowy. To jest tak jakby "do góry nogami". Ten mechanizm z kołeczkami, listwą metalową to zobaczysz od góry. Poszperaj w internecie na google images żeby zobaczyć jak wygląda ten kolektor.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140614_094718.jpg
Wyświetleń:	371
Rozmiar:	64.2 KB
ID:	161836

Tutaj masz widok w kierunku tego co szukasz. W aluminiowym kolektorze jest widoczna listwa. Zobacz czy jest to jak na tym zdjęciu i czy nie spadła.

Jeśli masz jednak platikowy kolektor to musisz sprawdzić korekty wtrysków, jeśli będą duże to na tej podstawie poprzestawiać wtryski, i zerknąć czy duża korekta idzie za wtryskiem czy zostaje na cylindrze. Na tej podstawie oceniasz czy mogła się urwać klapa wirowe i narobiła problemu (jest to najgorszy scenariusz z możliwych)

Czy ma to związek z tym że trasy które robiłem były z reguły krótkie ( 2-15km ) i mocny start na zimnym silniku?
    Krótkie dystanse to zimny silnik i więcej sadzy, więc trochę tak.
    Czy może pomóc wymiana filtra powietrza, paliwa i oleju?
    IMHO nie.
    Jaki jest koszt usunięcia dpfu i zaślepienia EGRu? Ogólnie koszt naprawy auta.
    DPF i EGR od kilkuset do kilku tysięcy, zależy gdzie trafisz.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Czy kłęby białego dymu z rury wydechowej podczas wypalania Dpf to skutek niedomagających wtrysków? Taką białą chmurę tworzę tylko przy procesie wypalania. Na co dzień jest ok czasem lekko szarpnie przy dynamiczniejszym przyspieszaniu ale jest to rzadko spotykane. Natomiast te białe chmury mnie martwią miałem tak już 2 razy. Olej w normie turbo suche płyn chłodniczy w normie. Czy wtrysk mógłby tak mocno lać przy wypalaniu filtru DPF z takim skutkiem?

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez olo_84 ; 02-04-2015 o 19:15
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Wyjaśniło się..... Nie wiem jak mogłem zrobić taką głupotę, albo jakieś zaćmienie ale nalałem se Vervy tyle że benzyny do diesla....
    Auto jest robione od pt i teraz tylko czekam na wiadomości....obawiam się że najgorsze wiadomości.....Myślicie, że wtryski, pompa paliwowa zawór ciśnieniowy czy coś jeszcze? A może wszystko na raz? Masakra ten błąd będzie mnie dużo kosztował...