U siebie na tej samej stacji BP. Ale prawdę mówić też brałem taką możliwość.
U siebie na tej samej stacji BP. Ale prawdę mówić też brałem taką możliwość.
Ostatnio edytowane przez JakubL ; 29-06-2015 o 17:42
Na początek proste rozwiazania.Objaw szarpania moze mieć bardzo dużo przyczyn: zawór EGR, nieszczelność na dolocie do turbiny, kostka na wtryskach, przepływomierz, czyjnik doładowania, Filtr paliwa i takie tam.
![]()
Ja miałem tylko jeden incydent na drugi dzień po kupnie. Stałem na światłach i nagle zaczął swirować, falujące obroty i próbował zgasnąć. Więc dostał w czajnik po sportowemu i już wiecej nie miał głupich pomysłów.![]()
Dzisiaj tego nie zrobiłem bo były korki w mieście. Ale wczoraj na S3 i Potem na A2 przegnałem go. wczoraj było to pierwszy raz. Ciekawe jak będzie jutro moze to faktycznie Paliwo. Miałem mało głęboka rezerwa prawie w sobotę i zalałem tam gdzie zawsze i wtedy to się zaczęło. Pojeździmy Zbaczymy.
Ale co najlepiej sprawdzić w pierwszej kolejności. Jakieś styki łączenia??
Na razie trzeba wyjeździć trochę to obecne paliwo zalać porządnym np. na Shellu pojeździć i zobaczysz. Po co grzebać w aucie jak poprostu paliwo mogło być zanieczyszczone. Ja dopuszczam tankowanie tylko na dwóch stacjach w Polsce Shell i Orlen. Jak nie pomoże to później sie będzisz martwił.
Równie dobrze możesz mieć syfek w zbiorniku![]()
Chyba tak na początek zrobię wyjeżdżę to co mam a mam jeszcze na około 200-300 km (wie kreski) i podjadę na shella i V-powera dam mu na przeczyszczenie.
Witam,
Odnowię temat. Byłem na urlopie i tak jak miałem zrobić na początku zalałem di mojej Belli "lepszego"- droższego paliwa. Na początku było ok myślałem że problem ustał ale pojawił się ponownie po przejechaniu parunastu km. Dodatkowo przy obrotach około 2100-2200 na 3-4 biegu przy niedużych prędkościach pojawiło się coś jeszcze mianowicie piszczenie dosłownie. jak się zorientowałem że to moja Bella tak Robi przy minęło trochę czasu. zacząłem przy tych obrotach operować lekko gazem gazem i dźwięk się pojawiał przy tych wartościach obrotów a powyżej znikał, ale tylko przy lekkim dodawaniu gazu. Przy agresywnej jeździe nie było tego piszczenia. Co to może być czy ktoś miał taką przypadłość?
Panowie, odepnijcie przepływkę i zobaczcie czy szarpie. Jej odpięcie ustawia zawór w pozycji OFF, jeśli przepływka jest sprawna i pokazuje parametry zgodne z wartościami (przybliżone) zadanymi i samochód przestał szarpać to macie winnego - EGR. U mnie po wyczyszczeniu EGR na chwilę pomogło, ale dosłownie na chwilę. Jestem aktualnie po trasie 3000 km do Chorwacji i z powrotem, jak sugerowali inni koledzy EGR czyści się na na długich trasach - niestety nie jest to prawda - sprawdziłem na własnym pacjencie.
Ja powoli szykuje się do jego zaślepienia, wymiana za droga a szkoda DPF, który dość dostaje po d..pie w przypadku niesprawnego EGR. Co ciekawe pojawił mi się błąd P0130 - sonda lambda - był kasowany przed wyjazdem a po powrocie znowu się pojawił. Co ciekawe nie ma check'a.