Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: EGR czy coś innego 2.0 jtdm

Użytkownik Świeżak Avatar JakubL
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm Distinctive ERG/DPF OFF + CHT

Domyślnie

U siebie na tej samej stacji BP. Ale prawdę mówić też brałem taką możliwość.
    Ostatnio edytowane przez JakubL ; 29-06-2015 o 17:42

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał JakubL Zobacz post
    U siebie na tej samej stacji BP. Ale prawdę mówić też brałem taką możliwość.
    Na początek proste rozwiazania. Objaw szarpania moze mieć bardzo dużo przyczyn: zawór EGR, nieszczelność na dolocie do turbiny, kostka na wtryskach, przepływomierz, czyjnik doładowania, Filtr paliwa i takie tam.

Ja miałem tylko jeden incydent na drugi dzień po kupnie. Stałem na światłach i nagle zaczął swirować, falujące obroty i próbował zgasnąć. Więc dostał w czajnik po sportowemu i już wiecej nie miał głupich pomysłów.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj tego nie zrobiłem bo były korki w mieście. Ale wczoraj na S3 i Potem na A2 przegnałem go . wczoraj było to pierwszy raz. Ciekawe jak będzie jutro moze to faktycznie Paliwo. Miałem mało głęboka rezerwa prawie w sobotę i zalałem tam gdzie zawsze i wtedy to się zaczęło. Pojeździmy Zbaczymy.
    Ale co najlepiej sprawdzić w pierwszej kolejności. Jakieś styki łączenia??

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Dzisiaj tego nie zrobiłem bo były korki w mieście. Ale wczoraj na S3 i Potem na A2 przegnałem go . wczoraj było to pierwszy raz. Ciekawe jak będzie jutro moze to faktycznie Paliwo. Miałem mało głęboka rezerwa prawie w sobotę i zalałem tam gdzie zawsze i wtedy to się zaczęło. Pojeździmy Zbaczymy.
    Ale co najlepiej sprawdzić w pierwszej kolejności. Jakieś styki łączenia??
    Na razie trzeba wyjeździć trochę to obecne paliwo zalać porządnym np. na Shellu pojeździć i zobaczysz. Po co grzebać w aucie jak poprostu paliwo mogło być zanieczyszczone. Ja dopuszczam tankowanie tylko na dwóch stacjach w Polsce Shell i Orlen. Jak nie pomoże to później sie będzisz martwił.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Równie dobrze możesz mieć syfek w zbiorniku

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Chyba tak na początek zrobię wyjeżdżę to co mam a mam jeszcze na około 200-300 km (wie kreski) i podjadę na shella i V-powera dam mu na przeczyszczenie .

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Chyba tak na początek zrobię wyjeżdżę to co mam a mam jeszcze na około 200-300 km (wie kreski) i podjadę na shella i V-powera dam mu na przeczyszczenie .
    Pasuje tak zrobić.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Witam,
    Odnowię temat. Byłem na urlopie i tak jak miałem zrobić na początku zalałem di mojej Belli "lepszego"- droższego paliwa. Na początku było ok myślałem że problem ustał ale pojawił się ponownie po przejechaniu parunastu km. Dodatkowo przy obrotach około 2100-2200 na 3-4 biegu przy niedużych prędkościach pojawiło się coś jeszcze mianowicie piszczenie dosłownie. jak się zorientowałem że to moja Bella tak Robi przy minęło trochę czasu . zacząłem przy tych obrotach operować lekko gazem gazem i dźwięk się pojawiał przy tych wartościach obrotów a powyżej znikał, ale tylko przy lekkim dodawaniu gazu. Przy agresywnej jeździe nie było tego piszczenia. Co to może być czy ktoś miał taką przypadłość?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał khropek Zobacz post
    Proponuję wyczyścić czujnik ciśnienia w kolektorze. Mi pomogło. Miałem te same objawy. W zeszłym roku założyłem zaślepkę z otworem, ale pomogło na 500km. Jakiś czas temu wyczyściłem czujnik i mam spokój od 1000km. Początkowo też stawiałem na przepływkę, EGR i DPF. W sumie to przepływka wymieniona. EGR również, bo się zacinał. A DPF wypalał się co 215km.
    Wymiany dokonałem przed zaślepką. Oczywiście efekty mizerne.
    Teraz autko się zbiera jak szalone i nie ma efektu dziury na II biegu.
    Do czyszczenia użyłem sprayu do styków, sprayu do czyszczenia EGR/Turbo firmy Valvoline i zwykłego kompresora.
    Hej, chodzi o ten czujnik obok EGR ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Harvaster
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    była 159 2.0 jtdm 170km, była Giulietta 1.4 MA 170km, jest Giulia Super 2.0T

Domyślnie

Panowie, odepnijcie przepływkę i zobaczcie czy szarpie. Jej odpięcie ustawia zawór w pozycji OFF, jeśli przepływka jest sprawna i pokazuje parametry zgodne z wartościami (przybliżone) zadanymi i samochód przestał szarpać to macie winnego - EGR. U mnie po wyczyszczeniu EGR na chwilę pomogło, ale dosłownie na chwilę. Jestem aktualnie po trasie 3000 km do Chorwacji i z powrotem, jak sugerowali inni koledzy EGR czyści się na na długich trasach - niestety nie jest to prawda - sprawdziłem na własnym pacjencie.
    Ja powoli szykuje się do jego zaślepienia, wymiana za droga a szkoda DPF, który dość dostaje po d..pie w przypadku niesprawnego EGR. Co ciekawe pojawił mi się błąd P0130 - sonda lambda - był kasowany przed wyjazdem a po powrocie znowu się pojawił. Co ciekawe nie ma check'a.