Termostat zapewne Behr
Termostat zapewne Behr
ale najpierw sprawdz chlodnice, termostat tez moze byc sprawny. po co zmieniac od razu sprawne czesci
Alfa odstawiona do mechanika. Ma dokładnie szukać, chociaż twierdzi, że chłodnicę i pompę wody sprawdzał wcześniej i niby są ok. Obawiam się, że będziemy wymieniać części jedna po drugiej aż problem zostanie rozwiązany.
A jak sprawdził te pompę wody? Przecież jej nie wyjął, bo zeby ją wyjac trzeba zdjąć pasek rozrzadu. Z tymi pompami jest taki problem, że maja plastikowy wirnik, i po pewnym czasie mocowanie puszcza, a wirnik kręci się wolniej niż koło pasowe pompy. A termostat sprawdź chociażby na czuja, czyli macajac węże. Przy 90 stopniach powinien się otworzyć, i wąż między chłodnica, a termostatem powinien dopiero wtedy robić się ciepły. Zmieniłeś używkę na używkę, ten drugi też może być uwalony.
Jak sprawdził to nie wiem, niestety nie jestem mechanikiem i mam małe pojęcie o tym. Generalnie ma wszystko od początku do końca sprawdzić. Być może jest to dalej wina termostatu, patrząc po wczorajszej mojej jeździe z podpiętym komputerem, wyglądało to tak jakby dopiero przy ok 100 stopniach otwierał się termostat (i to też nie tak od razu).
Nie wiem czy to może mieć znaczenie - zapomniałem o tym napisać wcześniej - czasem zdarza się tak, że przy załączaniu wentylatora (chyba) przygasają na sekundę światła, również oświetlenie zegarów.
Napisz w ogóle skąd jesteś to może ktoś podjedzie do Ciebie i Ci pomoże.
Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.
Gdynia, Rumia. Zobaczymy co ten mój mechanik wymyśli.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Rozrzad i tak chcesz zrobic wiec zacznij od tego. Bedziesz mial pewnosc ze pompa sprawna, tetmostat wiem ze niektorzy w wiaderku sprawdzaja, ale na aucie tez mozesz
, lapiesz za waz od termostatu do chlodnicy i patrzysz przy jakiej predkosci zaczyna sie przewid robic cieply. To ze Ty sadzisz ze dopiefo przy 100 sie otwiera to pewnie wtedy drugi bieg Ci sie zalaczy na chlodnicy i dlatego Ci zbije temp
żeby sprawdzić termostat krótka piłka. Odpalasz zimne auto czekasz z 5-7 minut max przy obecnych temperaturach i patrzysz czy wąż jest już mocno ciepły jak nie to najpewniej szmelc. Potem jak auto się dogrzeje jedziesz na kawałek drogi szybkiego ruchu i jedziesz sobie 120-130 przez 5 minut jak zacznie Ci spadać do 70 stopni to termostat jest na bank szmelc. Nie powinno spadać bo termostat powinien się zamknąc i temperatura powinna być stała. Ja u mnie miałem drugi scenariusz, wymiana termostatu to nie jest wielki koszt behr sie sprawdza.
Murgrabia poszedł priv :-) sprawdz i daj znac.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk