Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Błąd P0238 Czujnik Ciśnienia powietrza

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Koks
    Mieszka w
    Knurów
    Auto
    AR 147 1910 JTD CF3 8V 115KM/85 KW (DISTINCTIVE)

Domyślnie

Zaślepka była pełna czy z otworami?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał kastasqad89 Zobacz post
    A właśnie że to zaślepiony EGR powoduje ten błąd, przed chwilą doszedłem końca z tym problemem.
    Chodziło mi o spalanie.
    Oczywiście, że przy zaślepionym EGR i bez zmiany w oprogramowaniu sterownika dostaniesz P1238, P0401, P0402.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1,9 JTDM 150KM 2005r. 5d.

Domyślnie

Wracając do mojego tematu - właśnie wróciłem od znajomego mechanika ............. i nie jest dobrze.
    Błąd który się wyświetlił to znowu P1235 - przepływ powietrza - geometria i cała turbina sprawdzona jest ok ale w dolocie jest pełno oleju z odmy - albo padł separator albo pierścienie - mechanik wyczyścił odme i dolot wymył przepływkę i po wyjechaniu od mechanika check znowu się zaświecił ale pewnie przepływkę szlak trafiło od tej ilości oleju. Umówiony jestem z mechanikiem że pojeżdżę z 2 - 3 tygodnie i zobaczymy jak będzie wyglądał dolot - jeśli pojawi się olej zaczniemy od separatora jeśli to nie da to czeka mnie remont silnika - ale dziwne jest to że przez 7500 km dolałem tylko 0,3 l oleju - trochę mało jakby to były pierścienie??

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Mysle,ze trzeba wymienić przepływomierz. Olej z odmy to normalka.Jak Ci tyle wziął na taki przelot to raczej nie pierścienie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Chodziło mi o spalanie.
    Oczywiście, że przy zaślepionym EGR i bez zmiany w oprogramowaniu sterownika dostaniesz P1238, P0401, P0402.
    Ja przy pełnym zaślepieniu mam tylko w kompie P1238. Egr caly metalowy.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto

Domyślnie

Nie chce wymieniać przepływki bo jak olej sie pojawi w dolocie to bede w plecy o koszt przeplywki..... czekam na dalsze objawy........ a co do oleju w dolocie to nie był film olejowy tylko podobno było go sporo .... to już nie jest chyba normalne..... gdzie szukać separatora? na allegro tylko używki od 30zł do 100zeta

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Mysle,ze trzeba wymienić przepływomierz. Olej z odmy to normalka.Jak Ci tyle wziął na taki przelot to raczej nie pierścienie.

- - - Updated - - -

Ja przy pełnym zaślepieniu mam tylko w kompie P1238. Egr caly metalowy.
    Pewno trzpień EGR działa poprawnie, a przepływu nie ma, więc jest niezgodność mas.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał ard0 Zobacz post
    Nie chce wymieniać przepływki bo jak olej sie pojawi w dolocie to bede w plecy o koszt przeplywki..... czekam na dalsze objawy........
    Przecież odma jest za przepływomierzem, więc jeśli założysz nowy, to nic mu się nie stanie. Nawet jak turbina padnie i rzygnie olejem do dolotu, to i tak jest za przepływką. A, teraz jak na razie w plecy jesteś na stacji paliw
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto

Domyślnie

No fakt że jest za przepływomierzem ale to w takim razie wytłumacz mi czemu stary przepływomierz był cały zachlapany olejem- skoro jest przed odmą nie powinien być mokry?
    Tak czy inaczej gdzie kupić przepływę - na allegro znalazłem za 315zł bosch'a z wysyłką w sklepie u mnie w mieście zawołali 480 mechanik może mi ściągnąć z hurtowni za 370zł - może wy macie jeszcze jakieś źródło chociaż tej ceny z allegro chyba ciężko przebić bo wydaje się dobra.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Dobra cena, zobacz po numerach wkładki pasuje od fiata 1.3MJet bodaj że i cena niższa niż do alfy. Z ciekawostek ten przepływomierz jest także do Ferrari i potrafi kosztować 550zł
    Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 25-01-2016 o 07:40

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ard0 Zobacz post
    No fakt że jest za przepływomierzem ale to w takim razie wytłumacz mi czemu stary przepływomierz był cały zachlapany olejem- skoro jest przed odmą nie powinien być mokry?
    Pewno, że nie powinien być mokry z oleju. Ale ja nie wiem co tam masz zrobione i w jakim stanie masz układ dolotowy. Więc ciężko mi zgadywać czemu jest tak a nie inaczej.

- - - Updated - - -

Ja od kilku lat mam w 147ce przepływomierz MaxGear. Sprawuje się do tej pory idealnie. Dużo lepiej niż sprawował się Bosch. A kosztował 120 zł.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Pewno, że nie powinien być mokry z oleju. Ale ja nie wiem co tam masz zrobione i w jakim stanie masz układ dolotowy. Więc ciężko mi zgadywać czemu jest tak a nie inaczej.

- - - Updated - - -

Ja od kilku lat mam w 147ce przepływomierz MaxGear. Sprawuje się do tej pory idealnie. Dużo lepiej niż sprawował się Bosch. A kosztował 120 zł.
    Dziwne bo jak ja kupowałem, to przedstawiciel max Gear powiedział mi że do mojego silnika nie mają przepływek.