Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Temat: 1.9 JTDm - czy Wasza rura wydechowa też jest czarna od wewnątrz?

Użytkownik Rowerzysta Avatar pr0k0p
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v '06

Domyślnie

Koszt u mnie to około 700 zł. Robione po znajomości u mechanika w Krakowie. W tej cenie było rozprucie, przemycie DPF, wyrzucenie wszystkiego po rozsypaniu się no i nowy emulator pod maską. Robocizna to praktycznie zero złotych.

205 KM w 159? Też jestem w ciężkim szoku. Ja bym nie ryzykował powyżej 180, a nawet 170, przy zachowaniu 400 Nm momentu.

Plancior a jak chcesz wymienić EGR? Przecież to metalowa kostka dołączona do głowicy z regulowaną przesłoną, która steruje przepływem spalin na niskich obrotach (chyba tylko na postoju EGR się załącza). Czarna rura nie powinna być skutkiem wadliwego egr'u bo po drodze spaliny mają DPF.

No chyba, że DPF nie daje sobie rady bo ma tyle sadzy, że nie nadąża wypalać i to może być powodem kontrolki Check Engine. Za dużo sadzy powstaje jak jest złe spalanie np. przepływomierz podaje złe wartości do kompa i mieszanka jest w złych proporcjach. U mnie puszcza czarnego dymka na postoju po przygazowaniu i silnik trochę nierówno pracuje co nie powinno mieć miejsca. Ale u mnie przepływomierz jest wykluczony i wtryski też (czasem leją i wtedy też są złe proporcje paliwa do powietrza). Mechanik szuka dalej czemu tak jest. Jak coś znajdzie to dam znać bo widzę, że mam podobny problem jak u Ciebie chociaż nie mam DPF'a. Plancior sprawdź czy u Ciebie też jest czarna chmurka jak dodasz gazu na postoju i daj znać.

plancior
    Gość

Domyślnie

Prokop, dzisiaj się przyjrzę dymkowi.
    U mnie nie było żadnych problemów dopóki mi się check engine nie zapalił.
    Wcześniej rura była czyściutka.
    Podczas mrozów w lutym samochód stracił moc, tzn w sensie takim, że po odpaleniu na zimno przez kilka dobrych km w ogóle ciężko przyspieszał. Po rozgrzaniu silnika problem ustępował. Check engine wtedy się nie zapalał.
    Potem już po mrozach, problem z wchodzeniem na obroty ustąpił, samochód się zachowywał normalnie, ale komp wypluł check engine.
    W tamtym tygodniu podjechałem do Italauto (nieautoryzowany serwis Fiat, AR, Lancia - polecany na tym forum), gdzie stwierdzili, że zawór egr jest do wymiany. Próbowali go czyścić ale nic to nie dało. Zaślepili więc zawór i tak jeżdżę póki co.
    Mam zamiar kupić nowy zawór egr pod koniec kwietnia i już mam umówioną wizytę u nich na wymianę tego dziadostwa.
    Sprawdzali mi również błędy w kompie i nic z DPFem nie było. Pokazali mi nawet zapis kiedy było ostatnie wypalanie i przy jakiej temperaturze. Ponoć wszystko w normie.
    Teraz samochód po zaślepieniu dostał jakby większego ciut kopa, no i właśnie chyba raz podczas ruszania zauważyłem dym za sobą ale pewny nie jestem. Coś jednak musi być skoro rura jest czarna.

Dam znać wieczorem jak będę z pracy wyjeżdżał, pogazuję go trochę na parkingu podziemnym

Dzięki za info

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v '06

Domyślnie

A nie myślałeś żeby się EGR'a po prostu pozbyć? Tzn. zaślepić go na stałe? Skoro DPF'a można to i EGR pewnie też. W którymś wątku czytalem, że w JTD można to zrobić bezkarnie a w JTDm jest problem ale myślę, że byłoby to do zrealizowania. W sobotę będę gadał ze swoim mechanikiem to go zapytam o to.

Btw. EGR może być ściśle powiązany z czarną rurą wydechu. U mnie raz komputer przeszedł w tryb awaryjny, moc została zbita do 50% i nawet dało się jechać ale następnego komp chyba przeszedł w drugi tryb awaryjny i mocy miałem już tylko 25% bo pod górkę na 2 biegu był problem żeby podjechać!! Okazalo się, że u mnie zawór EGR był otwarty cały czas! Efekt? Samochód jechał w większości na powietrzu ze spalin czyli sadza krążyła przez silnik praktycznie non stop. Po przejechaniu 400 km (jechałem wtedy w góry z Lublina kiedy mi wyskoczył check engine) mechanik stwierdził, że EGR był w 80% zapchany. Tyle tam się sadzy osadziło. W takim przypadku DPF też sobie nie radzi z sadzą i może wypluwać ją na zewnątrz.

Teoretycznie EGR powinno się czyścić co 40 tyś. km. Ale jak dla mnie jest to kolejne ekologiczne "cudeńko", które tylko stwarza problemy.

Pozdr,
    P.

plancior
    Gość

Domyślnie

No ale ja mam zaślepiony EGR właśnie.
    Tzn, jest wrzucona blaszka która go zaślepia. Mechanik powiedział, aby pozbyć się check engine trzeba będzie wymienić wadliwy EGR. Mówił, że coś u niego z elektroniką (chyba) i źle reaguje na sygnały do otwarcia/zamknięcia. Mechanicznie ponoć jest sprawny.

EDIT.
    Albo mam zwidy, albo wydaje mi się, że rura znów robi się czystsza. No i przy gazowaniu nie widzę żadnego dymu. Będę musiał jeszcze zrobić test drogowy.
    Wezmę kumpla, który pojedzie za mną a ja będę deptał po gazie.

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v '06

Domyślnie

Miałem na myśli zaślepienie egra na stałe bez jego wymiany i w ten sposób by kompa oszukać, by nie wywalał żadnego błędu. Bo z tego co zrozumiałem to u Ciebie mechanik chce wymienić cały zawór egr, który dalej będzie spełniał swoją funkcję. Zapytaj swojego mechanika czy coś takiego jest możliwe.

Pozdr,
    P

plancior
    Gość

Domyślnie

Prokop, tak, jest możliwe.
    Tylko problem w tym, że mój egr czy będzie zaślepiony czy nie to i tak będzie wywalał błąd w komputerze. Po prostu sypnął mu się jakiś czujnik.
    Musiałbym mieć sprawny egr, wtedy mógłbym go zaślepić i błędu by nie było.
    Prawdopodobnie jest możliwe oszukanie komputera, ale wątpię żeby akurat ten warsztat się na tym znał.

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v '06

Domyślnie

No to wszystko jasne. BTW M aciek-156 ładnie opisał jak można w ASO zaślepić sobie oryginalną blaszką egr i podobno jest to fabrycznie montowane w nowych modelach JTDm. Tu link: http://www.forum.alfaholicy.org/147_...12542-egr.html.

Swoją drogą ciekawe czy maćkowe "rozwiązanie serwisowe nr 10801491RA" ma odniesienie do aut, które nie mają już gwarancji i zostały zakupione za granicą. Bo z chęcią coś takiego bym sobie sprezentował.

rbt2005
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Albo mam zwidy, albo wydaje mi się, że rura znów robi się czystsza. No i przy gazowaniu nie widzę żadnego dymu. Będę musiał jeszcze zrobić test drogowy.
    Wezmę kumpla, który pojedzie za mną a ja będę deptał po gazie.
    No i jak tam twoja rura czysta czy dalej brudna??
    Ps Jakiego oleju silnikowego używasz??

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

U mnie czarna jak nie wiem co.
    A kolega obok na parkingu piękna czysta....

Odnośnie oleju jaki wlewał poprzedni właściciel ( którym był serwis ) to jak do Nich zadzwonię i spytam to oczywiście bez żadnego problemu powinni powiedzieć prawda??

Użytkownik Świeżak Avatar Alfalover
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Q automat, alfa romeo 159 1.9 TI 193hp by Cinsoft

Domyślnie

Ja zimą(ostatnie mrozy) musiałem wymienić egr bo się sypnął i auto straciło moc plus check engine, na wymienionym egr zaslepili mi zalecaną blaszką. Wydech mam czarny i myślę że to skutek ostrzejszej jazdy-wyższe obroty itd, generalnie jeżdżę teraz na wyższych obrotach, oprócz sadzy na rurze samochód bardziej zużywa olej(choć to może wynikać z faktu że długo nie dolewałem) ale zwiększone zużycie oleju plus sadza na rurze może komponować się w logiczną całość. Samochód nie ma żadnych niepokojących komunikatów
    Alfa... i wszystko jasne