Koszt u mnie to około 700 zł. Robione po znajomości u mechanika w Krakowie. W tej cenie było rozprucie, przemycie DPF, wyrzucenie wszystkiego po rozsypaniu się no i nowy emulator pod maską. Robocizna to praktycznie zero złotych.
205 KM w 159? Też jestem w ciężkim szoku. Ja bym nie ryzykował powyżej 180, a nawet 170, przy zachowaniu 400 Nm momentu.
Plancior a jak chcesz wymienić EGR? Przecież to metalowa kostka dołączona do głowicy z regulowaną przesłoną, która steruje przepływem spalin na niskich obrotach (chyba tylko na postoju EGR się załącza). Czarna rura nie powinna być skutkiem wadliwego egr'u bo po drodze spaliny mają DPF.
No chyba, że DPF nie daje sobie rady bo ma tyle sadzy, że nie nadąża wypalać i to może być powodem kontrolki Check Engine. Za dużo sadzy powstaje jak jest złe spalanie np. przepływomierz podaje złe wartości do kompa i mieszanka jest w złych proporcjach. U mnie puszcza czarnego dymka na postoju po przygazowaniu i silnik trochę nierówno pracuje co nie powinno mieć miejsca. Ale u mnie przepływomierz jest wykluczony i wtryski też (czasem leją i wtedy też są złe proporcje paliwa do powietrza). Mechanik szuka dalej czemu tak jest. Jak coś znajdzie to dam znać bo widzę, że mam podobny problem jak u Ciebie chociaż nie mam DPF'a. Plancior sprawdź czy u Ciebie też jest czarna chmurka jak dodasz gazu na postoju i daj znać.