zgubiłem lupke, małe to zdjecie,
- jeśli kubełek do góry nogami to zawór dwukomorowy sterowania wielkością kanału powietrznego w kolektorze ssącym.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Od niego między innymi odchodzi ten cienki wężyk w kolorze niebieskim.
A czy to nie jest przypadkiem przyczyną wysokich obrotów silnika?
No bo skąd silnik dostaje powietrze jak przepustnica jest zamknięta. Logicznie myśląc jak przepustnica jest całkowicie zamknięta to silnik powinien zgasnąć.
- od zaworu dwukomorowego do kolektora ssącego idzie czarny ciśnieniowy wężyk.
- po całkowitym zamknięciu przepustnicy silnik nie zgasnie !!!!
- a dlatego że jest zrobiony bypass na odmie.
- od rury przepływomierza odchodzi wąz do pokrywy zaworów ( i w nim panuje podcisnienie ), od pokrywy zaworów idzie kolejny wąz do zaworka odmy.
- jak z tego widac całe powietrze i tak mierzy przepływomierz, czyli silnik dostaje tyle ile sie nalezy aby nie zgasł.
--
![]()
bubu321 znalazłem twój opis gdzieś na forum tego urządzenia, rzeczywiście jest to to co napisałeś.
Można to jakoś wymontować i sprawdzić, ewentualnie wyczyścić, naprawić?
Bo te moje obroty to jakieś nie typowe. Wyraźnie dają się we znaki dopiero np. jak stanę na światłach. Zawieszają się na 2000,(odpada zawieszanie się linki czy otwartej przepustnicy, sprawdzone) przegazowanie pomaga obroty spadają do 1100. Ale to i tak chyba są za wysokie. A jakie obroty powinny typowo być na wolnych.
obroty biegu jałowego to 850 +/- 30 obr/min.
- jesli to zacinający sie zawór dwukomorowy to zrób testy, obroty powyżej 4.000 i bieg na luz, jak wtedy schodza obroty ?
- cieżko jest zawór dwukomorowy wymontować bez zdjęcia kolektora ssącego ale jest to możliwe.
- tam może być tak , że na tej jego prowadnicy się zakleszcza ale to powinny wykryć powyższe testy.
Witam
Jak mu depnę powyżej 4000 to obroty spadają płynnie i dosyć szybko do 2000 i tutaj jakby chwila zawahania i spadają do 1100. Ale podczas jazdy jak wyrzucę na luz to obroty zatrzymują się na 2000. Dwukrotne przegazowanie na luzie spadają do tych 1100 choć nie zawsze, czasami muszę tą "procedurę " powtórzyć. Jak silnik jest na wolnych obrotach tj. przy tych 1100 obrotach silnik pracuje równo bez wahań obrotów ale wystarczy tylko lekko nacisnąć pedał gazu i obroty zaczynają się zwiększać mimo że już nie trzymam nogi na "gazie"
Masz może jakąś sugestię co do w/wym. objawów.
Mam takie pytanie ... musze wymienic pompe paliwowa i slyszalem ze jest pare modeli tych pomp... czy musze najpierw wyjac stara pompe spisac model i dopiero moge kupic kolejna? czy moge kupic byle jaka...?
@alfawm
- podrzuc zrzut z alfadiaga ECU Identification, bo mam pewne podejrzenia.
Niestety, jeszcze nie mam alfadiaga. Na razie to błądzę po omacku, w miarę wolnego czasu i pogody robię co mogę żeby to wyeliminować. Zresztą ma to też dobre strony bo poznaję coraz lepiej swoje auto.
A jakie podejrzenia, jeśli mogę zapytać?
Dodam jeszcze do mojego poprzedniego postu że jadąc np. na drugim czy trzecim biegu nie muszę nawet trzymać nogi na gazie a auto jedzie. Tylko za jakiś czas to mnie tak przyhamuje i znowu muszę lekko nacisnąć na gaz i tak w kółko.
Ostatnio edytowane przez alfawm ; 12-11-2009 o 17:43