Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Temat: Analityczny test olejów.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Wychodzi na to że wszyscy powinni jeździć np na Orlen PLATINUM MaxPower 0W40, tak? Pełny syntetyk? Klasa lepkości spełni wymagania wszystkich JTDm'ów.
    Strach pomyśleć ile pieniędzy ludzie z forum wyrzucili w błoto.
    Pisałem w temacie olejów juz dawno temu, ze ten Max Power to ciekawy olej. Chciałem swego czasu zalać do 147 ale nigdzie na miejscu go nie mieli, a na pytanie czy załatwia to szlyszalem, ze nie bo musieliby karton 6 baniaków kupic, a nikt im nie kupi prócz mnie tak drogiego Orlena... 110zl wtedy kosztował za 4l.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Kocham to forum. Może kupimy na spółe tego Orlena i wyslemy do analizy?

Tylko teraz mi przeszkadza fakt wspierania spółki obsadzonej przez złą zmianę.

Z tego co piszecie kilka z tych dobrych olejow ludzie z forum juz tak sprawdzali. Moze Koleżanki i Koledzy podzielą sie wynikami?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

A ten Specol to polski produkt ze jest taki tani? Czy jakis import z Azji?

Co do uszkodzeń przez olej. Z reguły to poprostu szybsze zużycie, nie uszkodzenie jako takie.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 11-02-2017 o 15:20
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Jak zwykle wszystko chciałbyś na tacy... Poszukaj znajdziesz analizy specola jak i nawet mojego ulubionego zestawu meguin + ar9100 nawet u nas na forum byly.

Ja nie mam zamiaru robić zrzut bo mi to naprawde niepotrzebne. Skoro jesteś pomysłodawcą daj przykład i sam wykonaj kilka analiz bo mam wrażenie, ze szukasz sponsorów do zaspokojenia własnej ciekawości.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    A ten Specol to polski produkt ze jest taki tani? Czy jakis import z Azji?

Co do uszkodzeń przez olej. Z reguły to poprostu szybsze zużycie, nie uszkodzenie jako takie.
    No , taki banał to każdy wie. Ale jak bardzo szybsze ? że nie 500tys km ale 450tys ?czy nie 300tys ale 100tys przejedzie ?

A co do drugiej części to zdaje się, że się nie pochyliłeś nad wątkiem rzeko-olejowym, tam wszystko jest .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Pomysł jest bardzo ciekawy i na pewno warty rozważenia. Osobiście mogę coś więcej "zasponsorować" jeśli chodzi o pokrycie kosztów takich badań ale jeśli chcemy zrobić to szeroko to bez zrzutki się nie obejdzie. Co do zmiany receptur to w przypadku większości dobrych olejów te receptury nie zmieniają się zbyt często. Liqui Moly/Meguin coś tam pozmieniał w zeszłym roku (niższy Noack) ale generalnie receptury są stałe a z mojego doświadczenia to przedstawiciele LM w Polsce to technicznie się delikatnie mówiąc bardzo słabo orientują i tego co Kolega Andrzej usłyszał nie traktowałbym zbyt dosłownie. Akurat jeśli chodzi o Liqui Moly to wierze, że to co w kartach jest też w butelce. Penrite, Neste czy Millers też zbyt często kart nie zmieniają gorzej wygląda to w przypadku Castrola, Mobila , Elfa czy Totala a także niestety Motula. Proponuje wpisać kto byłby chętny na zrzutkę bo ja jestem. Jak się okaże, ze jest nas więcej to może coś z tego wyjdzie.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Niech każdy wyśle sam próbkę, dwie do analizy tylko się zgadajcie aby każdy zbadał inny olej. Tak będzie najszybciej bo zanim zgada się większa ilość chętnych to zapomnicie o tym temacie Ja jedyne co mogę zbadać to przechodzonego meguina po 15K km bo to jedyne co mnie może ciekawić Możecie zagadać do wlyszkowa czy jest w stanie załatwić hurtowe badanie taniej niż zwykle.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 11-02-2017 o 19:05

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Jak zwykle wszystko chciałbyś na tacy... Poszukaj znajdziesz analizy specola jak i nawet mojego ulubionego zestawu meguin + ar9100 nawet u nas na forum byly.

Ja nie mam zamiaru robić zrzut bo mi to naprawde niepotrzebne. Skoro jesteś pomysłodawcą daj przykład i sam wykonaj kilka analiz bo mam wrażenie, ze szukasz sponsorów do zaspokojenia własnej ciekawości.

Skoro nie chcesz w tym uczestniczyć to nikt Cię nie zmusza. Sponsora nie szukam. Nie wiem jak Ty, nie wnikam w Twoje prywatne życie.
    Wiem, że w naukowych kwestiach nie jesteś mocny, więc naprawdę się od Ciebie zaangażowania nie spodziewałem. No offence of course.
    Jeśli znajdą się chętni to testy będą. Wyniki pewnie i tak nie będą na Twoją głowę, a o mnie się nie martw, dam sobie radę.

Wracając do tematu, mogę udostępnić próbki świeżego nieotwieranego Mobil 1 Turbo Diesel 0w40 i dopiero co otwartej butelki Amsoil 5w40 Diesel Engine Oil. Oczywiście deklaruję też partycypację w kosztach badań.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 11-02-2017 o 19:25

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Pomijając wycieczki osobiste przypomnę tylko, że już raz chciałeś zebrać wszystkie informacje z tym, że nie o olejach, a o kolektorach.... zapał wtedy też się skończył i nic nie zebrałeś mimo, ze były dwa obszerne tematy, z których wystarczyło wyciągnąć najważniejsze informacje...

Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Pomijając wycieczki osobiste przypomnę tylko, że już raz chciałeś zebrać wszystkie informacje z tym, że nie o olejach, a o kolektorach.... zapał wtedy też się skończył i nic nie zebrałeś mimo, ze były dwa obszerne tematy, z których wystarczyło wyciągnąć najważniejsze informacje...
    Zebrałem i napisałem o tym jednego posta, bez zakładania nowego tematu. Chcesz to sobie poszukaj, bo widzę że byś chciał mieć na tacy podane

Nie jesteś zainteresowany tematem to nie spamuj.