Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Temat: Alfa Giulia adaptacja pompy abs, nie działający panel komfortu

Użytkownik Świeżak Avatar OTTO1
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

A ja mam taki problem.
    Myłem Giulię i lałem obfibie na felgi wodą, teraz auto nie odpala i wyskakuje komunikat, sprawdzić układ wspomagania, ABS niedostępny, sprawdzić układ hamulcowy, układ parkowania, nawet filiżanka zkawą się świeci że nie działa, podobnie jest z poduszkami, wszystka siadło, nawet lusterka się nie składają.
    Zdaje się zalałem coś wodą, przy próbie odpalenia coś głośno tyrkocze z przodu auta i sypia się te komunikaty.
    Auto nawet jak zamknę to nadal wskakują te komunikaty.
    Auto unieruchomiony w miejscu za nie zamknę garażu ani nie wjadę, masakra, nie wiem co robić?
    Ostatnio edytowane przez OTTO1 ; 19-04-2025 o 15:07

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

W pierwszej kolejności sprawdź czy komputer body nie jest zalany. Przy nogach pasażera tam gdzie są stopy będziesz miał taką dużą klapkę przykręcana, odkrec to i zerknij czy nie ma śladów wody za nim bądź na nim. W międzyczasie podłącz prostownik do akumulatora bo możliwe że padł ci akumulator. Jak to nie pomoże to musisz szukać po kolei miejsc, które mogłeś zalać. Może brakować gdzies jakieś osłony i stąd takie cuda.zerknij też na przekaźniki pod reflektorem od strony pasażera, może tam nie ma osłon i zalalo. Więcej pomysłów nie mam

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Teraz go otworzyć nie można i wyje.
    Koze faktycznie aku, bo już nie włącza się s/s od jakiegoś czasu.
    Auto poliftowa 2020r

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ja zawsze dużo leję z lancy ciśnieniowej na felgi pod różnymi kątemi aby domyć zakamarki felg, myję też nadkola wewnętrzne - nigdy najmniejszego błędu. masz kompletne nadkola wewnętrzne? szczególnie mam na myśli z przodu gdzie jest więcej elektroniki/kabli.

błędy się propagują więc jak masz często jeden to z niego wyskakuje kilka innych (typu "kawka", tempomat itp).

patrzyłeś pod maskę czy tam nie masz czegoś ewidentnie zalanego?

masz jakiś interfejs diagnostyczny żeby zrobić skan?

myłeś może gdzieś pod spodem auta - coś w stylu mycie soli z podwozia po zimie?

tak jak kolega sugerował, sprawdź też BCM w nogach pasażera bo może wcisnęło CI tam wodę?

jeśli wyje klakson, to bezpiecznik masz w bagażniku w skrzynce tej szarej pod podłogą bagażnika - jak otworzysz, to jest przy jednej krawędzi nakrętka to od niej w stronę zgodnie z ruchem wskazówek zegara to trzeci elememt (przedostatni przy tej krawędzi). ewentualnie odepnij szybkozlączkę na masie aku. sprawdź też aku voltomierzem przy okazji
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 19-04-2025 o 15:52
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Nie, ja tak naprawdę myłem tylko felgi i wodę lałem z konewki.
    Ale zaczął wyć alarm przy otwarciu z pilota, nie otworzył się. Otworzyłem go kluczykiem, nic już nie działa, czyi to na 99% akumulator.
    Zajrzałem pod schowkiem pasażera i jest tam sucho.
    Podłączyłem już prostownik, ale i tak muszę kupić akumulator bo jutro wyjeżdżam, jakieś wytyczne odnoście akumulatora?
    Oczywiście będą mi to robić ci z pogotowia od akumulatorów.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Na szybko to kup taki sam jak miałeś bo jak zaczniesz za dużo myśleć to nie wyjedziesz - wątek "jaki akumulator" to ma tu ze 150 stron.
    Zastanawiające czemu tak Ci padł gwałtownie, może jednak coś zalałeś i zwarcie go wydrenowało. A sam aku może wcale nie jest jeszcze taki zły.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 19-04-2025 o 16:50

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Prostownik przez 60 min nic nie dał.
    Odpaliłem go w tej chwili od kuzynki Pandy.
    Dzwoniłem i gościu ma tylko 950 zł, a tańsze wersję po świętach.
    Mam jeszcze drugie auto i chyba lepiej na spokojnie po świętach kupię coś w sensownej cenie, nie żeby żydzić, bo wiem że musi być ze S/S, ale po co przepłacać jak wszystkie są teraz kiepskie

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Czemu szybko padł?
    Poprzedni właściciel w 4 lata zrobił 18 tys km, dosłownie jeździł tylko w weekendy.
    Ja zrobiłem 1500 km w tydzień i tylko 2 razy włączył się S/S, teraz stał tydzień w garażu bo mnie nie było w domu, dziś felgi chciałem umyć bo lakier jest po nałożeniu powłoki (2 tyg temu) więc auto czyste.
    Wyjechałem z garażu no i se grzebałem, a aku się rozładowywał do reszty....
    Zbieg okoliczności że po umyciu wsiadam do auta i pierwsze po serii tyrkotań w okolicach przedniego koła komunikat żeby sprawdzić układ kierowniczy, potem hamulcowy - wszystko związane z okolicą kół gdzie lałem wodę, potem reszta błędów.
    Gdy auto odpaliłem od Pandy, pojechałem 2 km żeby zebrać rdze z hamulców, świecą się kontrolki ESP, tor jazdy i odległość od drugiego samochodu.
    Czy one po wymianie akumulatora same znikną po którymś odpaleniu, czy trzeba kasować w serwisie?
    Ostatnio edytowane przez OTTO1 ; 19-04-2025 o 18:42

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał OTTO1 Zobacz post
    Czemu szybko padł?
    Poprzedni właściciel w 4 lata zrobił 18 tys km, dosłownie jeździł tylko w weekendy.
    Ja zrobiłem 1500 km w tydzień i tylko 2 razy włączył się S/S, teraz stał tydzień w garażu bo mnie nie było w domu, dziś felgi chciałem umyć bo lakier jest po nałożeniu powłoki (2 tyg temu) więc auto czyste.
    Wyjechałem z garażu no i se grzebałem, a aku się rozładowywał do reszty....
    Zbieg okoliczności że po umyciu wsiadam do auta i pierwsze po serii tyrkotań w okolicach przedniego koła komunikat żeby sprawdzić układ kierowniczy, potem hamulcowy - wszystko związane z okolicą kół gdzie lałem wodę, potem reszta błędów.
    Gdy auto odpaliłem od Pandy, pojechałem 2 km żeby zebrać rdze z hamulców, świecą się kontrolki ESP, tor jazdy i odległość od drugiego samochodu.
    Czy one po wymianie akumulatora same znikną po którymś odpaleniu, czy trzeba kasować w serwisie?
    Konewka to elektroniki nie zalales. Wymieniaj Aku i ciesz się autem, po świętach na spokojnie kup coś mądrego. Zdrowych spokojnych Świąt i bezawaryjnej jazdy

Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Dziękuję.
    I w wzajemnie Spokojnych rodzinnych świąt.
    Fajnie że taki szybki odzew i pomoc.
    Dziękuję jeszcze raz.