Abs nie ma nic do odpowietrzania , łożyska w kole zmienia sie tylko uszkodzone gdy huczą a nie parami natomiast klocki parami
Abs nie ma nic do odpowietrzania , łożyska w kole zmienia sie tylko uszkodzone gdy huczą a nie parami natomiast klocki parami
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Czyli ew. odpowietrzyć poprostu układ hamulcowy. A co do łożysk - nie huczą, ale muszę wymienić piastę, mam na niej zerwany gwint na 2 szpilkach. Mechoptyk powiedział że starego łożyska nie da się uratować i że muszę mieć nowe. A najlepiej na dwie strony, stąd moje pytanie.
Reasumując - odpowietrzam hamulce, zakładam nową piastę i nowe łożysko piasty. Jak zrobię - napiszę o rezultatach.
Pozdrawiam miłej nocy życząc (bo ja właśnie na noc w pracy jestem)
A co zrobic jak mi strasznie klocki piszcza przy chamowaniu szczegolnie od predkosci 40 w dol, klocki mam Ferrodo a tarcze zwykle. Zuzycie tarcz okolo 20% a klockow 10%.
Z tego co zdążyłem się dowiedzieć u różnych mechoptyków to rady na piszczące klocki są dwie:
1. Klocki nowe - przejechać ok. 1000Km może się dotrą. Jak nie to patrz 2.
2. Jak piszczą mimo że nie są nowe - wymienić na inne.(tu dwie szkoły - wymienić na inną firmę lub po prostu wymienić.)
Mi też piszczą.
Witam.Napisał medork
Co do wymiany to troszkę przesada moim zdaniem :mrgreen: . Klocki piszczą wtedy gdy są zanieczyszczone lub przypalone. Na początek proponuję zdjąć i przeczyścić na papierze ściernym, przesmarować jarzma smarem miedziowy m lub ceramicznym i złożyć z powrotem.
Taka operacja powinna pomóc.
Co do wypowiedzi kolegi wcześniej na temat klocków na pierwszy montaż, to spotkałem się tylko z Ferodo, Ate, i ostatnio w najnowszych AR występują czasem Lucasy, wszystko oczywiście sygnowane AR.
Pozdrawiam. :wink:
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
witam jestem tutaj nowy i mam taki mały problem z moja alfa (146 1,6 Ts) jak chamuje cale autko mi dziwnie drży a jak zdjąłem koło to zobaczyłem tarcze w fatalnym stanie (rdza), jest to wina klocków i i prosił bym o pomoc w sprawie wymiany klocków i tarcz tak do 600 zł niee więcej
Niedawno wymieniałem tarcze i klocki - koszt:
- tarcze 130 zł (SBS);
- klocki 65 zł (VALEO);
- robocizna ~ 5 zł (2x TYSKIE po robocie - wymiana pod blokiem :mrgreen: ).
------------------------------------------------------------
RAZEM - 200 zł :>>
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
bobere6666 jak masz rdze na tarczy to raczej wina hamulcow nie hamuja tak jak powinny radzilbym odpowietrzyc uklad hamulcowy
Jeśli mówisz rdzy na powierzchni tarczy współpracującej z klockiem hamulcowym to powinieneś pomyśleć o wymianie tarcz i klocków a klocków dlatego, bo jeśli się zakłada nowe tarcze to klocki również powinno się wymienić. Być może tarcze zostały przegrzane i się pokrzywiły ;//
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
n0o okey to jakie tarcze polecacie ?? takie ktore sie niee pokrzywia z przegrzania bo lubie ostro jedzic a klocki to widze ze wszyscy chwalicie ferodo ale jakie tarcze i takie w przystępnej cenie !!![]()