Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Temat: uszkodzony klucz PILNE!!!!

marcinv530erx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dududs Zobacz post
    mnie głównie chodziło o to abym miał zapasowy w razie gdybym np. zgubił, złamał, zniszczył. nie chodzi mi o oryginał tylko o taki żeby móc później autko odpalic zapasowym kluczem
    ASO tylko , jak kolega bubu321 napisał....

---------- Post dodany o godzinie 15:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:13 ----------

Cytat Napisał JFC Zobacz post
    nie....ale we wszystkich sklepach motoryzacyjnych w Łańcucie pracują ludzie z którymi pracowałem, tak się to porobiło z biegiem lat.

---------- Post dodany o godzinie 14:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:11 ----------

Może się nie zrozumieliśmy, albo proszę Cię o wyjaśnienie. Wiem, że nie da się dorobić klucza idealnie wyglądającego na oryginał, przeważnie dorabiają na niebieskim fiacie, lub tzw. scyzoryk, jak się nie ma nic, to lepiej coś takiego od biedy. Czy chodziło Ci o wygląd?
    Z tego co ja sie orientuje to bez problemu zrobisz kopie ostrza kluczyka ale żeby otworzyć drzwi tylko z odpaleniem nie ma szans.

---------- Post dodany o godzinie 15:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:17 ----------

nie....ale we wszystkich sklepach motoryzacyjnych w Łańcucie pracują ludzie z którymi pracowałem, tak się to porobiło z biegiem lat.

---------- Post dodany o godzinie 14:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:11 ----------

Może się nie zrozumieliśmy, albo proszę Cię o wyjaśnienie. Wiem, że nie da się dorobić klucza idealnie wyglądającego na oryginał, przeważnie dorabiają na niebieskim fiacie, lub tzw. scyzoryk, jak się nie ma nic, to lepiej coś takiego od biedy. Czy chodziło Ci o wygląd?
    Z tego co ja sie orientuje to bez problemu zrobisz kopie ostrza kluczyka ale żeby otworzyć drzwi tylko z odpaleniem nie ma szans z takim kluczykiem.

JFC
    Gość

Domyślnie

Sam nie testowałem, bo nie (odpukać) potrzebowałem. Kolega z pracy Alfa 146 ułamał, pojechał wrócił za godzinę z kluczem właśnie zrobionym na fiatowskim, do dzisiaj jeździ. Już nic z tego nie rozumiem, gdzie problem, czekam co kolega bubu321 miał na myśli.

marcinv530erx
    Gość

Domyślnie

Sam nie testowałem, bo nie (odpukać) potrzebowałem. Kolega z pracy Alfa 146 ułamał, pojechał wrócił za godzinę z kluczem właśnie zrobionym na fiatowskim, do dzisiaj jeździ. Już nic z tego nie rozumiem, gdzie problem, czekam co kolega bubu321 miał na myśli.
    W alfie 146 używali innego systemu kodowania używali master key który pozwalał na kodowanie dodatkowych kluczy .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- jak masz kartę kodową to "klucznik " dorobi ci namiastkę klucza.
    - elektronik zaprogramuje pestkę, którą nastepnie podwieszamy obok antenki taśmą izolacyjną.
    - i juz mamy klucz.
    - w 156 ts kodowanie jest typu crypto-2
    - w 146 kodowanie to crypto-1, dość łatwe do obejścia.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

marcinv530erx
    Gość

Domyślnie

Zrobiona została wycena w Anglii taka usługa to 220 funtów + holowanie samochodu do warsztatu + pare dni.

marcinv530erx
    Gość

Domyślnie

Witam właśnie wrociłem z servisu i gość mi powiedział że czasami zamiast jednego kluczyka trzeba zaprogramować dwa bo immo inaczej ich nie zaakceptuje pytanie jest ile kluczyków może zaprogramować ASO mając karte kodową immo musi dwa czy to jest ściema i podobno gdzieś słyszałem że immo badz ecu juz nie wiem teraz może zaprogramować max. 4klucze i nie ma możliwości wykasowania starych kluczy w celu wgrania nowych wtedy trzeba wymieniać puszke immo (oczywiście są to założenia jeżeli samochód nigdy do tej pory nie miał zmienianych zamków ecu,kluczy itd.czyli wszystko fabrycznie)
    I ostanie pytanie jeżeli samochód miał wcześniej zmieniane imo ecu , klucze bo poprzedni właściciel też zgubił klucze czyli karta kodowa nie
    będzie pasowała do tego ecu czy dalej mają możliwośc zaprogramowania klucza czy już lipa.
    Ostatnio edytowane przez marcinv530erx ; 20-01-2010 o 13:43

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- puszka immo przyjmuje do 8 kluczy.
    - każde zaprogramowanie kasuje wszystkie poprzednio wpisane klucze.
    - nie ma ilości minimalnej do programowania, jeśli to jest ilość > od dwóch kluczy.
    - problem jest tylko jak ktos zmienił puszkę immo i dopisał sobie klucze, zwykle ASO wtedy nie daje radę ( nie wiem dlaczego ? ) i dają nową puszkę immo.
    - z karty kodowej mozna zaprogramowac do dwóch kluczy !., w kodach jest redundancja numerów PIN.

marcinv530erx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - puszka immo przyjmuje do 8 kluczy.
    - każde zaprogramowanie kasuje wszystkie poprzednio wpisane klucze.
    - nie ma ilości minimalnej do programowania, jeśli to jest ilość > od dwóch kluczy.
    - problem jest tylko jak ktos zmienił puszkę immo i dopisał sobie klucze, zwykle ASO wtedy nie daje radę ( nie wiem dlaczego ? ) i dają nową puszkę immo.
    - z karty kodowej mozna zaprogramowac do dwóch kluczy !., w kodach jest redundancja numerów PIN.
    - czyli ilość minimalna liczysz stary klucz mój aktualny i nowy klucz od aso co jeżeli uszkodziłem transponder (pestke) w takiej sytuacji aso bedzie w stanie zaprogramować jeden klucz do immo bo z mojego starego klucza nie bedą w stanie zczytać niewiem czy nadążam za tobą czyli min ilośc kluczy do zaprogramiowania w puszce zawsze musi wynosić dwa ???(stary klucz plus nowy)

I jeszcze finałowe pytanie jeżeli tak jest że puszka musi mieć zakodowane zawsze 2 klucze czyli mój stary z uszkodzoną pestką i nowy z aso
    przez co stary klucz miałem jeden i uszkodziłem (pestke) przez co nie czyta kodu z kluczyka (dlatego uznaje ze aso nie bedzie w stanie zaprogramować tego kluczyka ) czy ASO jest w stanie (bo jestem w posiadaniu innego kluczyka z dobrą pestką ale kluczyk działał w innym samochodzie ) zamienic pestke w kluczykach i zaprogramować pestke która była już zaprogramowana w innym samochodzie (używaną)????
    Wielki dzieki za pomoc wole sie wypytać zanim pojade po aso że chce na mnie zarobić .
    Ostatnio edytowane przez marcinv530erx ; 20-01-2010 o 15:26

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- stary teraz to ja się pogubiłem.

- procedura programowania jest taka:
    1. - wkładasz do stacyjki jeden klucz
    2. - z karty podajesz kod klucza
    3. - przekrecasz na MAR
    4. - program coś tam miele i prosi o podanie następnego klucza.
    5. - po podaniu drugiego klucza procedura jak wyżej.
    6. - jesli nie masz kolejnego klucza to po wyciągnięciu ostaniego kluczyka program programuje immo i ECU ze stosownym komunikatem że wykasował wszytkie poprzednie klucze.

- to jest procedura dla Launch x431, z examinerem powinno być podobnie ponieważ protokół jest ten sam.

marcinv530erx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - stary teraz to ja się pogubiłem.

- procedura programowania jest taka:
    1. - wkładasz do stacyjki jeden klucz
    2. - z karty podajesz kod klucza
    3. - przekrecasz na MAR
    4. - program coś tam miele i prosi o podanie następnego klucza.
    5. - po podaniu drugiego klucza procedura jak wyżej.
    6. - jesli nie masz kolejnego klucza to po wyciągnięciu ostaniego kluczyka program programuje immo i ECU ze stosownym komunikatem że wykasował wszytkie poprzednie klucze.

- to jest procedura dla Launch x431, z examinerem powinno być podobnie ponieważ protokół jest ten sam.
    Sorki za mieszanie
    CHodzi w sumie o to jeżeli zgubisz klucze wszystkie zaholujesz samochód do salonu ASO jest w stanie zaprogramować tylko jeden klucz czy trzeba to robić w parach tak jak gosc mi powiedział???