Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Mimo zamkniętej klapy pali się 'Trunk Open', brak oświetlenia w bagażniku

Użytkownik Maniak resoraków Avatar barand
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm 8v 120 KM 2008r.

Domyślnie

Odkopuje temat.
    Mam problem z komunikatem. "trunk open".
    U mnie sytuacja wygląda następująco. Wkładam kluczyk, brak komunikatu, wszytko się ładnie zamyka i otwiera. Wciskam start cały czas brak komunikatu. Światło w bagażniku jest. Jednak gdy zmieniam pozycje świateł na postojowe, czy mijania to dostaje komunikat "trunk open" i już światła w bagażniku też nie mam.
    Przetarłem styki. Nic nie dało.
    Czy muszę wymienić zamek? Czy mogłem coś ruszyć z kabelkami podczas wymiany filtru kabinowego? bo tam po lewej w schowku byli jakieś kable i trochę mi zawadzały ale raczej z nimi nic się nie stało.
    Czy warto sprawdzać bezpiecznik? z tego co piszecie wyżej to przy bezpieczniku pewnie by jakiś swiateł jeszcze brakowało.Ma ktoś jakiś pomysł?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ja sie przylacze do tematu- u mnie w sedanie natomiast swiruje oswietlenie bagaznika- gdy delikatnie uchyle kufer to swiatlo jest, gdy otworze ciut szerzej to niestety swiatelko gasnie (i juz sie w ogole dalej nie zapala). Czy moglby mi ktos powiedziec gdzie jest czujnik odpowiedzialny za wlaczanie/wylaczanie oswietlenia?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Rowerzysta Avatar brozek
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 230 kM / 500 Nm

Domyślnie

Witam
    W mojej Belli 147 miałem ten sam problem na początku padło oświetlenie a potem wyświetlała się informacja iż klapa jest otwarta i oczywiście nie można było auta zamknąć z centralnego wymieniłem zamek w klapie i do dziś nie mam problemu minęło już 4 lata :-)
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar hubert.janowski
    Mieszka w
    Zdanowice,,,,,Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm+chip 160 KM350Nm disactive 2008r.

Domyślnie

ja proponuje sprawdzic kablr w klapie azalaszcza na laczeniu klapy z karoseria. ja mialem podobny problem tylko mi nie swiecilo swiatlo w bagazniku. rozebrslem zsmek i byl uszkodzony czujnik masowy wymienilem i ok. tam sa dwa czujniki jeden od kontrolki na desce drugi od swiatla

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Hmmm a ten czujnik co decyduje o wlaczeniu/wylaczeniu swiatla to jest jakis stykowy dynks, czy bardziej cos wloskiego typu mechanizm wielozapadkowy uzwgledniajacy sile Coriolisa i wplyw promieniowania gamma?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Hmmm a ten czujnik co decyduje o wlaczeniu/wylaczeniu swiatla to jest jakis stykowy dynks, czy bardziej cos wloskiego typu mechanizm wielozapadkowy uzwgledniajacy sile Coriolisa i wplyw promieniowania gamma?
    Pojechałeś z tą siła Corioliosa. Naprawdę mnie rozbawiłeś . Ale to prawda. Niektórzy mechanicy, twierdzą, że czasami wszystkie auta mają coś tak samo a Alfa nie wiadomo dlaczego zupełnie inaczej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar barand
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm 8v 120 KM 2008r.

Domyślnie

Witam ponownie,
    Problem z "trunk open" nadal występuje.
    Wymieniony zamek na nowy oryginalny, nie pomogło.
    Szukanie po kablach nie pomogło.
    Pojechałem do ASO, też szukali, sprawdzili inny zamek i nic.
    Na razie doszli do tego że jest to wina "body computera". Jednak nowy kosztuje aż 1600. Mają za jakąś regeneracją się rozejrzeć.
    Ale ja znalazłem http://allegro.pl/body-komputer-alfa...697417152.html. za 700 zł

Moje pytanie czy nie da się po prostu tego wyłączyć przez FiatEcu Scan, czy gdzieś odłączyć?
    Albo jakoś inne rozwiązanie macie?

Nie powiem jest to dość upierdliwe bo mruga podczas włączania kierunkowskazu na max podświetleniu.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Witam, odlaczajac kostke od zamka pozbawiamy się tez switla w bagażniku a ja przecielem zolty kabelek od kostki i wszystko działa fakt ze nie pokazuje otwartej klapy gdy jest otwarta ale zaoszczedzilem na wymianie zamka.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    159 SW 2.0 JTDm TI

Domyślnie

ja mam pytanko z troche wczesniejszego etapu:
    po odkreceniu 10 srub od tapicerki klapy bagażnika, trzyma się ona jeszcze na 2 jakby zatrzaskach z białym plastikowym gowienkiem, jak to zdjac / odczepic
    w papierologii znalazlem "odczep zatrzaski sprecjalnym narzedziem" bardzo kuzwa precyzyjnie, czym - czajnikiem ?