Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: zawieszenie , lewy przód niżej :/

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie zawieszenie , lewy przód niżej :/

Nie znalazłem podobnego tematu dlatego założyłem nowy

Zauważyłem że lewy przód auta stoi niżej mniej więcej o jedną grubość palca w nadkolu . Dzisiaj w ASO sprawdzili mi sprężyny , zawieszenie , geometrię i twierdzą że nic nie znaleźli . Z tego co widziałem to sprężyny są całe , podczas jazdy nie słychać "innych niż mi znane" dziwnych dźwięków .

Co może być powodem tego że mi tylko ta strona siedzi niżej ? Sprężyny mam z Ti , 2-3 miesiące temu było wszystko dobrze.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Obie sprężyny tego samego producenta?
    Ja mam podobną sytuację, dotyczy tylnego zawieszenia. Wymieniłem rok temu sprężynę na tańszy zamiennik. I czasem po dłuższej jeździe jedna strona siedzi niżej, czasem jest równo. Jak wyżej, żadnych uszkodzeń/anomalii w zawieszeniu nie stwierdzono.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

z tego co wiem to komplet tył, przód był kupiony nowy według ePera do wersji Ti Q4 SW. Mam wrażenie że auto prowadzi się inaczej i luz jest na kierownicy ,nie wiem czy to spowodowane właśnie tym czy może czymś innym. Najgorsze jest to że w Aso stwierdzili iż wszystko jest ok ale dlaczego jest niżej ?

Co oprócz sprężyny może powodować obniżenie się auta ? czy sprężyna w górnej części może wyjść z gumy/mocowania ? Może poduszka amortyzatora ? albo jakaś inna część która tam siedzi i której nie słychać ani nie widać ? Tak tylko głośno myślę bo sam nie mam pojęcia :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jaso
    Mieszka w
    WAW
    Auto
    MiTo 1.4 16V 95km, Brera 2.0jtdm 09' Spider 2.2 JTS 07', 166 3.0 Super BYŁA: AR 156 1.8 T.S. 98'

Domyślnie

miałem ten sam problem u siebie w Brerze tyle że dotyczyło to tyłu Alfy (założyłem o tym nawet wątek). mój mechanik stwierdził, ze winna może być wypracowana sprężyna (winny może być materiał z którego sprężyna jest zrobiona, wiadomo to tylko kawałek stalowego skręconego pręta) była bardziej osłabiona i nie trzyma swojej wysokości