Bella wyleczona ,bylismy na przejazdzcedopiero dzisiaj ,wiem to troche dlugo ,ale nie byla to wina mechanika tylko jego dostawczy czesci ,sama wymiana 20 min ,gdybym mial klucze i srubokret to sam bym to wymienil
![]()
Po naprawie pojawil sie malutki problem. Bella lekko sie dlawi kiedy delikatnie przyspieszam na 3-ce ,czasami na 2 lub 4 roznie to bywa ,ale kiedy wdepne mocniej gaz wszystko jest okej ,moc i moment bez zmian. Dodam ze kiedy mialem dziurawy wąż , parę razy wyjechalem autem ,oczywiscie nie w trase ,a do miasta nie 5 miniu ,byc moze ma to zwiazek z tym dlawieniem. Masie jakies pomysly ?
Ostatnio edytowane przez peenbe ; 14-04-2010 o 20:51
Witam wszystkich! U mnie dzisiaj stala sie sprawa podobna: zaczelo syczec i nie bylo takiej mocy jak powinna byc. Razem z kolego dopatrzylismy sie dziury w tym oto węzu przedstawionym na zdjeciu. Zabezpieczylem go tasma do czasu wymiany. Moze mi ktos powiedzec ktory to jest waz i jaka jest jego cena? Mam na mysli nowy w aso? No chyba ze ma ktos taki uzywany do sprzedania?
Jeszcze raz prosze o odpowiedz jesli ktos sie orientuje
Ale kotleta odgrzebałeś. Potrzebujesz wąż turbo-intercooler. Oryginał jest drogi, ja mam na to inny sposób i chyba lepszy: przeróbka na twardą rurę. Potrzebujesz kawałek prostej rury średnica ok 50mm, oraz dwa łączniki silikonowe jeden prosty drugi 45stopni oraz solidne obejmy. Ja wszystkie zabawki kupiłem tutaj:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13469577
oprócz rury, akurat miałem taką aluminiową. Zmierz dobrze średnice przyłączy aby dobrać odpowiednie kształtki jeśli sie zdecydujesz na taką przeróbke.
Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 29-11-2010 o 18:58
Czyli krotko mowiąc jestem w stanie sam to naprawić. Czyli poprostu ta moja pęknietą rure całkiem wywalić i myśle ze ta aluminiowa to gdzieś taka 30-40cm trzeba by bylo zmierzyc i na koncu te złaczki co dales mi link. Tak? Teraz mam jeszcze jedno pytanie czy to nie bedzie problemu jesli fabryczna rure gumowa zastapie np aluminiowa lub nierdzewna? nie zmienia to czasu napelnienia tej rury przez turbo? orientujesz sie?
Twarde rury teoretycznie mają być na plus, mają likwidować puchnięcie węża co zmniejsza turbo dziure, ale czy w praktyce jest to odczuwalne to mi ciężko powiedzieć, może niech sie ktoś jeszcze wypowie. Rura z nierdzewki tez bedzie ok choć wydaje mi się że aluminiowa lepiej oddaje ciepło ale to szczegół. Poszukaj na forum bo było setki takich tematów, czasem na allegro można znaleźć gotowe wygięte rury stalowe do naszych 156.
Ten sam objaw,kopcenie i swist dopiero w trakcie jazdy od 1600 obr/min. Na postoju ciężkie do zlokalizowania. Jednak udało się zlokalizować pękniecie na górnej rurze(IC - Kolektor) , praktycznie przy obudowie silnika od strony kolektora. Jutro wymieniam.