Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: Wali, stuka w silniku - POMOCY !!!!!!!!!!!!!

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Panowie podjechałem do nich.... Miska była zdjęta... Olej sobie kapał... W misce wióry... Mechanik odkręcił panewke przy mnie... Nie wyglądała najlepiej, a raczej była zdeka tragiczna. Na innych był luz, a podobno niepowinny się nawet ruszyć. Zadzwoniłem do innego warsztatu, gościu nie widział powiązania miedzy rozrządem, a padniętymi panewkami. Wał też pozostawia wiele do życzenia. Konkluzja: silnik do wymiany nie z powodu złego ustawienia rozrządu.

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Około 130 tys... na jakim oleju tego nikt nie wie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ale to płukanie mogło zalatwic te panewki.. było mowione w poprzednim Twoim temacie ze nie masz płukać silnika jesli wszystko dobrze chodzi..

jak oni to w ogole robili??

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Nie wiem jak... Nie wiem czy w ogóle zrobili... I nie wiem, w którym poście było napisane, żeby silnika nie płukali? A po za tym... Silnik jak by był wporządku to by był wporządku, a nie się rozsypał po 16 kilometrach z czego 15 na obrotach rzędu 2-4 tysięcy... Nie oszukujmy się: poprostu ktoś mnie oszukał, ale raczej nie ten serwis. Skontaktowałem się z poprzednim właścicielem, rzuciłem dość dziwną popozycję, ma ją przemyśleć.... Jak będzie git kupie silnik, albo wał i wymienie panewki.... Jak nie to sprzedaje jako uszkodzoną choć jest idealna. Szoda tylko, że tego nie dało się zauwarzyć przed kupnem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał nowakooowski
    Nie wiem jak... Nie wiem czy w ogóle zrobili... I nie wiem, w którym poście było napisane, żeby silnika nie płukali? A po za tym... Silnik jak by był wporządku to by był wporządku, a nie się rozsypał po 16 kilometrach z czego 15 na obrotach rzędu 2-4 tysięcy... Nie oszukujmy się: poprostu ktoś mnie oszukał, ale raczej nie ten serwis. Skontaktowałem się z poprzednim właścicielem, rzuciłem dość dziwną popozycję, ma ją przemyśleć.... Jak będzie git kupie silnik, albo wał i wymienie panewki.... Jak nie to sprzedaje jako uszkodzoną choć jest idealna. Szoda tylko, że tego nie dało się zauwarzyć przed kupnem.
    no w tym temacie :roll:

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...szt-vt4874.htm

doktorka odrazu by bylo widac, bagno w misce..

ja bede niedługo polował moze na jakąś alfe 156 2,0 motorschaden ale dopiero na wiosne/lato

Uszatek
    Gość

Domyślnie

na panewkach MA BYĆ luz, nawet do 0,5mm( to jest np w OPLU górna tolerancja) , inaczej kompozycja panewki wytrze sie po paru obrotach wału. Ciasne panewki to 0 słownie zero miejsca na film olejowy.

A co do zajechania silnika........To sam mam na koncie zajechany motorek w BMW 5 2.4 d. a co.

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

No ok ma być luz, a na wale mają być rowy melioracyjne? To raczej od rozrządu się nie zrobiło.... na dodatek chyba na 4 z 5. Ogólnie to bym to wszystko miał głęboko bo wiedziałem, że to alfa i trzeba sie liczyć z wydatkami... ale raz nie po 16km, nie po gróbej inwestycji eksploatacyjnej i nie po 6 miesiacach szukania idealnego samochodu.......

P.S.
    0,5 mm - nawet? U mnie mogłeś nią normalnie ruszyć w prawo i w lewo co daje około 0,5 ale centymetra raczej.

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Jestem pewien... pokazywał mi gość wał w lepszym stanie, a nie nadawał się do szlifu. Ewentualnie "może" za trzecim razem dałoby się naprawić.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PawełQV
    Mieszka w
    Łódź-San Francisco
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV '91

Domyślnie

też miałem taki dylemat - szlif na drugi podwymiar uratował sprawę ale jeśli już ci się coś obróciło to nie prostuj/szlifuj etc korbowodu (czy stopy) tylko wymień na korbę z takiej samej grupy na nie uszkodzoną bo regeneracja korby to tymczasowe rozwiązanie.

Wał można jeszcze napawać, może ktoś zna bardzo dobry, odpowiedzialny zakład zajmujący się regeneracją wałów i ich wyważaniem ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar PawełQV
    Mieszka w
    Łódź-San Francisco
    Auto
    Alfa Romeo 164 QV '91

Domyślnie

Nie nie pytałem, robiłem szlif wału , prostowanie korby , docieranie zaworów , uszczelniacze w KOBEN na Przestrzennej i mam pewne podejrzenia co do jakości chociaż szef sprawiał wrażenie profesjonalisty.

podejrzenia to chociażby wżera na czopie (od jakiegoś śmiecia z układu smarowania) na 1/2 obrotu i argumentacja, że Alfy tak mają - tak - właśnie taką wżerę - hehe , która zresztą nie da się zeszlifować nawet na 25 ty szlif oraz fakt, że gdy odbierałem głowicę to nie miałem możliwości sprawdzenia poprawności montażu uszczelniaczy (które zresztą na początku mieli - po 2 dniach wmówili że to ja miałem przynieść a jak przyniosłem (bo miałem a wcześniej niby nie było konieczności) to już jakieś (JAKIEŚ) włożyli i mam problem.
    lipa. dlatego czeka mnie ponowne wyjęcie i pieszczenie wału i głowic. Ale tak to jest jak się robi auto w zimę (-20) w cudzym garażu po nocach i na czas.