Widzę, że nie jestem sam z tym dźwiękiem, chociaż u mnie przypomina chrupanie. W moim przypadku WD-40 też nie dał rady, ale skorzystam ze wskazówki kolegi weloo i zobaczymy.
Widzę, że nie jestem sam z tym dźwiękiem, chociaż u mnie przypomina chrupanie. W moim przypadku WD-40 też nie dał rady, ale skorzystam ze wskazówki kolegi weloo i zobaczymy.
też mialem ten problem. teraz mi juz nie skrzypi ALE nie pamiętam czy to u siebie czy u kogos innego tak robiłem - mianowicie ze pedałem sprzęgła była taka czarna tylejka ( wygląda jak mały amortyzator ze spręzyną ) to wyciągnąłem rozebrałem wyczyściłem nasmarowałem pasta miedzianą i cisza! tylko teraz nie pamiętam czy to u mnie tak rozwiązałem ten problem czy w innym aucie![]()
nie pamiętam :d ale na pewno się dabęde w domu to zerknę i Ci napiszę
ale jak to masz to włąsnie to skrzypi i zadne lanie po wszystkim WD 40 nie daje. Problem w tym że ta spręzynka jest mocna i cięzko to włożyć ale jak juz pisałem dało rady wyciągnąć jak i włożyc i pedał sprzęgła jest cichutko
![]()
no to właśnie zerknąłemi nie wiem z czym masz problem ? nurkujesz pod dechę i latareczką świecisz pod sprzęgło. ( dla ułatwienia ściągnąłem sobie ta taką matę maskującą czy wygłuszającą zasłaniająca pedały od góry ) W tym momencie bardzo dobrze wszystko widać. U góry jest taki mały trzpień który trzeba wybić albo po prostu od drugiej strony ( zaklinowanej na blaszce przy podłodze ) przepychasz ten cały amortyzatorek i to wyskakuje i wtedy dopiero wyciągasz trzpień. Tylko tak jak pisałem wcześniej ta sprężynka jest mocna i trzeba uważać na palce.
Nie jest to w żaden sposób skręcone jak wyciągniesz to rozlatuje sie to na 3 kawałkiGórę dół i sprężynkę góre dół czyścisz smarujesz i to tyle jeśli chodzi o skrzypiące sprzęgło.
problem jest przy wkładaniu bo trzeba mieć dobre szczypce czy żabkę
Ostatnio edytowane przez pampik ; 10-12-2011 o 21:52
Też mnie to czeka..... Tylko że mi jeszcze ciężko chodzi sprzęgło. Wysprzęglik wymieniony. Została jeszcze tylko ta pompa przy pedale. Słyszałem że też ona może skrzypieć.
Ja oprócz b ,,skrzypienia'' , jak ruszam z jedynki to troszkę szarpie przy końcu i nie wiem czym to jest spowodowane ?
np. krzyżakami na półosiach od strony skrzyni