Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Temat: Spadek mocy?? Dymi z rury na czarno JTD

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4JTD 20V

Domyślnie

witam. Mam podobny problem...silnik 2.4 jtd 20 V ...zaobserwowałem taki efekt w swojej ze jadąc spokojnie 120 km/h po jakims czasie gdy wciskam pedał w podłoge to puszcz bąka i dymi dośc mocno.Znowu zauważyłem ze gdy zmieniam biegi i opuszczam noge z gazu to jak bym miał pod maską bloow off-a ...ostatnio zdemontowałem zderzak przedni i na chlodnicy powietrza jest nalot syfu oleju z czymś tam jeszcze na łączeniu ...czy to ma jakieś znaczenie??

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Oczywiście że może mieć znaczenie ten syf - możesz mieć nieszczelność gdzieś w dolocie.
    Proponuję rozebrać i dokładnie przeczyścić rury dolotowe łącznie z intercoolerem co pozwoli Ci określić czy nie masz gdzieś dziury. Jeśli jest to może być właśnie przyczyną dymienia, ponieważ bella nie dostaje tyle powietrza ile powinna i spala więcej oleju napędowego.
    Z drugiej strony to normalne że przy nagłym dodaniu gazu puszcza "bąka". Zawsze jest jakies lekkie opóźnienie w reakcji na gaz stąd ciemny dymek przy wbijaniu pedału do podłogi. Później jednak nie powinna dymić.
    Pozdrawiam

PL24piotr
    Gość

Domyślnie

Miałem taki sam problem tydzień temu, dzisiaj się wziąłem za robotę i udało mi się zlikwidować przyczynę a była nią pęknięta rura gumowa od turbiny do IC. A było tak:
    *czarny dym ( ściana dymu )
    *brak mocy
    *przy większym dodaniu gazu bujanie samochodem ( co 2sek. przyspieszał)
    *czasami przy większym wciśnięciu gazu turbina się wyłączała
    *i brak charakterystycznego sportowego dźwięku, bylo takie zasysanie powietrza ( nie wiem jak to określić)

***Na początku nie było aż tak źle tylko przy większym dodaniu gazu czarny dym za mną i tak powoli było coraz gorzej

czytałem wszystkie fora i zacząłem czyścic EGR wloty powietrza itp i na koniec znalazłem przyczynę i jak na razie wszystko dobrze

Żeby moc dojść do tego węża dobrze wjechać na kanał i bardzo dobrze go widać, i nic trudnego tylko klapę odkręcić i dwie śrubki przy wężu w moim przypadku

---------- Post dodany o godzinie 14:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:46 ----------

Mechanik chcial naprawiac turbine dobrze ze nie mialem czasu xD

Użytkownik Pirat drogowy Avatar olaf
    Mieszka w
    Śląsk - Bieruń
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD 2001r.

Domyślnie

Witam, mam pytanie czy jest to normalne aby ta rura się pociła chodzi mi o to że ona jest tak jak by tłusta z oleju w moim autku. To jest mój pierwszy diesel i mało wiem o tych silnikach stąd moje pytanie.Pozdro.

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Zdemontuj, wymyj dokładnie rozpuszczalnikiem, sprawdź czy nie ma dziurek/pęknięć (nawet najmniejszych!).

Użytkownik Pirat drogowy Avatar olaf
    Mieszka w
    Śląsk - Bieruń
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD 2001r.

Domyślnie

ale mi chodziło czy jest to normalne aby ta rura była tłusta z oleju. jeden gość powiedział, że diesle tak mają, a mi się nie wydaje do końca, że tak ma być, bo z czegoś ta rura jest tłusta. może gdzieś na łączeniu jest coś nie tak.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 30-09-2010 o 14:39

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał olaf Zobacz post
    ale mi chodziło czy jest to normalne aby ta rura była tłusta z oleju ,jeden gość powiedział że diesle tak mają a mi się nie wydaje do końca że tak ma być bo z czegoś ta rura jest tłusta może gdzieś na łączeniu jest coś nie tak.
    Jeśli nie ma za dużo oleju w rurze to jest to normalne. Nadmiar nie jest już sprawą normalną, w tym wypadku może być problem z turbiną.
    Jeśli rura poci się na zewnątrz to jest na pewno popękana.

zaczek999
    Gość

Domyślnie alfa 147 1,9 16V prośba

Witam
    dołączam się do dyskusji. podobny problem mam tylko w momencie kiedy jadę autem, bo jeżeli wjadę na kanał żeby sobie poszukać usterki wszystko jest ok nic nie syczy, nic nie dymi ładnie się wkręca nie mogę wyczuć, ale objawy takie same .
    1 syczy od 1500rpm
    2 dymi
    3 straciła moc
    Bez biegu turbina na ucho pracuje normalnie jutro posprawdzam te rury, ale dziwne ze ich nie słychać na postoju ma ktoś jakąś radę ?
    Pozdrawiam i dziękuje
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 02-11-2010 o 18:01

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Na postoju nie ma takiego obciążenia, a tym samym cisnienia doładowania, więc może nie byc słychac
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

PL24piotr
    Gość

Domyślnie

Ja miałem rurę mokra i czarna sadz. Teraz rurka wymieniona i jest sucho i pięknie!..;] i już mam 2 tys. km i nic nie zmieniło się

** Dodam ze rurę kupiłem oryginalna w serwisie Fiata/Alfy Romeo, koszt 335 zloty ( dużo! ) wymiana to na pewno nie więcej jak 20-30 zloty, bo to tylko parę śrubek i kanał ( bardzo łatwo i szybko )
    Pozdro alfaholicy