Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: [164] Prosze o pomoc.

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Tak bardzo nie napinaj paska. On i tak sie napnie jak pojdzie cisnienie oleju. Ja mam swoj ustawiony tak w połowie tej fasolki(regulacji) a reszte napina ciśnienie olejku.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

szakal91
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Majkel
    Tak bardzo nie napinaj paska. On i tak sie napnie jak pojdzie cisnienie oleju. Ja mam swoj ustawiony tak w połowie tej fasolki(regulacji) a reszte napina ciśnienie olejku.
    Ale jak to ?? (Jak może ciśnienie oleju napinać pasek) ??Nie za bardzo rozumiem. Bo jak go napnę tak na 75% tak jak było wcześniej to jest luźny pasek No i teraz trzeba to jakoś zrobić ale nie bardzo wiem jak... nie chce mi się już rozbierać znowu tych pokryw i wszystkiego żeby się dostać do znaków. A jakbym poluzował go tak na 75 % no to jest luźny może nie bardzo ale jednak trochę jest ... :/ nie wiem co zrobić nie chce żeby się coś stało :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar prezesjm
    Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

Cytat Napisał szakal91
    Cytat Napisał Majkel
    Ale jak to ?? (Jak może ciśnienie oleju napinać pasek) ??Nie za bardzo rozumiem. Bo jak go napnę tak na 75% tak jak było wcześniej to jest luźny pasek No i teraz trzeba to jakoś zrobić ale nie bardzo wiem jak... nie chce mi się już rozbierać znowu tych pokryw i wszystkiego żeby się dostać do znaków. A jakbym poluzował go tak na 75 % no to jest luźny może nie bardzo ale jednak trochę jest ... :/ nie wiem co zrobić nie chce żeby się coś stało :/
    Takie małe sprostowanie. W przypadku napinacza hydraulicznego olej nie napina paska, jest dokładnie odwrotnie. Do poprawnego ustawienia jest potrzebny "przyrząd specjalny" który wygląda jak podtoczony pręt. Wkłada się go w odpowiednią dziurkę w napinaczu i w ramieniu wciskając tłok i blokując go, dociska się napinacz rozrządu do paska. Trzeba obrócić wałem ze dwa razy celem ułożenia się paska, ponownie lekko docisnąć napinacz do paska , następnie blokujemy już konkretnie napinacz śrubkami na tych fasolkach i usuwamy ten przyrząd specjalny. Od teraz za poprawne napięcie paska dba sprężyna w tłoku. Przy zwiększaniu obrotów i zwiększaniu ciśnienia oleju tłok podnosi się do góry i luzuje pasek. Tak to działa i taka jest procedura ustawienia tego napinacza. Największa siła napinająca jest potrzebna podczas rozruchu silnika i podczas biegu jałowego bo na rozrządzie występują wtedy największe siły
    LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
    www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Ja mam ustawione w połowie tej fasolki. Wtedy pasek jest wporzadku. Jak odpalę to widze jak sprężyna idzie do góry.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

Cytat Napisał Majkel
    Ja mam ustawione w połowie tej fasolki. Wtedy pasek jest wporzadku. Jak odpalę to widze jak sprężyna idzie do góry.
    No i właśnie tak ma być. Tłoczek idzie do góry i luzuje troszkę napięcie paska. Do wstępnego ustalenia napięcia paska jest druga sprężyna zawarta w napinaczu. I dlatego pisałem że trzeba zablokować ramię tym specjalnym przyrządem i kilka razy obrócić wałem. Sprężyna wtedy napnie pasek z właściwą siłą. Najczęściej wtedy właśnie jak jest wszystko OK to śruba mocujące wypada właśnie w środku tej fasolki. Po zablokowaniu śrub i wyjęciu przyrządu pasek jest napięty tak jak to przewiduje manual serwisowy. Minimalne wydłużenie paska podczas eksploatacji kompensuje właśnie ten ruchomy tłok. Na nowym pasku jest prawie cały wsunięty do środka niemniej po dodaniu gazu lub odpaleniu wsuwa się troszkę jeszcze wyżej. Wiele osób nie blokuje ramienia w górnym położeniu i płaczą że im pasek po 30 tysiakach przeskoczył.
    LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie

szakal91
    Gość

Domyślnie

Witam,
    ale chłopaki w końcu już nie rozumiem o czym Wy mówicie ... jaki tłoczek ?? Ja nie mam napinacza hydraulicznego tylko ten zwykły co mocowany jest na 2 śruby , na dole jest fasolka i u mnie to wychodzi tak w 90% ta fasolka żeby pasek był napięty jak ją popuszczę tak do 75 % jest wyczuwalny luz na pasku tak że można go obrócić powiedzmy od normalnego położenia o jakieś 30 - 40 stopni więc wydaje mi sie że za dobre to to nie jest. Poza tym jak ustawiałem rozrząd to nie dało się w 100% ustawić tego na znaki jeden ze znaków ucieka coś koło milimetra jak się przestawi o ząbek to jest widoczne przesunięcie. Był u mnie mechanik i mówił że napięcie paska wygląda ok bo z tego co mówił to wynikało że na nowym pasku te 75% to by było za dużo ale że tutaj jest już nie nowy pasek do tego napinacz już też nie jest nowy i możliwe że robią się takie cuda. I zalecił wymianę rozrządu ale narazie nie mam za bardzo kasy więc pewnie na lato będę wymieniał .... Co Wy o tym myślicie ?? Pozdrawiam

Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

HEHe dobre. Jak masz napinacz mechaniczny to wszystkie te porady psu na budę. Minimalne rozjechanie znaków to może być wina starego paska. Szkoda że nie go wymieniłeś , kosztuje naprawdę niewiele . Większość 12-stek ma hydrauliczny napinacz stąd nieporozumienie. Przynajmniej może komuś przyda się opis ustawienia wersji hydraulicznej.

szakal91
    Gość

Domyślnie

Właśnie i teraz rodzi się problem czy takie ustawienie napinacza mechanicznego jest dobre ?? bo już sam nie wiem ... Wiesz nie wymieniłem z tego względu że potrzebne mi auto a pasek był niby niedawno wymieniany ale widocznie trochę się już rozjechał ... ale nie wiem czy za bardzo nie napiąłem tego napinacza ... ale tylko jak jest tak napięty to pasek jest napięty jak ustawie na 75% to wtedy pasek się rusza tak że można go o 30 40 stopni przekręcić ... więc i tak pewnie by przeskoczył ....
    Co Wy na to ?? W sumie to na wiosnę i tak wymienię sobie rozrząd ale na razie nie mam za bardzo kasy no i auto już by się przydało bardzo a szczególnie wyjechanie w końcu z garażu. A u mnie żeby zamówić pasek i tą cała resztę trzeba długo czekać więc postanowiłem złożyć tak jak jest ...

Ale silnik zapalił ładnie tyle że jakoś dziwnie na początku falował na obrotach zobaczymy co będzie jak nim dzisiaj wyjadę.

Pozdrawiam . Ahhh i jakie są niebezpieczeństwa z za mocno napiętego paska ?? Dodam że ten napinacz ma regulacje na fasolce ale również na swojej sprężynie !! Ahh i pasek rozrządu tak jak patrzyłem i tak jest napięty nie więcej niż ten od alternatora

Pozdrawiam

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

panowie napinacz hydrauliczny /mowa o tym silowniczku/ ani nie napina ani nie luzuje paska! napina sprezyna! a ten silowniczek jest tylko do amortyzowania drgan paska.dlatego zamiana na mechaniczny nie jest jakas przeszkoda.

Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    panowie napinacz hydrauliczny /mowa o tym silowniczku/ ani nie napina ani nie luzuje paska! napina sprezyna! a ten silowniczek jest tylko do amortyzowania drgan paska.dlatego zamiana na mechaniczny nie jest jakas przeszkoda.
    Piszesz jak byś tego w rękach nigdy nie miał. Zobacz sobie w którym miejscu jest oś śruby rolki. Siłą rzeczy taki mimośród musi podczas ruchu oddalać się od paska - inaczej zmieniać napięcie paska. Co on ma niby amortyzować jak podczas pracy jest zwykle wciągnięty na maxa do góry. Owszem sprężyna napina pasek ale tylko podczas regulacji , następnie jest zablokowana przez śruby. Stosowanie układu hydraulicznego miało za zadanie przedłużenie żywota układu rozrządu- w praktyce okazało się to rozwiązanie bardzo awaryjne i zastosowano rozwiązanie mechaniczne. Jak będziesz miał okazję to pooglądaj sobie jak ten napinacz zachowuje się podczas pracy ze zdjętymi osłonami.