Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Drzwi - jak wejść?

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Cytat Napisał NOE Zobacz post
    Przy zamkniętych drzwiach zdjęcie boczka z drzwi jest niemożliwe .Miałem podobny przypadek.Przyczyną zablokowania zamka była sparciała guma osłaniająca mechanizm zamka .Jeżeli gumowa osłona jest w kiepskim stanie to radzę ją usunąć i obficie posmarować mechanizm oraz przeguby łączące cięgna grubą warstwą towotu(np łt-4).Po takim smarowaniu od kilku lat mam zimą święty spokój z zamkiem.
    A ja Ci z własnego doświadczenia powiem że smar jakikolwiek by nie był to nie jest dobry pomysł na zamki. Bo jak smar przymarznie to jest taka sama sytuacja jaka była u mnie już lepiej jest to pozostawić bez mazideł niech to działa na sucho i w tedy nie ma co Ci przymarznąć i zamek na pewno się otworzy. Smar jest dobry jak garażujesz masz jakąś osłonę zadaszenie, wiatę cokolwiek ale nie na goły mróz. Mam suche zamki cięgna i problem znikł.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 33 Permanent 4; Lancia Lybra 2,0

Domyślnie

Cytat Napisał s_ordak Zobacz post
    Miałem już kiedyś taki przypadek. Zimą drzwi kierowcy potrafiły się zaciąć. Ani centralnym, ani z zewnątrz i od środka... Zdjęcie boczka przy zamkniętych drzwiach nie jest możliwe, ale da się go odsunąć na tyle, aby możliwe było zahaczenie za cięgno od zamka i otwarcie drzwi. Jeśli to się uda, dobrze jest wymontować cały mechanizm i dobrze go naoliwić. Powinna być na nim gumowa osłona, jeśli jej nie ma, to cała woda z szyby cieknie po mechanizmie i go unieruchamia. Brak tego drobiazgu potrafi bardzo uprzykrzyć życie.
    Ja dziś skończyłem składać ojcu drzwi w 164 w ten właśnie sposób ale niestety dopiero dziś na forum wszedłem i znalazłem wątek... Na szczęście nic nie popsułem i tak jak napisał s_ordak po wykręceniu wszystkich śrub, do których był dostęp udało się odchylić i okazało się, ze przy próbach szybkiego otwarcia drzwi za wewnętrzną klamkę żeby centralny nie zdążył zamknąć coś się zablokowało...
    tym czymś była dźwigienka połączona z linką od wewnętrznej klamki przez co drzwi były zamknięte a wewnętrzna klamka zacięła się w momencie otwarcia i trzeba było ręką przez szczelinę między boczkiem a drzwiami odciągnąć tę dźwigienkę i otworzyłem...
    Ale żeby się dowiedzieć co może być przyczyną rozebrałem specjalnie drzwi pasażera, żeby się poprzyglądać :/
    Obyło się bez ofiar, drzwi działają jak należy a na przyszłość mam już sposób

ViP Świeżak Avatar Wodzu33
    Mieszka w
    Suwałki
    Auto
    AR 164 '98 2.0TS 8v

Domyślnie

Rok temu opisywałem podobny problem Swoje drzwi otwieram od środka w 10 minut tyle razy musiałem już to robić W tym roku na razie jest spoko, ale myślę, że jeszcze problem się pojawi bo w lato nie poprawiłem fabryki w ciepełku W skrócie należy wykręcić wszystkie dostępne śruby od środka , wykręcić grzybek drzwi otworzyć okno i odchylić z wyczuciem boczek drzwi podważając przy uszczelce śrubokrętem owiniętym szmatą (żeby nie porysować plastiku). Kiedy odchylimy już boczek ja wkładałem szmatę przy lusterku tak żeby mieć w miarę dostęp do zamka bez ciągłego odginania boczku. Później w widocznym otworze musimy wybadać taki dzyndzelek na górze mechanizmu zamka i pociągnąć go kombinerkami, to odblokuje drzwi. Po otwarciu możemy odkręcić cały boczek i wyjąć zamek już przy zamkniętej szybie. Problem zamka polega na tym, że jest tam taka sprężynka, której końcówka przy dużych mrozach kurczy się i zeskakuje z mocowania przez co zamek nie odblokowuje drzwi. Chciałem latem wyjąć zamek i przedłużyć czymś końcówkę tej sprężynki. Czasami może też spaść z mocowania linka od klamki wewnętrznej, miałem to w drzwiach pasażera i swoich ale to już proste w naprawie. Podobno sprawę z zamarzającymi zamkami można załatwić mocząc cały mechanizm w ropie (sprawdzone przez kumpla). Pozdrawiam i wiem jak potrafią te zamki zdenerwować

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Cytat Napisał jary17 Zobacz post
    A ja Ci z własnego doświadczenia powiem że smar jakikolwiek by nie był to nie jest dobry pomysł na zamki. Bo jak smar przymarznie to jest taka sama sytuacja jaka była u mnie już lepiej jest to pozostawić bez mazideł niech to działa na sucho i w tedy nie ma co Ci przymarznąć i zamek na pewno się otworzy. Smar jest dobry jak garażujesz masz jakąś osłonę zadaszenie, wiatę cokolwiek ale nie na goły mróz. Mam suche zamki cięgna i problem znikł.
    W warunkach zimowych smar może zgęstnieć a nie zamarznąć.Natomiast niewielka warstwa smaru zabezpiecza aby zamarzająca woda nie połączyła elementów metalowych. Przetestowałem to w nie jednym samochodzie które garażowały właśnie pod chmurką.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Po to są oleje itp, tak samo zabezpiecza a jest ciągle płynny.

Użytkownik Embrion Avatar macjah
    Mieszka w
    oświęcim
    Auto
    ALFA ROMEO 164 2,5VM TDI , ALFA ROMEO 155 1,7 T.S

Domyślnie sorry że mnie nie było

co do blokady drzwi miałem to samo i to nie raz.U mnie blokował się ząbek przy zamku(zamarzał).SPOSÓB - Wykręcam grzybek , odchylam boczek(osłonę drzwi) i wygiętym drutem długości 20cm podciągam ząbek , który jest przy zamku - do góry. Wtedy linka i zamek puszcza i wszystko jest OK.

jair
    Gość

Domyślnie

Czy ma ktoś jakąś skuteczną doraźną radę na przymarzanie zamków?
    Nie mam garażu by móc cokolwiek demontować.
    Chodzi mi więc o proste czynności, które można wykonać na mrozie jak np. coś, gdzieś i jak zapuścić lub posmarować?
    Jak radzić sobie na mrozie z zamkniętymi drzwiami?
    Jak dostać się do auta? itp.
    Przymarza mi raz zamek drzwi kierowcy a to raz drzwi pasażera. Zamek centralny odbija rygielki ale zamek nie puszcza. Dopiero jak pogrzeję auto ok 20 min. zamki wracają do normy. Boję się, że jak oba zamki przymarzną to nie otworzę auta aż do wiosny , co nie daj Boże!
    Poprzedniej zimy pomimo mrozów nie miałem tego problemu.
    Pozdr.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 164 2.0 TS r.92

Domyślnie

Witam.
    Polecam wszystkim srodek dostępny w sklepach rowerowych. Środek smarujący w spray-u do łańcuchów i nie tylko, bo mozna go stosować do wszystkich zamków i zawiasów itp. Zawiera teflon i to jest jego podstawowa zaleta. W toyocie, która miałem przed alfą, tez miałem takie problemy z zamkami. Kilka dni po zakupie, przyszedł mróz i drzwi po otwarciu nie mozna było zatrzasnąć, a jak już jakimś cudem dało się zamknąć, to nie można było otworzyć. Pościągałem boczki z drzwi i spryskałem obficie mechanizmy zamków i zamki otwierane kluczykiem. Na cztery lata miałem spokój, nawet w największe mrozy. Raz tylko jeszcze obficie spryskałem rygiel zamka z zewnątrz bez zdejmowania tapicerki. Zamek w klapie bagażnika, najbardziej narazony na działanie wody i piachu działał do końca bez zarzutu, tak jak zresztą wszystkie inne. Butelka ma jasno-fioletowy kolor z rysunkiem łańcucha rowerowego i żółty kapsel.