Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: [156 FL] Hodometr w 2.4 M-JET

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

Ja tam nie wiem mam cały czas zero ale moim zdaniem to nie oznacza że jest coś kręcone ja mam oryginalną książkę oraz wpisy zgadzają się z serwisem w niemczech.
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał rolek Zobacz post
    .... Rozmawiałem ze znajomy elektronikiem (były pracownik ASO fiata) i mówił że zawsze po cofnięciu licznika w alfie/fiacie/lanci hodometr się zerował a drugi odczyt zaczynał zliczać od nowa przebieg .
    I to ma sens. Zapis w hodometrze wprowadzono ze względu na ogólnoeuropejska gwarancję na alfy oraz rejestrację w kompuetrze centrali alfy historii serwisowania aut w ASO. Do komisu poznańskiego Polcaru nie były przyjmowane od klienta w rozliczeniu auta których hodometr był wyzerowany - byłem tego świadkiem
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Ja postaram się dowiedzieć coś w niemieckim ASO który potwierdzał mi historie serwisową.

superalfa.pl
    Gość

Domyślnie

Może być 0 albo szczątkowy przebieg i to jest prawda czy ktoś w to wierzy czy nie
    Możecie sobie myśleć o kręceniu i o innych przekrętach, ale ja to napisałem z własnego doświadczenia mam examiner już 3 lata setki alf sprzedanych i wiem, co piszę
    hodometr może być cały tylko i wyłącznie w starszych wersjach silnika 8 o 10 zaworowych i sterowniku EDC15 i w nowych EDC 16 159 Croma i inne po 2005 roku
    Alfa GT i 147 miała zapisany przebieg w liczniku jako przebieg i jako inspekcja i tyle
    Jeśli ktoś nie wierzy niech podjedzie do mnie autem sprawdzę to bezpłatnie
    a to, co pisze Maciek156 to prawda z tą europejską gwarancją, ale po numerze nadwozia w serwisie sa wszystkie naprawy gwarancyjne, więc i tak serwis widzi, co było naprawiane w okresie gwarancji z datą i przebiegiem, więc, po co miał by być przebieg zapisywany w sterowniku silnika skoro jest w systemie Fiata?chyba naprawy w systemie fiata dają serwisowi większą pewność niź przebieg w sterowniku więc niewiem co Maciek miał na myśli pisząc o przebiegu w sterowniku i eurogwarancji co ma piernik do wiatraka.
    Mogę komuś na próbę sprawdzić, co miał robione w okresie gwarancji może to was nakieruje na właściwy tor myślenia
    jak ktoś z jakiś przyczyn wymienił sterownik bo miał uszkodzony to co bidula ma teraz zrobić?bać się że ktoś go posądzi o brak przebiegu w nowym sterowniku?

---------- Post dodany o godzinie 22:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:46 ----------

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Ja swojego m-jeta miałem od nowości i tam wpisy się zgadzały. Jeśli jest "0" to znaczy że ktoś grzebał, ale tam nie da się wprowadzić wartości zgodnej z licznikiem, mozna tylko wyzerować stan
    przepraszam ale czym wyzerować?
    Ostatnio edytowane przez superalfa.pl ; 11-01-2011 o 22:02

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

superalfa.pl ja dalej głupi jestem. Angliki mają przebieg zgodny licznik-hodometr, sam sprawdzałem, w alfie Maćka także się zgadzało, czyli albo jakieś inne wersje oprogramowania ecu, albo też coś innego, tylko co?

hodometr może być cały tylko i wyłącznie w starszych wersjach silnika 8 o 10 zaworowych i sterowniku EDC15 i w nowych EDC 16 159 Croma i inne po 2005 roku

z tym zdaniem się nie zgodzę, może setek alf nie testowałem, ale kilkanaście, co nie zmienia faktu że swoje wiem. W tej chwili zastanawiam się nad wersjami softu ładowanego do ecu. Czekam jeszcze na jakieś info od aso, tylko doczekać się nie mogę.

Dzięki za informacje.