Jak rozebrałem tył auta to sprawdzałem połączenia przewodu antenowego, jedno jest nad podsufitką, drugie koło wlewu paliwa, podłaczyłem też inną antenę, i bez wzmacniacza był lepszy odbiór, więc podmieniłem maszty, Mimo, że drugi maszt miał mniejszy gwint i był wsadzzony luźno odbiór był lepszy (znajdował więcej stacji).
Na koniec wycieczka poza miasto do momentu aż pojawiły sie zakłocenia, podmiana bata i na tym luźnym odbiór idealny. Dzisiaj jadę po maszt, jutro do Zakopca na weekend to przetestuję dokładniej.
I jak testy wypadły mar1o? Poprawiła się jakość odbioru?
Sorki za zwłokę, ale prawie prosto z Zakopca musiałem zrobić szybkiego lota do Belgii.
Teraz jest OK, zdarzały sie miejsca, że były jakies małe zakłócenia w odbiorze, ale RMF i Zet cały czas grało, wcześniej zaraz za miastem sygnał znikał prawie całkowicie.
czyli zabieram się za swój bacik
Antena wymieniona i jakość odbioru poza miastem zdecydowanie się poprawiła.
Teraz kilka słów o samych antenach:
- na allegro są anteny 40cm z gwintem M5, które powinny pasować do naszych Alf, ale po przeanalizowaniu komentarzy kupujących z informacjami o słabym odbiorze zdecydowałem się na oryginalną antenę.
- oryginalna antena ma 35cm i gwint M5.
Niby na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, ale - co zostało sprawdzone - nie spełniają swojego podstawowego zadania.
Ja miałem wkręconą wcześniej 40cm i wnioskuję, że była to podróbka z allegro. Teraz przy 35 cm radio odbiera idealnie nawet z daleka od miasta (60km) gdzie wcześniej sygnał już zanikał całkowicie.
I tak jak wyżej pisałem, w instalacji po FL, gdzie antena jest na dachu nie ma dodatkowego wzmacniacza.
Ostatnio edytowane przez piotreg ; 17-03-2011 o 13:33
Czyli jesteś pewny, że po FL ta mała antena z dachu jest do radia i wzmacniacza niema? Pytam bo piszą różnie. Jeśli chodzi o wymiary to co to są za wymiary? Bo jesli rzeczywiście jak podałeś w cm to nie wysokość chyba ze ma być mm.
Ja mam na dachu dosyć krótką chromowaną antene.
Ile kosztuje taka oryginalna antena.
Pytam, bo może u mine jest to samo.
Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 17-03-2011 o 11:47
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Jaka mała antena?
Podałem długość samej anteny w cm. I taka powinna być oryginalnie po FL tylko do radia (zgodnie z informacją z Epera jest to antena z modelu 147, a tam właśnie taką miałem i w 156 zastąpiła instalację z anteną w spojleru). Cena anteny oryginalnej 48PLN - sprzedawca akuki na allegro
Nie wiem jaka jest różnica w antenie dla wersji z navi i telefonem...
---------- Post added at 13:42 ---------- Previous post was at 13:31 ----------
dopiero teraz doczytałem...
masz krótką chromowaną antenę (niefarbyczną), która słabo ściąga sygnał.
wymienisz - będzie lepiej
Bardzo mnie ździwiło, że to nie jest fabbryczna antena. Muszę się przyjżeć innymi 156 po FL.
Instrukcja mówi:
Instalacja skΠada si z:
– przewodw zasilajacych radioodtwarzacz,
– przewodw zasilajacych gΠoEniki przednie
i tylne,
– przewodu antenowego,
– gniazda radioodtwarzacza,
– anteny na dachu samochodu (gdzie
przewidziano).
Tylko co to znaczy "gdzie przewidziano"?
Doczytałem:
AntenaNa zamwienie dla wersji/rynkw, gdziesie na dachu samochodu.
przewidziano antena może by zintegrowana
z tylna szyba ogrzewana lub znajdowa
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.