No ja też mam problem z tylnim spryskiwaczem, czyli mówicie że wystarczy odkręcić tą plastikową obudowę klapy i gdy to zrobię to będę już miał łatwy dostęp do wężyka oraz dyszy ?.
No ja też mam problem z tylnim spryskiwaczem, czyli mówicie że wystarczy odkręcić tą plastikową obudowę klapy i gdy to zrobię to będę już miał łatwy dostęp do wężyka oraz dyszy ?.
Tak.Przy okazji wyczyść oś wycieraczki (pod plastikową tuleją może być rdza).
Ale rób to jak będzie cieplej czy w garażu, ew. podgrzej opalarką bo jest zimno i łątwo połamać plastiki.
Hej ja mam lekko inny problem a raczej 3 raz nie chce zniszczyć osłony więc po odkręceniu 4 wkrętów dałem spokój(może ktoś mi powie ile siły żeby tego nie połamać?). dwa mam alfę 147 2002 pod wycieraczką jest ten podeści platik/guma nie wiem co dokładnie,w tym są osadzone dyszę (pomijam że mi to z faktu złego montażu porysowało szybę) ma to z boku druki otwór po wsadzaniu tam płaskiego śrubokręta odkryłem że służy to do ustawiania pozycji dyszy można też dzięki temu obrócić duszę o 180 stopni i wyczyścić od tyłu, lecz moją bolączką jest to że mimo że to zrobiłem nadal nie tryska na szybę lecz leje się do środka bagażnika i na zewnątrz po klapie (do środka więcej). co to może być ? proszę o pomoc
PS A i czy to ok że ten podeści z mocowaniami dysz kręci się razem z wycieraczką ??
Ostatnio edytowane przez Cymer ; 18-02-2014 o 15:48
A co jesli nie dziala wycieraczka zadnego brzeku, spryskiwacz tez nie dziala, z przodu wszystko ok..
Niezrozumiale napisałeś, trzeba się mocno domyślać o co chodzi w tym.
Plastik wewnętrzny tylnej klapy jest na czterech wkrętach i kilku kołkach. Odkręcasz wkręty i wyszarpujesz plastik (najlepiej w ciepłym garażu by nie połamać). Pod nim masz silniczek i rurkę od spryskiwacza. Pewnie rurka się obluzowała. W ogóle zdejmij wycieraczkę i wyjmij silniczek, rozbierz, przeczyść, posmaruj i skłądaj. roboty na dwie godziny. Osłona spryskiwacza nie może się kręcić z wycieraczką.
to mi się kręci z wycieraczką i rysuje szybę
To ma stać w miejscu musisz to rozebrać wyczyścić z rdzy i bedzie ok
Jak krok po kroku ustawić ramie wycieraczki względem spryskiwacza ?
Alfa Romeo 147 105km 1.6 16V 2001r.
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._daffodil.html
Wycieraczke nakladasz na wieloklin tak by koncowka byla ze 2-3 cm nad dolnym rantem szyby.Pozniej test.Jak opada za nisko to poprawka. Nie zniszcz wieloklinu na osce![]()
A jakiś dokładniejszy poradnik z ustawienia ramienia da rade?
A i jak poradzić sobie z tą końcówka która wchodzi bezpośrednio do silnik bo non stop mi wypada i zamiast na szybę pryska mi w środku klapy ?
]
Alfa Romeo 147 105km 1.6 16V 2001r.
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._daffodil.html