Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Zmiana przedniego emblematu w GT

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    powered by CONMIR
    Auto
    AR GT 1 i 9

Domyślnie

a macie moze linki do aukcji z najtanszymi 'opcjami emblematow na przod i tyl ?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS 2005r.

Domyślnie

Już wspominany "tanifiat" ma w rozsądnych cenach. Obecnie nie wystawiają/nie mają przednich "motylków", ale jak poprosisz to Cię powiadomią o dostawie mailowo. tanifiat@autograf.pl
    Ja płaciłem 89zł.
    Tylny znaczek za 79zł + przesyłka http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...071251932.html

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    powered by CONMIR
    Auto
    AR GT 1 i 9

Domyślnie

dziekuje !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar deha1
    Auto
    AR GT 2008 2.0 JTS

Domyślnie

Nakleiłem dziś naklejkę na przód,zakupiona zdaje sie od Bauer,co do samej naklejki nie mam zastrzeżeń(mimo że jest mniejsza niż znaczek z przodu) ale po naklejeniu trąca mi to -bez obrazy-wiejskim tuningiem,jutro zamawiam oryginał za 110 pln w ASO i wtedy będę zadowolony w stu procentach

Użytkownik Świeżak Avatar Bandicoot
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO GT 1.9JTD

Domyślnie

Cytat Napisał deha1 Zobacz post
    ,jutro zamawiam oryginał za 110 pln w ASO i wtedy będę zadowolony w stu procentach
    No wreszcie Alfa będzie potraktowana jak należy!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156 2.0 JTS, AR GT 3.2 V6, Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Cytat Napisał khad Zobacz post
    Cześć,

Odkopuję temat, ale może komuś się przyda pełna instrukcja, bo sam szukałem w necie i nie znalazłem.

Potrzebne rzeczy: klucz 8, najlepiej grzechotka z nasadką, benzyna ekstrakcyjna, szmatka, opcjonalnie żyłka/nić dentystyczna i oczywiście nowa listwa

Emblemat jest zintegrowany z listwą, jeśli ktoś uważa, że sprzedaje sam emblemat do GT na przód to nie wie co sprzedaje (ja niestety taki kupiłem, okazało się, że był od 147). Listwa trzyma się na jednej śrubie, która wchodzi centralnie w środek emblematu oraz na kleju, do tego dochodzą dwa bolce pomagające w prawidłowym montażu. Klej znajduje się tylko i wyłącznie wzdłuż górnej krawędzi emblematu, miejscami wchodzi trochę w głąb. Wymiana jest banalnie prosta jeśli przestrzegamy kilku zasad.

1. Zaczynamy od otwarcia klapy i bierzemy się za odkręcenie śruby. Tu się przyda klucz tzw. grzechotka z nasadką 8. Co ważne - odkręcamy przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, jeśli będziemy próbować w odwrotnym kierunku, możemy ukręcić gwint i będzie się on w środku kręcił w kółko - wtedy pozostaje tylko rozwiercenie emblematu z góry, wydłubanie plastiku i złapanie kombinerkami.
    2. Po odkręceniu śruby trzeba wziąć się za klej - proponuję tam, gdzie się da, przejechać jakąś żyłką/nicią dentystyczną itp., troszkę popodważać palcami, ale nic na siłę, chodzi o zrobienie łatwiejszego dostępu do kleju, bo kleju pozbędziemy się podlewając emblemat z góry benzyną ekstrakcyjną (mała ilość na całej długości). Czekamy chwilę i nie ma się co martwić o lakier czy inne elementy - benzyna ekstrakcyjna z tym nie zareaguje. Po chwili palcami swobodnie oderwiemy emblemat praktycznie bez użycia siły.
    3. Dokładnie pozbywamy się resztek kleju stosując benzynę ekstrakcyjną i jakąś szmatkę - jeśli coś nie odchodzi - zdrapać paznokciem i dokładnie wszystko odtłuścić benzyną (aż szmatka nie będzie zbierać brudu i na oko i dotyk ocenimy, że powierzchnia jest gładka i bez zanieczyszczeń)
    4. Odczekujemy chwilę żeby nie kleić na benzynę, bo klej puści i można przyczepiać nowiutką listwę pamiętając o bolcach, które muszą wejść w odpowiednie miejsca i uprzednio odklejając taśmę. Wszystko ładnie dociskamy na całej długości, żeby nam nie podeszło w przyszłości wodą itp., dokręcenie śruby spowoduje, że wszystko się jeszcze bardziej dociśnie. Śruby nie przykręcamy za mocno i na siłę, warto też ją wyczyścić jeśli była stara i zaśniedziała.

No i voila, mamy nowiutki, lśniący emblemat, który cieszy oko i posłuży długie lata
    powodzenia!
    Opis rzetelny ale ja mam drobna uwagę:
    Obok śruby o której wspomina kolega jest większa, pod klucz 10 i ja również należy odkręcić.
    Następnie zdjąć ten plastikowy element i wówczas cały emblemat jest na wierzchu i można go łatwo podważyć. Schodzi bez najmniejszego problemu i nie trzeba niczego „zalewać” benzyną ekstrakcyjną. Jedynie do usunięcia resztek kleju z maski można użyć lekko nasączonej szmatki.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    GT 1.9JTD 150KM

Domyślnie

Witam. Co myślicie o dodatkowym zabezpieczeniu w formie dodatkowej warstwy lakieru na zakupionym logo? Myślę że to słaba powłoka sprawia iż logo pod wpływem głownie słońca zaczyna słabnąć a wtedy sypie się cała reszta pod wartwą zabezpieczającą. Też kupiłem nowe logo i chciałbym zawsze cieszyć się tym, iz wygląda jak nowe. Czy ktoś próbował jakiś zabiegów?