Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Wymieniłem wszystko w swojej Alfie...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD

Domyślnie

też mam problem z ręcznym teraz jak zaciągne to puszcza dopiero po kilkuset metrach a w zimie to przy -1 już w ogóle nie mogę dźwigni ręcznego nawet ruszyć... Kamilo my to sie chyba czasami mijamy na drodze a na pewno troszkę o Tobie słyszałem jaki ten świat mały heheh
    Ostatnio edytowane przez lukash0 ; 25-08-2011 o 20:17

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Linka do wymiany. A na zimę to z racji na wiek auta nigdy nie zaciągam ręcznego. Na wszelki wypadek.

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Robisz jak chcesz, ale ja wymieniłem linki i zaciągam, bo po to on jest. Miałem starsze auta i też zaciągałem. Rozpuszczony ten naród - auto 10-letnie to od razu stare...

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jak nowe to nowe. Ale po roku to już bym się bał zaciągnąć. Bądźmy szczerzy że nikt nie zagwarantuje że mróz nie złapie linki w pancerzu. Ale oczywiście nie twierdzę że musi.

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Cytat Napisał lukash0 Zobacz post
    też mam problem z ręcznym teraz jak zaciągne to puszcza dopiero po kilkuset metrach a w zimie to przy -1 już w ogóle nie mogę dźwigni ręcznego nawet ruszyć... Kamilo my to sie chyba czasami mijamy na drodze a na pewno troszkę o Tobie słyszałem jaki ten świat mały heheh
    to sa ewidentnie zaniedbania ze strony wlasciciela a nie ze alfa jest be ,raz w roku przed zima sciagam klocki, przepycham tloka oliwie ,sprawdzam linki i zaciagam reczny bez problemow
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

Hmm w okolicy na blachach SCI spotkałem tylko w sumie z 3 alfy co słyszałeś i od kogo? jaka masz 166?

---------- Post added at 22:49 ---------- Previous post was at 22:46 ----------

Hmm w okolicy na blachach SCI spotkałem tylko w sumie z 3 alfy co słyszałeś i od kogo? jaka masz 166, kolor?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ja mam nowe linki te najtansze z allegro, nowe klocki i tarcze z tyłu i zero problemów z ręcznym

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

hmm ... ja linki ręcznego zmieniam każdą wiosną
    klocki i tarcze też co roku mniejwięcej
    zawieszenie hmmmmm to już inna bajka kilka razy wymieniałem całość amory i każdy wahacz każdą gumkę itd, ostatnio wczoraj przedni górny wahacz który jeździł od nowości trzy miesiące ... jutro postaram się go obfocić i opisać co i jak generalnie górne mają wadę konstrukcyjną.
    ponadto robiłem już głowice regeneracje
    kpl remont skrzyni automatycznej
    wymieniłem już ze dwa razy wszystkie piasty kół
    wymieniłem alternator na nowy
    nagrzewnicę
    pompę wody
    pompę wspomagania
    chłodnicę klimy oleju i płynu
    termostat
    termostat oporowy elektryczny przy chłodnicy
    silnik wycieraczek
    sensor deszczu
    centralę alarmu
    siłowniki w centralnym
    lampy xenonowe bo skończyły się odbłyśniki
    przyciski od ogrzewania foteli
    kluczyki bo stare były już mocno popękane i bez gumek
    głośniki wszystkie
    kolektory wydechowe
    centralkę od otwierania zamykania szyb
    hmm i to chyba tyle ...
    alfą jeżdzę od 2006r i dbam o nią jak o dziecko ... każde pierdnięcie jadę do serwisu i robię na oryginałach
    wszystko spisuję opisuję i zbieram dowody zakupów i napraw
    na całość wydałem już ok 40tys i nigdy wcześniej nie kochałem tak samochodu
    mam dwie alfy 166 jedną czarną 3.0 sporttronic z 1999r to o niej ta rozpiska
    a drugą srebrną 3.0 z 2002 identyczne wyposażenie różnica tylko w wielofunkcyjnej kierownicy którą srebrna ma
    czarną katuję niemożebnie ciągle w palnik ciągle ostra jazda klocki zawsze ferrodo DS Performace tarcze brembo
    srebrna jest na seryjnym zawieszeniu w sensie oryginalnych nastaw nic nie utwardzane klocki zwykłe seryjne jazda nią to komfort
    i śmiało mogę powiedzieć że takie katowanie samochodu odbija się w kosztach bo o ile tak jak mówię czarna jest wychuchana ale ciągle coś i duże koszty utrzymania o tyle srebrna ogranicza się do wymian eksploatacyjnych raz kiedyś zrobiłęm zawieszenie jak była kupiona i jeździ już bez luzów 3 rok ... raz dodatkowo wymieniałem przednie górne wahacze ale to tak jak móię mają wadę konstrukcyjną i nic się z tym nie da zrobić jutro dla waszej ciekawości postaram się to opisać i obfocić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

W moim przypadku jest podobnie jak u kolegów. Kupiłem w miarę zadbany egzemplarz za w sumie nieduże pieniądze. Wymieniłem sporo, z grubszych spraw:
    - zawieszenie przód/tył wszystko oprócz amorów,
    - regeneracja wtryskiwaczy i pompy wysokiego ciśnienia (to chyba nie było potrzebne), wymiana regulatora pompy
    - wszystkie świece żarowe
    - rury intercoolera,
    - akumulator,
    - centralka poduszek powietrznych.
    - dwa zamki drzwi (padły siłowniki centralnego)
    - nagrzewnica
    - polakierowałem maskę silnika (odpryski od kamieni) i wypolerowałem całą karoserię
    - żarniki ksenonów
    - kompletny ICS (ale spaliłem go sam próbując własnoręcznie wyczyścić klimę)
    z grubszych rzeczy to tyle przychodzi mi do głowy.

Oprócz ww. oczywiście rzeczy eksploatacyjne: kompletny rozrząd, wszystkie tarcze i klocki na nowe, olej co 10 tys (ale następną wymienę zrobię chyba dopiero po 15tys), dwa komplety nowych opon

W sumie w ciągu 2 lat przejechałem 50 tys i wydałem 40 tys złociszy. Za tę kasę mógłbym jeździć np. dwuletnim Focusem (mam takiego w rodzinie i nic nie trzeba było w nim robić).
    Rzecz jasna nie zamieniłbym alfy na inne auto, chociaż czasem mnie wkurzy. Na wakacje jeżdżę alfą, chociaż mam nowsze auto (w tym roku zrobiliśmy w sumie 5 tys latem). Jak dotąd nigdy nie zawiodła mnie w trasie. Pali średnio 7/100.

Podsumowując: jest to dość tanie auto w zakupie, ale dość drogie w eksploatacji. Jeszcze droższe jeśli się polega tylko na mechanikach. Polecam osobom, które chcą i potrafią włożyć w auto trochę serca.

bober43
    Gość

Domyślnie

ja popylam swoją od ponad roku i jest ok. zwalony od początku jest centralny zamek i lekko wgięte drzwi tylne po kolizji parkingowej(ale mnie to nie przeszkadza)tylko tyle.przebieg mam 310tys nie kręcony i teraz zaliczyłem traskę po sporych górach 3500km (czarnogóra) bez jakichkolwiek przygód(oprócz mandatu 150 eurasów które mi tamtejsi jednak darowali). oleju nie bierze a spalanie wyniosło 5,8 (2,4 jtd), wymieniłem tylko przegób,akumulator,świece ,linki ręcznego i przekażnik kierunków a od mechanika się dowiedziałem że commonraill w alfie jest nie do zdarcia i licencję na ten silnik kupili od nich niemcy c vw