Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Temat: wariator czy sonda AR 156 1.8 16v ts 98r.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 1.8 16v ts 1998r.

Domyślnie

Cytat Napisał futuro Zobacz post
    podłączę się do tematu
    Właśnie zamontowałem instalację gazową BRC. Gość, który mi ją zakładał, stwierdził że muszę mieć uszkodzoną sondę lambda, ponieważ układ nie daje się wyregulować w trybie automatycznym czy coś takiego, po prostu leje za dużo gazu ustawił mi więc wszystko ręczenie - tak na razie - i mam podjechać po wymianie sondy. Oczywiście zalecił najpierw podłączyć pod kompa i sprawdzić czy to aby na pewno sonda.

Wcześniej też zauważyłem że coś nie tak z Alfą, mało mocy, delikatnie mi stuka wariat po odpaleniu (3sek), no i trochę falują obroty przy dojeżdżaniu do skrzyżowania na luzie (nie robię więc tego ). Zabierałem się za to już dość długo, ale kasy nie za bardzo akurat by wystarczyło no i objawy nie były zbyt uciążliwe ;P

Info jakie mogę wrzucić do tego tematu dotyczy zmiany po zainstalowaniu gazu. Gdy gaz jest teraz ustawiony ręcznie, czyli omija wskazania sondy lambda, Alfa odzyskała moc. Czyli na gazie idzie jak burza, a na benzynie znacznie słabiej. Nie ma takiej tragedii jak u Ciebie, ale różnica jest bardzo wyraźna.

Właśnie robię podejście pod wymianę sondy.
    Nie wiedzialem ze mozna recznie ominac sonde...masz instalacje sekwencyjna??

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Mialem tez problemy z dawka paliwa,
    najpierw sonda na OE i dopiero wyszlo szydlo z wora-przeplywomierz ale po kilku podejsciach nie jasnych z uzywkami albo z zamiennikami okazalo sie ze nowy BOSCH dedykowany zalatwil sprawe.Mniej pali przedewszystkim i lepiej sie jezdzi

futuro
    Gość

Domyślnie

Tak. Sekwencyjna.
    Ostatnio edytowane przez futuro ; 21-10-2011 o 07:49 Powód: :)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Wymienilem dzis ta sonde i zobaczymy jak sie adoptuje po jezdzeniu...Narazie wskazowki nadal sie zawieszaja i nie ide plynnie do gory przy dodawaniu gazu...Moc chyba tylko troszke wrocila ale to i tak nie jest ak jak ma byc...Moze jak sie adoptuje to bedzie lepiej?? Ile trzeba zrobic km?? Pomocy
    Ostatnio edytowane przez daniel675 ; 25-10-2011 o 10:00

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Pomocy Moze macie kogos w wawie co to dobrze zdiagnozuje??

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Adaptacja to ok 200/300km porzejechanych lub ok 50zł za zrobienie tego na kompie
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Adaptacja to ok 200/300km porzejechanych lub ok 50zł za zrobienie tego na kompie
    I moze byc tak ze po przejechaniu tego dystansu sonda zacznie dzialac i bedzie wszystko ok?? Czy moge jezdzic na gazie czy tylko narazie benzyna?? Dodam za gaz musze wyregulowac bo byl zakladany podczas uszkodzonej sondy...A moga to byc tez dodatkowo objawy np. brudnej przepustnicy??

---------- Post added at 13:51 ---------- Previous post was at 13:50 ----------

Cytat Napisał futuro Zobacz post
    Tak. Sekwencyjna.
    Ile placiles za taka reczna regulacje??

---------- Post added at 15:16 ---------- Previous post was at 13:51 ----------

moze byc tak ze po przejechaniu tego dystansu sonda zacznie dzialac i bedzie wszystko ok?? Czy moge jezdzic na gazie czy tylko narazie benzyna?? Dodam za gaz musze wyregulowac bo byl zakladany podczas uszkodzonej sondy...A moga to byc tez dodatkowo objawy np. brudnej przepustnicy??

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

moze byc tak ze po przejechaniu tego dystansu sonda zacznie dzialac i bedzie wszystko ok?? Czy moge jezdzic na gazie czy tylko narazie benzyna?? Dodam za gaz musze wyregulowac bo byl zakladany podczas uszkodzonej sondy...A moga to byc tez dodatkowo objawy np. brudnej przepustnicy?? Po wymianie tej sondy zaczely mi swirowac czesto obroty np.jak stoje na swiatlach. Spadaja nawet do 500 i nawet wciskanie gazu czasem nie pomaga tak sie dlawi...to normalne po wymianie?? Nie usuwalem jeszcze bledów...

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Powinieneś jeździć tylko na benzynie jeśli ma sobie zaadoptować nowe ustawienia
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

A te spadanie obrotow to moze byc ze sonda nie jest jeszcze zaadoptowana??