Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Temat: Problem z wahaczem

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Amsterdam / Wodzisław Śląski
    Auto
    AR 159 2.4 Q4 Ti

Domyślnie

Hej,

Podepnę się pod temat bo zdaje się że już niedługo czeka mnie wątpliwa przyjemność wymiany wahaczy...

Jak wygląda w 159 kwestia jakości VEMA vs. TRW?
    Z tego co widze po alledrogo, VEMA obecnie jest od TRW... z tym że do 156 coponiektórzy forumowicze polecali VEME na dół jako tańszą alternatywę w przyzwoitej jakości...

Druga sprawa, mój mechanik bardzo polecał mi części firmy LEMFÖRDER które ponoć jakościowo przewyższają TRW,

Udało mi się wygrzebać po internecie wahacze tej firmy w cenie ~670zł, czyli mniej więcej tyle ile obecnie VEMA na alledrogo i trochę drożej od TRW. Czy ktoś ma już doświadczenia z tą firmą?

Damian, czy macie może części tej firmy w ofercie?
    AR 159 2.4 Q4, Ti '09 Sedan

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Na półce mamy TRW i Fasta. Veme możemy sprowadzić z dnia na dzień. Jesli chodzi o Lemfordera to faktycznie produkty najwyższej jakości ale zawsze były bardzo drogie więc w praktyce niesprzedawalne.
    Ceny mogę sprawdzić jutro. Nie wiem o której dotrę do firmy bo mam sporo spraw ma mieście do załatwienia więc najlepiej napisz maila z zapytaniem bezpośrednio na sklep@autosklep24.pl. Powołaj się na Alfaholików. Chłopaki są od 8:00 - odpowiedzą najszybciej jak to możliwe.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał noe9 Zobacz post
    Jak wygląda w 159 kwestia jakości VEMA vs. TRW?
    Z tego co widze po alledrogo, VEMA obecnie jest od TRW... z tym że do 156 coponiektórzy forumowicze polecali VEME na dół jako tańszą alternatywę w przyzwoitej jakości...
    Dokładnie. W 156 założyłem VEMY i zrobiłem 90kkm bez większych oznak zużycia. W 159 póki co nie zanosi się na wymiane ale gdy przyjdzie ten moment prawdopodobnie zakupie ponownie VEMY. Choć nie ukrywam że chętnie bym poznał opinie kogoś kto założył VEMY u siebie.

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Cytat Napisał DamianS Zobacz post
    Na półce mamy TRW i Fasta
    Damian, tak z czystej ciekawości. FAST. Twoja opinia, jako sprzedawcy (zwroty, reklamacje).
    Moja, jako użytkownika jest miażdżąca.
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Doleję oliwy do ognia.
    A co powiecie o wahaczach Stenberg?
    Moje doświadczenie opiera się jedynie na Alfie 156. Przy mocno obniżonym zawieszeniu i kołach 17" Stenberg trzymał się całkiem nieźle, sprzedałem z nim samochód i jestem w stałym kontakcie z nabywcą, który póki co na wahacze nie narzeka.
    Cena dolnego Stenberga do 159 jest w porównaniu z TRW bardzo przyzwoita. Montował go już ktoś?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Damian, tak z czystej ciekawości. FAST. Twoja opinia, jako sprzedawcy (zwroty, reklamacje).
    Sprzedaż wahaczy do 159 jest minimalna. Jeśli już to sprzedają się górne. AR159 ma po prostu solidne zawieszenie.
    Mamy Fasta jako ekonomiczną alternatywę dla TRW ale nie mam opinii na temat trwałości i jakości ze względu na znikomą sprzedaż.
    Ostatnio edytowane przez DamianS ; 12-04-2012 o 17:03

n3lly
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Mozesz rozwinąć temat? Montowałeś w 159 czy w 156? Podobno poprawili jakość...

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Jeśli chodzi o 156...
    Zawieszenie jakie jest - każdy wie. Fasta sprzedajemy najwięcej i reklamacje to ok. 3% sprzedaży a więc bardzo mało. Importer podchodzi do reklamacji rozsądnie. Jeśli są ewidentne załatwiamy sprawę natelefon.
    Generalnie klienci są zadowoleni z Fasta. Stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Jasne , ze nie można ich porównywać z TRW ale TRW jest ponad 2 razy droższe.
    Czy wytrzyma 2x większy przebieg ? Wątpię.

Ciekawą alternatywą są wahacze górne Vemyze smarownicami.
    http://www.autosklep24.pl/pl/p/Wahac...-SMAROW./10536

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM

Domyślnie

Przyłącze się do tematu. Dzisiaj wymieniłem prawie wszystkie elementy przedniego zawieszenia w swojej alfie. Tj. wahacze dolne Vema, wahacze górne oryginał, łączniki stabilizatorów TRW, końcówki drążka kierownicy Lemfordera. Wymieniłem jeszcze tarcze hamulcowe i klocki ale nie jest to związane z tematem więc nie nie będę się rozpisywał. Będę obserwował te elementy i za jakiś czas zdam relację. Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Ja się też podłączę.
    Od pewnego czasu słyszę stuki z lewej strony. Dolny wahacz nowy. Wczoraj wymienione wieszaki stabilizatora. Jest trochę lepiej, ale nadal do bani. Przerabiałem gumy stabilizatora w 156 i mi to wygląda na taki właśnie odgłos
    Jutro jadę na szarpaki, ale chciałbym skonfrontować z Waszymi doświadczeniami, bo po przygodach z diagnostami w 156 (panie, wszystko ok, luzów nie ma, nie wiem co to stuka) podchodzę do nich trochę z dystansem. Moje typy chronologicznie wg prawdopodobieństwa:

1. gumy stabilizatora
    2. wahacz górny
    3. końcówka drążka

Zaznaczę jeszcze, że częściej stuka gdy koło jest "obciążone" (prawy zakręt) - tzn jadąc na wprost potrzeba dość sporych nierówności żeby stukało, w prawym zakręcie te nierówności mogą być mniejsze a i tak stuka