nie no teraz też jest ok,,,ale jakąś czkawkę raz miał ,,,pewnie jak tą Vpower wlałem za dużo oktanów dostał...he
nie no teraz też jest ok,,,ale jakąś czkawkę raz miał ,,,pewnie jak tą Vpower wlałem za dużo oktanów dostał...he
Zonkilu, zrobiłem jak kazałeś. Nie wiem tylko czy nie czekałem zbyt krótko, ale z moich obserwacji wynika, że gdzieś tak po 30sek do minuty termostat zaczął robić się delikatnie ciepły i wężyk zaraz przy nim również. Wskaźnik temperatury silnika dalej leżał, a silnik był cały lodowaty. Jedynie jak wsadzałem łapę pod chłodnicę było ciepło, ale tam to chyba zawsze jest. Co powiesz?
Ten wąż od termostatu nie powinien stać się ciepły dopóki temperatura nie dojdzie do chyba ~70*, wtedy powinien się włączyć pierwszym bieg wiatraka.
Wymień termostat... Na szczęście nie jest on tak drogi jak do JTD![]()
Widziałem Behra za 150zł ;) Zrobię to sam, czy muszę skorzystać z usług mistrzowskich jakiegoś majstra? To nie przeszkadza, że on się nierównomiernie zaczął nagrzewać (był cieplejszy od strony termostatu a im dalej tym zimniej)
EDIT:
Kurde... Najlepiej to by było pomacać w jakimś działającym aucie, żebym miał rozeznanie. Mogę się w celach eksperymentalnych posłużyć moją starą Astrą- wszystko działa tak samo prawda?
Teoretycznie tak, ale nie powiem Ci gdzie w astrze jest termostat... Możesz pójść najprawdopodobniej górnym wężem wychodzącym z chłodnicy w stronę silnika i tą drogą dojdziesz do termostatu...
A chodzi głównie o ten wąż... On zaczyna się robić ciepły kiedy temperatura cieczy chłodzącej nabierze właściwej temperatury...
Wtedy właśnie termostat zaczyna popuszczać ciecz i rura powinna się zaczynać robić ciepła...
Behr za 150 jest dobryJa nie wymieniałem sam, ale jak już robiłeś podobne rzeczy to powinieneś sobie poradzić... Jeśli nie to zwykły, używający mózgu mechanik bez problemu sobie poradzi...
Jak Ty te węże sprawdzałeś?
Odpal auto zimne sprawdź węże napewno są 2 powrót i wyjście z chłodnicy do termostatu poczekaj aż się silnik nagrzeje i zobacz czy obydwa i górny i dolny wąż są cieple
Jeśli są to znaczy ze płyn przepływa - termostat się otwiera. Jeśli dalej ten wychodzący z termostatu czy dolny od chłodnicy jest zimny to odpowiedź znasz.
On się po 30sek nie otworzy bo auto się musi zagrzać zeby się otworzył termostat i włączył "większy obieg"
weź w google poczytaj jak sprawdzić najpierw wg termostat bo szkoda Twojej kasy...
A tak btw to wymienisz go szybko tylko plyn sobie gdzieś spuść zebyś go potem mógł wlać a nie stracił płynu chłodniczego.
No to termostat na 80% (nie chcę zbytnio przeceniać swoich zdolności...) do wywalenia. Przejechałem dzisiaj autem w trybie emeryt nieco ponad 2 kilo wg Google.maps, wskaźnik temperatury ledwie odbił się od odboju (dosłownie "ledwie", wskazówka uniosła się może o milimetr) więc otwarcie termostatu raczej nie powinno nastąpić, tymczasem pod maską oba węże gorące jak świeże bułeczki.
Dzięki Criss ;) i ogólnie dziękuję też Zonkilowi i Konradowi za wskazanie mi właściwego sposobu na sprawdzenie termostatu bez ładowania hajsu- co ja bym bez Was trzech zrobił? ;)
Woziłem wczoraj teścia, ciężko było go usatysfakcjonować, więc i temperatura silnika się podniosła (wskazówka licznika prawie doszła do 90). Kiedy jechałem odwieźć lubą na chatę całą drogę miałem włączone grzanie na max no i wiało takim dość ciepłym powietrzem, natomiast jak ją dogrzaliśmy z teściem dostałem prawdziwym gorącem- to też jest diagnostyczne? Tzn. to też świadczy o uszkodzeniu termostatu?
Jest do wymiany
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)