Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Przewód turbo->przepływomierz spory problem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

A mi się wydawało, że jest to rura filtr powietrza -> turbo, na nim jest przepływomierz.A od turbo tłoczona jest do intercoolera i dopiero do silnika
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

delif
    Gość

Domyślnie

Szczerze powiedziawszy to jeszcze chwile temu byłem pewny tego co napisałem (bo tak zrozumiałem mechaników), ale ze mnie samego mechanik raczej marny więc nie będę się wykłócał bo mogłem coś poplątać, ale jeśli faktycznie masz racje to straszny syf leci mi do turbo (nie filtrowany), teraz to mnie poważnie wystraszyliście.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    WY
    Auto
    AR 147 1.9 JTDm '05 FL 172KM by Cinek

Domyślnie

mylisz się jest właśnie odwrotnie, zastanów się skąd turbo bierze powietrze ? z puchy filtra powietrza -następnie biegnie przez MAF (przepływomierz, który bada jego ilość) i następnie poszukiwaną przez Ciebie częścią jest zaciągane/wtłaczane do turbo -> coller -> silnik(dokładniej kolektor).

Jakby było tak jak myślisz turbo wypluwało by powietrza na zewnątrz auta na dodatek na końcu oczyszczone przez filtr powietrza - nielogiczne

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Cytat Napisał delif Zobacz post
    Tak oczywiście chodzi o 3 ale po pierwsze turbina wtłacza do niego powietrze, a nie zaciąga wiec nie ma możliwości dostania się nic do turbiny, po drugie ciśnienie tam panujące jest większe niż na zewnątrz, wiec nie ma co się do środka dostać po prostu powietrze ucieka przez dziury.

Chyba, że chodzi Ci o sytuacje, w której nie byłoby tej rury kompletnie wtedy faktycznie mógłby się jakiś syf dostać do turbo, ale u mnie ta rura jest tylko jest w niej pęknięcie, niewielkie ale powietrze z turbiny tamtędy ucieka i w dużym skrócie samochód jedzie jak bez turbo.

Wiec tak jak pisałem we wiadomości sprawdź proszę czy masz ten element i daj mi znać.
    Jak widzisz na rysunku to jest Łącznik elastyczny w kierunku - Obudowa filtra pow.=>Przepływka =>Łącznik(z wejściem z odmy)=> turbo.
    Jest on użebrowany i z twardej gumy/tworzywa ponieważ panuje w nim podciśnienie, turbo ssie powietrze z filtra i jak będzie dziura to:
    - zasysane jest tzw. lewe powietrze, którego "nie widzi" i nie mierzy przepływka;\
    - zasysane powietrze jest nie fitrowane, czytaj syf. i turbo pcha go w cylindry
    Pozdr.
    DF

delif
    Gość

Domyślnie

szczerze wiem skąd bierze ale gdzie te elementy są w moim samochodzie nie mam pojęcia wiec myślałem że to działa filtr powietrza-> turbina->przepływomierz-> coś tam dalej... ale to co mówicie ma sens teraz to naprawdę zaczyna się bać o swój samochód

Tym bardziej ponawiam moją prośbę o jak najszybsze sprawdzenie czy posiadasz takową cześć w trybie jak najszybszym, a ja chyba się przesiadam na ten czas na autobus... biedny samochodzik to nie pooddychał za "świeżo i czysto" ostatnimi czasy...

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

kolego delif napisz meila do tanifiat lub klubowy autosklep24 napewno to dostaniesz..... i oszczedzaj auto....

delif
    Gość

Domyślnie

przewód udało się zakupić, także jutro lub najpóźniej pojutrze będzie zamontowany i alfa znowu stanie się ALFĄ ;]
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Użytkownik Świeżak Avatar tommy288
    Mieszka w
    Worms (Niemcy) i Piotrkow Tryb
    Auto
    alfa romeo 159 TI SW 1.9 jtd 16v mjet....byla AR 147 1.9 16v mjet

Domyślnie

kupilem miesiac temu na allegro uzywke za 100zl.nowka w aso 130zl.jeszcze inter cars moze ci sprowadzic za 125.jak pytalem w aso to tydzien trzeba czekac bo w polsce tego nie ma.

Użytkownik Ogier Avatar hajdi147
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    Była AR 147 1.9 JTD jest AR GT 1.9 JTD

Domyślnie

Ja miałem lekko pękniety dolot do turba i zrobiłem regeneracje za pomocą dentki kleju i porządnej szerokiej taśmy.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

no jest się czym chwalić na forum ...