A mi się wydawało, że jest to rura filtr powietrza -> turbo, na nim jest przepływomierz.A od turbo tłoczona jest do intercoolera i dopiero do silnika![]()
A mi się wydawało, że jest to rura filtr powietrza -> turbo, na nim jest przepływomierz.A od turbo tłoczona jest do intercoolera i dopiero do silnika![]()
Szczerze powiedziawszy to jeszcze chwile temu byłem pewny tego co napisałem (bo tak zrozumiałem mechaników), ale ze mnie samego mechanik raczej marny więc nie będę się wykłócał bo mogłem coś poplątać, ale jeśli faktycznie masz racje to straszny syf leci mi do turbo (nie filtrowany), teraz to mnie poważnie wystraszyliście.
mylisz się jest właśnie odwrotnie, zastanów się skąd turbo bierze powietrze ? z puchy filtra powietrza -następnie biegnie przez MAF (przepływomierz, który bada jego ilość) i następnie poszukiwaną przez Ciebie częścią jest zaciągane/wtłaczane do turbo -> coller -> silnik(dokładniej kolektor).
Jakby było tak jak myślisz turbo wypluwało by powietrza na zewnątrz auta na dodatek na końcu oczyszczone przez filtr powietrza - nielogiczne
Jak widzisz na rysunku to jest Łącznik elastyczny w kierunku - Obudowa filtra pow.=>Przepływka =>Łącznik(z wejściem z odmy)=> turbo.
Jest on użebrowany i z twardej gumy/tworzywa ponieważ panuje w nim podciśnienie, turbo ssie powietrze z filtra i jak będzie dziura to:
- zasysane jest tzw. lewe powietrze, którego "nie widzi" i nie mierzy przepływka;\
- zasysane powietrze jest nie fitrowane, czytaj syf. i turbo pcha go w cylindry
Pozdr.
DF
szczerze wiem skąd bierze ale gdzie te elementy są w moim samochodzie nie mam pojęcia wiec myślałem że to działa filtr powietrza-> turbina->przepływomierz-> coś tam dalej... ale to co mówicie ma sens teraz to naprawdę zaczyna się bać o swój samochód![]()
Tym bardziej ponawiam moją prośbę o jak najszybsze sprawdzenie czy posiadasz takową cześć w trybie jak najszybszym, a ja chyba się przesiadam na ten czas na autobus... biedny samochodzik to nie pooddychał za "świeżo i czysto" ostatnimi czasy...
kolego delif napisz meila do tanifiat lub klubowy autosklep24 napewno to dostaniesz..... i oszczedzaj auto....
przewód udało się zakupić, także jutro lub najpóźniej pojutrze będzie zamontowany i alfa znowu stanie się ALFĄ ;]
Dziękuję wszystkim za pomoc.
kupilem miesiac temu na allegro uzywke za 100zl.nowka w aso 130zl.jeszcze inter cars moze ci sprowadzic za 125.jak pytalem w aso to tydzien trzeba czekac bo w polsce tego nie ma.
Ja miałem lekko pękniety dolot do turba i zrobiłem regeneracje za pomocą dentki kleju i porządnej szerokiej taśmy.