Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Prośba o wycene naprawy auta po kolizji, 147 TI 2004.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał tomek921 Zobacz post
    Sory ale od tego są ubezpieczeni, żeby nie tylko pokryć szkody materialne ale i zdrowotne za coś się chyba płaci te składki nie?
    ale widać niektórzy płacą i nic nie wymagają ...
    ale ich wybór
    ja dostałem więcej za zdrowie niż za szkodę na aucie

Użytkownik Romeo Avatar dadasiek
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    :-)

Domyślnie

w zeszłym roku miałem kolizję (koleś wymusił pierwszeństwo).
    alfa wyglądała tak :
    http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...tml#post533703

po 3 dnia był rzeczoznawca z Warty i wycenił na ok 2.500 zł (nie pamiętam dokładnie) - wszystko ze względu na wiek auta + amortyzacja + najtańsze zamienniki itp itd

napisałem odwołanie wraz z nową wyceną od niezależnego rzeczoznawcy, który wycenił straty na ok 6.500 zł.

auto oddałem do naprawy, dosłałem Warcie fakturę za naprawę (ok 6.600 zł) i tyle dostałem od ubezpieczyciela.

Walka trwała 3 miesiące, ale za to auto zrobione na oryginalnych częściach.

pozdrawiam,
    Adam

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    ja dostałem więcej za zdrowie niż za szkodę na aucie
    Ale to zależy od tego jakim autem jedziesz i jakich szkód zdrowotnych doznałeś, prawda? Oczywiście jeżeli mówimy o kwocie za zdrowie przewyższającej kwotę auta
    Ja dostałem nieco ponad 4000 zł praktycznie za same poobijania i niesłyszenie na ucho przez tydzień (od huku po uderzeniu)

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

auto wycenili tak że szkoda słów ( wartość przed szkodą 5900 - i teraz poszukaj fotek mojej byłej 156 i oceniaj http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...033a6e459de683 )

wartość "wraku" 2400
    do wypłaty 3500
    http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.p...r=asc&start=30

ciekawe czy oni wtedy też byli tacy fajni jak kolega powyżej --- i mnie nie naciągali ....

szkody na zdrowiu ??
    hmmmm
    ból :-)
    ale fajnie udokumentowany i tyle

no ale każdy robi co uważa za słuszne
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 05-06-2012 o 08:42

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

To kto to tak przeciąga wypłate ?
    u mnie PZU po oględzinach, na które sam podjechałem w ciągu 2 godzin wysłało wycene, a po 6 godzinach pieniądze miałem na koncie.
    Napisałem maila o pominiętych częściach, po 15 minutach dostałem korekte do wyceny i pieniądze tego samego dnia na koncie.
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Świecie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    tacy fajni jak kolega powyżej
    nie bardzo rozumiem tego zwrotu...?

miałem na myśli, że w niektórych przypadkach nie można dostać więcej niż warte jest auto, bo mi samochód wycenili na 32 000 (i tak w sumie trochę uszczypnęli), a moje zdrowie na około 800 (w rezultacie sądowym na 4800). Jak ktoś śmiga 8C, to fest musiałby być poszkodowany żeby dostać więcej niż za auto. Zaraz pewnie padną głosy "kogoś kto jeździ 8C stać na AC ubezpieczenia zdrowotne itd" więc apeluję- to był żart

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Generalli...

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Abidibi1509 Zobacz post
    nie bardzo rozumiem tego zwrotu...?
    tu miałem na myśli kolegę który dobrowolnie rezygnuje z ubiegania się o zadośćuczynienie

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

Nic się ze zdrowiem nie stało to w czym problem? Nie każdy chce ściemniać, że szyja, tyłek boli itd.
    "no ale każdy robi co uważa za słuszne" dokładnie.
    Później dziwne jak ubezpieczenia rosną.
    Po naszym wypadku samochód ~30tyś, zdrowie ponad 65tyś (moje), tylko co z tego jak zdrowia ta kasa nie przywróci?
    Kuzyn od grudnia leży w śpiączce i nic nie wskazuję na poprawę, zresztą większy pasjonat alfy niż ja, dance1, jak ktoś jeszcze pamięta :-(. On mnie na tym forum zresztą zalogował gdy przez chwilę netu nie miałem.
    Nigdy po wypadku nie myślałem o ściemnianiu (miałem 3) nigdy nie ucierpiało moje zdrowie. bocian nic osobistego, Ciebie bolało (wiem co to ból) także ok, ale teraz już wszystkich nawet po obtarciach parkingowych boli, wiadomo, ubezpieczalnia nie straci tylko ceny składek podniesie. Na czym my wszyscy stracimy, teraz czy później.

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Mojemu tacie PZU wypłacało odszkodowanie ponad 2 miesiące.... godne pożałowania...

Mieszka w
    Świecie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał acer11 Zobacz post
    Nic się ze zdrowiem nie stało to w czym problem? Nie każdy chce ściemniać, że szyja, tyłek boli itd.
    "no ale każdy robi co uważa za słuszne" dokładnie.
    Później dziwne jak ubezpieczenia rosną.
    Po naszym wypadku samochód ~30tyś, zdrowie ponad 65tyś (moje), tylko co z tego jak zdrowia ta kasa nie przywróci?
    Kuzyn od grudnia leży w śpiączce i nic nie wskazuję na poprawę, zresztą większy pasjonat alfy niż ja, dance1, jak ktoś jeszcze pamięta :-(. On mnie na tym forum zresztą zalogował gdy przez chwilę netu nie miałem.
    Nigdy po wypadku nie myślałem o ściemnianiu (miałem 3) nigdy nie ucierpiało moje zdrowie. bocian nic osobistego, Ciebie bolało (wiem co to ból) także ok, ale teraz już wszystkich nawet po obtarciach parkingowych boli, wiadomo, ubezpieczalnia nie straci tylko ceny składek podniesie. Na czym my wszyscy stracimy, teraz czy później.
    Oczywiście uszanowanie dla kolegi i zdrowia życzę z całego serca...
    ale z Tobą się nie zgodzę... Bo "zadość uczynienie" nie obejmuje tylko krzywd zdrowotnych. Ja np. szukałem pracy i studiowałem zaocznie w momencie gdy uległem wypadkowi. Przez brak transportu i w sumie lekki lęk przed jeżdżeniem przeszło mi kilka rozmów kwalifikacyjnych przed nosem. Nie mówię już o kosztach pożyczania samochodów od kogoś, albo jeżdżenia taksówką na uczelnię... przed sądem mówiłem prawdę, że bolało tam i tam przez tyle i tyle. Bo bolało... Chociażby od uderzenia- strata słuchu na jedno ucho na 2 tygodnie, ból szczęki od poduchy i klatki piersiowej od pasa (uderzenie boczne w moje drzwi). Ale bardziej naciskałem na to, że z czyjejś winy zostałem narażony na koszty i niedogodności związane z czasem i transportem i dlatego ubiegałem się o odszkodowanie za zadość uczynienie

- - - Updated - - -

ps. biegły w sprawie wyceny auta po pytaniu sedziego "jakie uszkodzenia MOGŁY zaistnieć po takim uderzeniu" odpowiedział, że mogło dojść nawet do złamania kręgosłupa. Więc o to chodzi, że zadość uczynienie niekoniecznie ma obejmować ból i straty, które zaistniały, ale te które mogły zaistnieć lub te bardziej materialne i finansowe