Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Temat: Teoria przeglądu zawieszenia

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

od tego jest forum ja tez duzo ciekawych informacji tutaj znalazlem, a o tych lacznikach powiedzial mi znajomy ze sklepu z czesciami takze jeden drugiemu pomaga!

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Niestety nie wszystkie łączniki mają gniazdo na klucz imbusowy, czasami mają jedynie zacięcie na klucz bodajże 14 przy samej gumce osłonowej
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

zgadzam sie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Niestety nie wszystkie łączniki mają gniazdo na klucz imbusowy, czasami mają jedynie zacięcie na klucz bodajże 14 przy samej gumce osłonowej

Mata
    Gość

Domyślnie

Dokładnie tak, ja kupiłem z trw i mają właśnie takie zacięcie na klucz 13". Odnośnie montażu samych gum na stabilizatorze to według mnie nie ma różnicy położenie wahaczy, aczkolwiek mogę się mylić. Napewno trzeba montować górne i dolne wahacze w takim położeniu w jakim pracują.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

też prawda ale drązek stabilizatora tez pracuje de facto jest on mocowany do zawiasu, i wydaje mi sie ze polozenie w jakim pracuje jest najoptymalniejsze (inaczej dobrze dokrecone obejmy na podniesionym aucie nienaturalnie sie skrecaly gdy auto opuscilem...przynajmniej ja zauwazylem cos takiego

Cytat Napisał Mata Zobacz post
    Dokładnie tak, ja kupiłem z trw i mają właśnie takie zacięcie na klucz 13". Odnośnie montażu samych gum na stabilizatorze to według mnie nie ma różnicy położenie wahaczy, aczkolwiek mogę się mylić. Napewno trzeba montować górne i dolne wahacze w takim położeniu w jakim pracują.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

A propos pochylenia kół tylnego zawieszenia... Po przyjechaniu z urlopu wziąłem poziomicę w łapkę i sprawdziłem odchylenie od pionu kół - wynosiło 1,5 cm. Po tygodniu i przejechaniu 500km tylne opony maja dość od środka, a odchyłka kół od pionu wynosi już 3,5cm. Załamka.
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

z ciekawosci zapytam, na jakich czesciach robiles ?

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    A propos pochylenia kół tylnego zawieszenia... Po przyjechaniu z urlopu wziąłem poziomicę w łapkę i sprawdziłem odchylenie od pionu kół - wynosiło 1,5 cm. Po tygodniu i przejechaniu 500km tylne opony maja dość od środka, a odchyłka kół od pionu wynosi już 3,5cm. Załamka.

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

No właśnie jeszcze nie robiłem zawiechy w aucie wogóle (nie uzwgledniam wymiany tulejek na górnych przednich wahaczach bo skrzypiały). Jest to ori zawias o dziwo. W temacie http://www.forum.alfaholicy.org/166/...tml#post923735 zadałem pytanie odnośnie tulei, może ktoś się skusi i odpowie.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Osz w mordę, wziąłem się za tę gumę od stabilizatora. Siedziałem nad tym ponad 3h, z czego ponad 2h odkręcałem łącznik stabilizatora. Wszystko zapieczone, te wcięcia na klucz 17 się ześlizgują, nie ma o co się zaprzeć. Tak sobie myślę że nigdy nic tam nie było robione więc te śruby nie były ruszane przynajmniej 6 lat .
    Teraz mam już odkręcony łącznik przy prawym kole i zluzowaną tę obejmę z gumą. Naparzałem młotkiem i różnego kalibru przecinakami przez godzinę żeby tę obejmę rozłączyć, bez skutku. Wieczór mnie zastał więc na razie przerwa - do jutra.

Powiedzcie mi, czy mam wyciągnąć cały stabilizator i wymienić gumy z obu stron? Czy tylko tę prawą, która poleciała? No i za cholerę tej obejmy nie mogę ruszyć, nie da się jej zsunąć ze stabilizatora.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Szamotuły
    Auto
    166 2.4 jtd 2002

Domyślnie

porządny przecinak i jedziesz calego stabilizatora nie wyciagniesz bo musialbys opuscic sanki... wez przecinak z niezbyt ostrym konce to pusci u mnie tez w koncu "rozłupalo" sie to !