Witam Koledzy ponownie
Ponownie podłączam sie do tematu..otóż jakiś czas temu po wyjsciu z pracy po próbie otworzenia auta nastąpiło zero reakcji ze strony centralnego.
Otworzyłem auto kluczykiem manualnie i okazało sie,że nie ma żadnego napięcia poprostu nawet lampka po otwarciu drzwi sie nie zapaliła..dosłownie nic.
Przyjechał Pan lawetą i sprawdził akumulator i okazało sie ze padł bo prawdopodobnie alternator nie ładuje.Auto zostało odstawione do warsztatu gdzie
potwierdzili te obawy "alternator do wymiany"..wraz z alternatorem wymieniłem komplet swiec żarowych ponieważ jedna padła a zaproponowali wymianę kompletu.
Zgodziłem sie oczywiscie ale byłem rozczarowany gdyż nie dostałem zwrotu tych dobrych bo "ponoć pan wyrzucił".
Problem z tym,że po wymianie swiec codziennie rano mam komunikat "pre heating glow plugs not available"..po dłuższym odczekaniu komunikat znika i symbol swiec również
po czym po dłuższy kręceniu rozrusznikiem (ok 7-10sek) auto wkońcu odpala.Nie wiem w czym problem sprawdziłem dziś akumulator podczas pracy wszystkich urządzeń i ma 15V
czyli jest OK.Może to przewody zapłonowe są problemem bo podejrzewam ze od nowosci nie były wymieniane ale nie mam pewnosci.
Mało tego od czasu do czasu wyskakuje mi kolejny komunikat "VDC, ABS and Hill holder is not available"..oczywiscie po przejechaniu jakiegoś dystansu znika problem.
Czytałem juz na forum ,że może to być spowodowane podaniem zbyt niskiego napięcia i tu moje pytanie czy jesli akumulator ma dobre ładowanie to gdzie mam szukac problemu?
A moze powinienem sprawdzic ładowanie akumulatora rano bo po krutkiej trasie może alternator go doładuwuje i niby jest OK a tak naprawde nie jest.
Akumulator pewnie tez jest od nowosci nie zmieniany auto z 2008r.
Macie Koledzy jakieś pomysły czy sugestie?