Sądziłem że najtańsze, najłatwiejsze są ogarnięte- przepraszam![]()
Sądziłem że najtańsze, najłatwiejsze są ogarnięte- przepraszam![]()
Ostatnio edytowane przez Daniel36 ; 25-07-2012 o 13:57
dzis po 2 dniach odebralem samochod.. mechanik jeszcze raz rozebral i przeczyscil/poskladal wszystko co robil poprzednio , sprawdzil przewody podcisnienia i inne kable/rury i czujnik podcisnienia przy mnie czyscil .
Twierdzi ze wszystko bylo ok a silnik juz przy gaszeniu nie trzesie sie i nic nie popiskuje jak ruszamale... mocy dalej nie ma takiej jak byla . na pierwszych 3 biegach jakby bylo wiecej i to sporo niz przed czysczeniem/zaslepieniem/wymianie rury od turbo ale juz jak na 4 bieg wrzuce i tak 80km/h jade wciskam do konca pedal i czekam, czekam a on powolutku sie rozpedza dopiero przy 2,5/2,8 tys obrotow troche mocy "przybywa" ale dalej nie to samo nawet w polowie.
w serwisie fiata jak bylem to pwoiedzieli ze jak mam taki objaw to egr wymienic , ja do nich ze komp nie pokazuje nic przeciez bo podlanczaliscie i ze jak byl czyszczony to za duzo roboty nie bylo bo w eleganckim stanie byl sam egr a oni ze i tak wymienic to bedzie dobrze ...
poki logow nie mam jeszcze to popytam was...
moze przeplywka? albo faktycznie egr? ale nic nie kopci /bledow nie ma a mechanik na egr nic nie powiedzial
albo katalizator ? do serwisu fiata boje sie zostawic bo maja bardzo zla opinie w moim miescie
a moze to byc wina ic ? bo jak wymienial mechanik rure od ic do turbo to mowil ze samochod mogl miec jakas kolizje bo widac ze ic byl klejony
EGR może być kopnięty i nie tworzyć błędów w ECU.
Dziurawy IC osłabia przyśpieszenie.
I tu mac!ek ma rację. Dla przykładu u mnie przepływomierz był walnięty. Pokazywał masę powietrza max 8mg, a mimo to nie było błędu. W Stealth sonda na jednym z wydechów cały czas wskazywała na mieszankę ubogą. Samochód palił 27 litrów w mieście, a błędów nie było. Po prostu coś może nie działać poprawnie, a mieścić się w zakresie.
Dziurawy IC, to dziura w dolocie, po stronie wysokiego ciśnienia. Ale wtedy powinien ci trochę dymić.
"poki logow nie mam jeszcze to popytam was..."
- zrozum, takie coś nie ma sensu, bo to będzie gdybactwo. Co innego, jakby sprawa była czysto mechaniczna. Jednak tutaj logi jak nie wskazują wprost, to nakierowują na powód problemu.
"a mechanik na egr nic nie powiedzial" - a co miał powiedzieć ? Jakby był chociaż trochę "kumaty", jak go miał odkręconego, to powinien przynajmniej wykonać test. Jeśli nie ma do tego urządzenia, to powinien Ciebie poprosić o podłączenie FES-a. Wtedy by mu się ruszało w środkuA nawet jak nie to, to jak miał go otwartego i widział, że jest zamknięty, to mógł wlać troszeczkę ropy i zobaczyć czy trzyma.
"wszystko co robił poprzednio", "Twierdzi ze wszystko bylo ok a silnik juz przy gaszeniu nie trzesie sie" - przynajmniej by się przyznał co sknociłWiedzielibyśmy co zrobił z ta klapą
Do ASO, to ty oddaj samochód jak już nie masz innego wyjścia![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Podepnę się trochę pod temat w sierpniu Ala leci do mechanika brakuje mi w niej trochę mocy w porównaniu do alfy szwagra ten sam model i silnik tylko młodsza o rok
Wymieniłem już overbast (chyba tak to sie pisze) jest lepiej ale nadal nie tak jak u niego
Chce żeby mi mechanik wyczyści te kierowniki turbiny plus przewody do sprawdzenia od podciśnienia, linki od ręcznego, olej wraz z filtrami i teraz jakim zalać jest na pół syntetyku ma 227 tyś przelatane. Wyświetla mi sie błąd świec żarowych świece sie grzeją i po odpaleniu po jakis 20 s pojawia sie błąd lecz nie zawsze co trzeba wymienić żeby już sie nie pojawiał
I czy coś jeszcze powinienem w niej wymienić sprawdzić itd.
Ps. mam pierwsze raz diesla
Dzieki za rady i pomoc
Wiadomo tylko, że jesteś posiadaczem 147 JTD, więc odsłaniam swoją kryształową kulę i mówi mi ona, że ten błąd to MCSF. Ale dalej, to i kryształowa kula się poddałaJak nam pomożesz podając dokładnie jaki to silnik, jaki to błąd i w jakich okolicznościach powstaje, to olejemy kryształową kulę i będziemy coś radzić
Olej ? Lej taki jak zaleca producent i nic innego. I nie słuchaj mechanika, jakby mu wpadło do głowy, żeby zalać gorszego oleju patrząc na przebieg. Selenia WR 5W40.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF