Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Temat: Kilka informacji przed zakupem Alfy 159

janio
    Gość

Domyślnie

Alicja, staraj się pisać w zrozumiałym dla nas języku zawsze można, po napisaniu edytować post i poprawić błędy, co do meritum, ceny części do 159 są na takim samym poziomie, jak do innych samochodów, to samo dotyczy źródła zakupów, w zależności od tego, czy chcesz oryginały czy zamienniki. Kup najpierw samochód, a pierdoły typu końcówka wydechu (bo chyba o to Ci chodziło), czy przeciemnianie szyb zostaw sobie na potem, zresztą nikt nie powiedział, że Afla, którą kupisz nie będzie już tego miała
    Ostatnio edytowane przez janio ; 18-07-2012 o 10:54

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Zanim weźmiesz się za przyciemnianie szyb i inne bajery, wpierw kup samochód i zrób mu pakiet startowy, czyli wymiana płynów/rozrząd itp, a potem jeśli wszystko będzie cacy można zająć się programem i upiększaniem.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Pozwolą sobie na kilka wniosków, które wyciągnąłem z tej wypowiedzi:
    1. Za te samą kwotę, kupisz 159 2x młodsze niż BMW.
    2. Diesel 159 pali dużo, zwłaszcza w korkach, jak sądzę, diesel BMW nie, a może nawet wręcz przeciwnie
    3. Alfa 159 miała być o klasę lepsza od 156 i wg użytkowników jest, ale kto by tam wierzył użytkownikom, wiadomo każdy właściciel 159 będzie ją chwalił (no może prawie każdy, chociaż nie słyszałem o obowiązku posiadania Alfy), natomiast użytkownicy BMW, swoje samochody wyłącznie krytykują, a w każdym razie nie chwalą
    4. Alfa 159 wyłącznie wygląda, jazda nią nie daje komfortu, satysfakcji oraz nie grzeszy osiągami, które w przypadku BMW są jemu po prostu dane
    Konkluzja - bierz BMW
    1. BMW 520d z 2008 rocznika to wydatek rzędu 70 tysięcy złotych, za auto z przebiegiem c.a. 150 tysięcy kilometrów, w praktycznie pełnej opcji wyposażeniowej (skórzana tapicerka, ksenonowe reflektory, nawigacja, itp.). Alfa 159 z tego roku to wydatek - przy takiej samej opcji - rzędu 42-43 tysięcy złotych. Przy czym BMW jest zdecydowanie większe, moim zdaniem lepiej wykończone wewnątrz, ma lepszy silnik diesla (2.0d 163 albo 177KM z potencjałem na 200 KM), spali tyle samo paliwa co Alfa 159 (w niektórych przypadkach mniej).
    2. Dla osoby o wzroście 2 metry kupowanie 159-ki jest (moim zdaniem) nieporozumeniem. Z tyłu za kierowcą nie zostanie miejsca na nogi nawet dla 7-latka.
    3. BMW będzie droższe w serwisie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    1. BMW 520d z 2008 rocznika to wydatek rzędu 70 tysięcy złotych, za auto z przebiegiem c.a. 150 tysięcy kilometrów, w praktycznie pełnej opcji wyposażeniowej (skórzana tapicerka, ksenonowe reflektory, nawigacja, itp.). Alfa 159 z tego roku to wydatek - przy takiej samej opcji - rzędu 42-43 tysięcy złotych. Przy czym BMW jest zdecydowanie większe, moim zdaniem lepiej wykończone wewnątrz, ma lepszy silnik diesla (2.0d 163 albo 177KM z potencjałem na 200 KM), spali tyle samo paliwa co Alfa 159 (w niektórych przypadkach mniej).
    2. Dla osoby o wzroście 2 metry kupowanie 159-ki jest (moim zdaniem) nieporozumeniem. Z tyłu za kierowcą nie zostanie miejsca na nogi nawet dla 7-latka.
    3. BMW będzie droższe w serwisie.
    To są rzeczowe argumenty, gdyby tak, albo podobnie wyglądał post kolegi, nie miałbym się do czego przyczepić
    Jeśli chodzi o wnętrze, moim zdaniem kokpit w 159, w porównania do tego w formie "ołtarzyka" w BMW wygląda o niebo lepiej, ale to kwestia gustu Nie miałem bliżej do czynienia z BMW, a więc nie wiem jak wykończone jest wnętrze, ale moim zdaniem w 159 niewiele można zrobić lepiej.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

tuning u cinka - http://www.forum.alfaholicy.org/tuni...insoft_pl.html
    zdjecie fizyczne DPFu na grupówce 200 zł a reszta jak egr i remap trzeba pytać bezpośrednio zainteroswanego czyli cinka.
    Kolega o nicku "bocian" organizuje grupowe mody więc jest trochę taniej

Co do wyciągnięcia DPFu .... minus to wiecej szkodliwych spalin.
    plusy - praktycznie bezobsługowa ekspoatacja
    Problemów z DPFem jestr wiele. Jak kilku krotnie przerwiesz proces wypalania to ON który miał go rozrzgzac najzyczajniej spływa do miski olejowej i rozrzedza olej a co za tym idzie wypadałoby go częściej wymieniac ( ale mi ekologia) ogólnie dużo by pisać

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ciechanowiec
    Auto
    159 1.9 mJTD

Domyślnie

Cytat Napisał alicjag3 Zobacz post
    Gdzie kupię końcówkę wyjęciu jakaś ładna chorowana, gdzie niedługo i przyzwoicie (za ile) przyciemnionej w Warszawie szyby?
    Proponuje tą http://www.kittyhell.com/2007/06/20/...-exhaust-pipe/

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie

Cytat Napisał alicjag3 Zobacz post
    Witajcie,

Dotad jestem posiadacza mini cooper s. Jako, ze potrzebuje drugiego auta na codzień i ze rodzina niedługo się rozwinie, poszukuje jakiegoś kombi.
    Najpierw myślałam o czymś b. Użytecznych w stylu octavii III czy passata b5 fl, ew. Ford s-Mac czy BMW serii 5 z roku ok 2006 ale to już droższy samochód.

Ostatnio pomyślałam natomiast o Alfie 159 kombi. To na czym mi zależy to:

Pojemnosc samochodu (bez przesady ale chodzi o coś 2+1, docelowo na chwile ew. 2+2). Jedyna przeszkoda, to ze ma ma 2 metry i potrzebuje dużo miejsca (w wielu autach prawe kolano wbija mu się w deskę rozdzielcza). Tutaj wiem, ze Alfa nie jest za duża w środku...
    Alfa 159 nie jest dla Was

Ja nie mam 2m, tylko niecałe 1.9 a z tyłu nie mogę siedzieć na dłuższą metę, bo siedzę ze zgiętą szyją. Zagłówki z tyłu są zaprojektowane dla kogoś o wzroście do 1.7m
    Mężowi może przyjść kiedyś z tyłu siedzieć i będzie - delikatnie mówiąc - rozczarowany.

Druga sprawa to miejsce na nogi z tyłu. Nie wiem czy już macie dzieciaki, czy dopiero w drodze. Pierwsze foteliki zajmują najwięcej miejsca. Jak fotelik będzie z tyłu, to pasażer z przodu będzie musiał mocno przesunąć fotel do przodu. I wtedy nie ma miejsca na nogi z przodu.
    Dopiero fotelik dla 3+ latka, taki bez regulacji pochylenia zajmuje mało miejsca i takie dziecko ma luz.
    Przy dwójce dzieciaków z tyłu, ciasno ma i kierowca i pasażer.
    A jak wozisz małą dzidzię z przodu, to ktoś musi siedzieć z tyłu i też ma ciasno.

To auto nie jest dla rodzin.
    Piszę to zupełnie serio. Kupiłem Alfę 159 myśląc tak jak Ty i się z żoną mocno zdziwiliśmy. Do głowy nam nie przyszło że w takim dużym aucie może być tak mało miejsca.
    Mieliśmy jedno dziecko (niecałe 3 lata) i drugie dopiero w drodze.
    Teraz jest dwójka. Młodsze jeździ z przodu, bo tak wygodniej je pilnować. Warunki są ogólnie mówiąc trudne

No i co do spalania diesli, to nie są wcale takie oszczędne. Fura jest ciężka i silnik się musi napracować. Konkurencja tej wielkości pali mniej.

Jak możesz sobie pozwolić na BMW 5, to się nie zastanawiaj

O urodzie Alfy 159 i jej stylu pisał nie będę. To widać i nie wymaga komentarza.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Alicja, staraj się pisać w zrozumiałym dla nas języku zawsze można, po napisaniu edytować post i poprawić błędy, co do meritum, ceny części do 159 są na takim samym poziomie, jak do innych samochodów, to samo dotyczy źródła zakupów, w zależności od tego, czy chcesz oryginały czy zamienniki. Kup najpierw samochód, a pierdoły typu końcówka wydechu (bo chyba o to Ci chodziło), czy przeciemnianie szyb zostaw sobie na potem, zresztą nikt nie powiedział, że Afla, którą kupisz nie będzie już tego miała

jesli kupi z forum lub od Tomka to jest duze prawdopodobienstwo ,ze beda jeszcze nakladki na pedaly

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

misiek: reklama dziwgnia handlu widze

Alicja, mysle ze po tych opiniach/postach mozesz sobie wyrobic juz poglad na sprawe.
    Mimo wszystko nie skreslalbym AR 159 SW dlubnietej na 180 koni. Maz da rade ze wzrostem, choc oczywiscie dla pasazerow z tylu komfortu nie bedzie.
    Nie demonizujmy tez tego spalania.
    Zalezy czego oczekujecie od samochodu i co jest dla was wazne na pierwszym miejscu; jesli najpierw uwage zwraca wyglad, dla ktorego mozecie wybaczyc pewne niedociagniecia typu mniej miejsca w srodku itp to alfa moze byc dobra opcja.
    Jakosc sie poprawila na tyle, ze spokojnie po dobrych egzemplarzach mozna oczekiwac dlugiej bezawaryjnej eksploatacji
    BMW jest tez ladne, w opiniach mniej awaryjne, ale dzis raczje nie ma aut przy ktorych nie trzeba raz na jakis czas czegos zrobic.
    Serwis BMW drozszy, ale auto wieksze i bardziej dynamiczne.
    Alfa nadrabia duchem, wygladem, mimo troche gorszych paramentrow i powszechnie panujacych nie do konca sprawiedliwych opiniach.

Zrobcie sobie z mezem shortliste i pojezdzijcie taka piatka testowo czy 159 i mysle ze po testach nie bedziecie mieli watpliwosci ktory Wam bardziej odpowiada.

A tak a propos Mini i BMW to chyba jeden koncern
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 18-07-2012 o 17:54

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    BMW jest tez ladne, w opiniach mniej awaryjne
    fakt, jest ładne, zwłaszcza sedan z m pakietem, ale czy mniej awaryjne? Chyba faktycznie jedynie w opiniach, ale nie w rzeczywistości.
    Jeśli w 159 jtdm uporasz się z typowymi opisanymi wyżej bolączkami, t.j. DPF, egr, kolektor, to auto będzie służyć latami.
    Ważne by się nie podpalać i nie kupować pierwszej z rzędu odpicowanej padaki...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html