Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 94

Temat: 147 FL czy warto w to się pakować?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Kayrol Zobacz post
    co cie śmieszy? swoją opinie moge powiedzieć chyba ze nie jestem fanem tych silników które popsuły reputacje AR w całej europie. Jtd jakoś nie słynie z wariatorów i panewek.
    Jak już to podaj solidne argumenty... Akurat kolego 1.6ts to najmniej awaryjna jednostka z rodziny TS. Jakoś panewki mi bokiem nie wyszły, a auto dostaje w palnik bardziej niż drugi jtd. Jtd znów słynie z czego innego, ale....

ViP Pirat drogowy Avatar mrksz87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Megane GT220

Domyślnie

Cytat Napisał heniczyna Zobacz post
    Co ile km Alfa przewiduje wymianę rozrządu?
    Widzę na szybko na allegro, że wariator to koszt części koło 500PLN + robocizna (ile może wynieść?)
    Z kolei komplet rozrządu z pompą to koszt części koło 350PLN + robocizna.
    Co 60 000 km jest bezpiecznie, ale znam i taka 156, ktora zrobila grubo ponad 100 000 km.
    Wariator wymieniasz z rozrzadem - warto przebolec ta kwote i wymienic wszystko - lacznie z pompa wody - dzieki temu masz spokoj na sporo czasu i nie bedziesz slyszec "diesla" o poranku
    Fiat Seicento 0.9 '98 -> Alfa Romeo 145 qv '99 -> Fiat Coupe 20vt '99 -> Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v '03 -> Honda Civic 1.8 iVtec '09 -> Renault Megane GT220 Grandtour '14
    Nie zabijaj robaczka

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Jak wygląda sprawa z 2.0 TS? Przyznam, że jeśli chodzi o mnie to takiego motoru będę szukał. Oczywicie będę zakładał LPG.

Wysyłane z mojego MT27i za pomocą Tapatalk 2

heniczyna
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zapsu Zobacz post
    Jak wygląda sprawa z 2.0 TS? Przyznam, że jeśli chodzi o mnie to takiego motoru będę szukał. Oczywicie będę zakładał LPG.

ogólnie nie lubię, jak ktoś wchodzi z butami w nieswój wątek, ale w tym przypadku jestem w stanie to zaakceptować, bo też chętnie posłucham w temacie 2.0TS. Także przyłączam się do pytania kolegi zapsu

Użytkownik Świeżak Avatar zbigniew-777
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM exclusive, TCT, Bose, panorama, LPG,

Domyślnie

Panowie, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi dzięki za zainteresowanie

czy jest taka opcja silnika benzynowego w 147FL, który nie jest TS? w pierwszy moim poście o tym nadmieniałem, że na allegro widziałem alfę, której właściciel zachwalał wyjątkowy silnik z 4świecami (a nie ośmioma, jak mają silniki TS).
    o właśnie to ta aukcja http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-6...C25382484.html

co do spalania: moje obecne auto pali 12-13litrów gazu w mieście (trasa - 10l) i zakładam, że kolejne nie powinno palić więcej.
    mam takowy silnik w swojej alfie też poliftowej i świec jest 8 ( jak nazwa wskazuje Twin Spark - podwójne świece ), ta alfa w linka coś uboga w wyposażenie, 10 poduszek powietrznych nie było w nich jak jest w opisie, koszt kompletu ( 8 szt ) japońskich świec NGK to około 110-120 zł a świec co miesiąc sie przecie nie wymienia.

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

ogólnie nie lubię, jak ktoś wchodzi z butami w nieswój wątek, ale w tym przypadku jestem w stanie to zaakceptować, bo też chętnie posłucham w temacie 2.0TS. Także przyłączam się do pytania kolegi zapsu
    Przepraszam jeśli urazilem. Uznałem, ale że dyskusja jest ogólnie o silnikach w Alfach.

heniczyna
    Gość

Domyślnie

Przepraszam jeśli urazilem. Uznałem, ale że dyskusja jest ogólnie o silnikach w Alfach.

nie przejmuj się , czekamy w takim razie na opinie o 2.0TS

- - - Updated - - -

Cytat Napisał zbigniew-777 Zobacz post
    mam takowy silnik w swojej alfie też poliftowej i świec jest 8 ( jak nazwa wskazuje Twin Spark - podwójne świece ), ta alfa w linka coś uboga w wyposażenie, 10 poduszek powietrznych nie było w nich jak jest w opisie, koszt kompletu ( 8 szt ) japońskich świec NGK to około 110-120 zł a świec co miesiąc sie przecie nie wymienia.
    chwalisz ogólnie swoje auto czy raczej narzekasz, że je masz? Jak chwalisz to co najbardziej? Jak narzekasz, to na co przede wszystkim? Jak jedzie taki silnik 105konny? Ja mam w lanosie 106 i dół obrotowy ma bardzo słabiutki, ale jak już się wkręci to całkiem miło idzie. Pytam może trochę jak baba, ale jak odpowiesz na moje pytania to będę miał punkty zaczepienia do dalszej dyskusji. Z góry dzięki.

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

2.0 z gazem mam ponad 160 tys ,a całosciowy przebieg 304 tysorginał!spokojna jazda na trasie do 140 toi w 10 l na 100km spali a miasto koło 12,13ja tam zadowolony jestem tylko ja 156 mam

Użytkownik Świeżak Avatar zbigniew-777
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM exclusive, TCT, Bose, panorama, LPG,

Domyślnie

nie przejmuj się , czekamy w takim razie na opinie o 2.0TS

- - - Updated - - -

chwalisz ogólnie swoje auto czy raczej narzekasz, że je masz? Jak chwalisz to co najbardziej? Jak narzekasz, to na co przede wszystkim? Jak jedzie taki silnik 105konny? Ja mam w lanosie 106 i dół obrotowy ma bardzo słabiutki, ale jak już się wkręci to całkiem miło idzie. Pytam może trochę jak baba, ale jak odpowiesz na moje pytania to będę miał punkty zaczepienia do dalszej dyskusji. Z góry dzięki.
    auto mam od października a od listopada założone lpg sekwencja, od kupna żadnych usterek awarii.Po zakupie wymiana rozrządu,paska wielorowkowego, świec, oleju i filtrów czyli to co winno się wymienić po zakupie.
    Na auto w żadnym wypadku nie narzekam wręcz przeciwnie, frajda z jazdy jest duża mimo najsłabszego silnika zbiera się żwawo.Na początku trochę trudno było mi się przyzwyczaić do twardego zawieszenia ale w zakrętach idzie jak po szynach.Generalnie dla mnie auto super.Szukałem raczej wersji bogato wyposażonej i taką znalazłem, ma chyba wszystko co może mieć łącznie z systemem audio Bose.
    Wcześniej miałem fiata sienę więc jest to duży przeskok oczywiście na plus.Oczywiście zawieszenie jest droższe w utrzymaniu i mniej trwałe jak w sienie czy lanosie ale coś za coś, choć zawieszenia wielowahaczowe u niemieckiej konkurencji wcale trwalsze nie jest.
    Jak kiedy będę zmieniał auto to będzie to następna alfa romeo.
    Dużo zależy jaki samochód trafisz , czasem warto wybrać ten droższy egzemplarz z danego rocznika.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

czekamy w takim razie na opinie o 2.0TS
    Większy koszt przy wymianie rozrządu za to większa frajda przy przyśpieszaniu, innych różnic raczej brak. Sam szukałem 2.0 lecz mało jest takich silników a ja już trafiły się to niestety w nie ciekawym stanie.

Cytat Napisał zbigniew-777 Zobacz post
    Szukałem raczej wersji bogato wyposażonej i taką znalazłem, ma chyba wszystko co może mieć łącznie z systemem audio Bose.
    Poza BOSE-m i strefową klimą auto wyposażyć można samemu (multi kierownica, tempomat, skóry itp)