Siemanko Wszystkim,
tak sobie rozglądam się za alfą 147 FL i wpadłem na trop tego forum, także piszę z prośbą o radę i rzetelne opinie.
Aktualnie mam super auto Daewoo Lanos z gazem z końcówki 99, jednak czas rozejrzeć się za czymś młodszym (poza tym coraz więcej rdzy tu i tam - a niby miały Lanosy nie rdzewieć ;P -, no i komfort jazdy już coraz mniej odpowiada). Codziennie do pracy jeżdżę 10km w jedną stronę (cały czas przez miasto, skrzyżowania ze światłami, itp.), czasem się zdarza pojechać na jakieś zakupy, poza tym średnio raz w miesiącu wyjazd w trasę (tam i z powrotem 750km). Wobec czego jakimi wersjami silnikowymi interesować się w pierwszej kolejności? Czytałem, że 1.6 105km jest najmniej kłopotliwy, bo bez wariatora. Nie ukrywam, że jeżeli wybór padłby na benzykę, to montowałbym do niej gaz. Dobrze to silniki alfowe znoszą?
I tak z innej beczki: czy w alfach mogą być silniki z 4świecami? W jakimś ogłoszeniu na allegro widziałem. A do tej pory byłem przekonany, że wszystko silniki TS mają 8świeczek...
Jeżeli idzie o ewentualny zakup: wolę wyłożyć więcej niż mniej, wiadomo, wszystko można mieć, to tylko kwestia wysokości raty kredytu
Podsumowując: czy warto zainteresować się tą marką i tym modelem?