Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Temat: Czujnik regulacji ksenonów - położenie wodzików

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Raiden Zobacz post
    Kiedyś pojechałem na odgrzybianie klimy i przy okazji chciałem wyregulować światła, ponieważ dzień wcześniej wymieniłem postojówki i rano zauważyłem, że silniczki źle wpiąłem. Panowie zaczęli majstrować przy plastikach, żeby dobrać się do silniczka, upuszczali klucze, najpierw zaczęli kręcić właśnie poziomem, potem już na silniczkach. Bawili się również czujnikiem z przodu i w końcu doszli do tego, że muszą silniczek wyciągnąć i sprawdzić, czy był wpięty. Męczyli niemiłosiernie te lampy i stwierdzili, że już dobrze ustawili, ale widziałem, że prawej strony nie ustawili. Pomęczyli się jeszcze trochę i jakoś im się udało... Na koniec dostałem pouczenie, że niewolno wyjmować tych silniczków podczas wymiany żarówek. Stwierdziłem, że nie ma innej możliwości, bo przetwornicę trzeba wyciągnąć, ale usłyszałem, że już robili takie rzeczy w Alfie i niewolno . Ubaw miałem po pachy obserwując trzech mechaników walczących z tak prostą wydawałoby się czynnością. Ostatecznie okazało się, że skrzywili mi grzybek od silniczka. Nie polecam serwisu ALFA (to nie od specjalizacji w tej marce)z Siemianowic Śląskich.

Odpaliłem FESa i nie było problemu z testem silniczków i z kalibracją. Tylko po co robi się kalibrację? Myślałem, że podczas tej procedury zacznie mi dostosowywać wysokość świateł, a tu nic.
    Silniczek zapinam w 10 sek. Dobra rada: trzonkiem od młotka naciskamy kopułkę od długich (gumowa). Światła idą nam do góry i trzpień od gniazda silniczka do przodu. Pod małym kątem wsadzamy i już po sprawie...:-)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Giulietta 1,4 MA

Domyślnie

Pod warunkiem, że masz zwykłe lampy. W przypadku ksenonów maksymalne wykręcenie trzpienia silniczka też wystarczy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał Raiden Zobacz post
    Odpaliłem FESa i nie było problemu z testem silniczków i z kalibracją. Tylko po co robi się kalibrację? Myślałem, że podczas tej procedury zacznie mi dostosowywać wysokość świateł, a tu nic.
    Kalibracja służy do ustawienia poziomu 0 (auto z kierowcą bez pasażerów i bagaży) przy prawidłowo ustawionych światłach. Jak byś nie resetował to przy obciążaniu auta światła mogły by być za wysokie albo za niskie.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::