Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Lusterko wsteczne elektrochromatyczne

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Panowie mam szybkie pytanie, w wiązce do lusterka idą 3 kable, które są podłączone do płytki w obudowie lusterka wstecznego. Za co odpowiedzialne są te kable, czy za coś jeszcze oprócz przyciemniania lusterka?
    Z tyłu lusterka jest szybka z jakimś czujnikiem, czy to jest czujnik zmierzchu i któreś z tych kabli za niego odpowiadają?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Pewnie "+" / "-" i jeden sygnałowy że jak wrzucisz wsteczny to sie lusterko rozjaśnia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Są dwa czujniki, z przodu i z tyłu lusterka. Jak z tyłu lusterka jest ciemniej niż z przodu, to lusterko powinno się zaciemnić.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Czujnik jest w samym lusterku jest jeden odpowiada za lusterko drugi jest owszem zainstalowany ale na szybie i jest to czujnik zmierzchu do właczania reflektorów oraz równocześnie jest czujnikiem deszczu dla wycieraczek

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Czy aby na pewno? Moim zdaniem jeden czunik jest obok diody, a drugi z tyłu obudowy lusterka.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

U mnie dioda świeci tylko w momencie, gdy włączony jest tryb manualny. Gdy wciskam przycisk "auto" dioda gaśnie. Lusterko ogólnie działa elegancko, tylne szyby mam przyciemnione bardzo symbolicznie (chyba fabrycznie).

Błąd. Dioda zaświeca się, gdy włączony jest tryb auto W tym trybie jest delikatnie przyciemnione, gdy zakryjesz palcem czujnik pod lusterkiem powinno się ono rozjaśnić.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 26-08-2012 o 20:57

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Udało mi się naprawić lusterko. Okazało się, że zielony przewód wewnątrz lusterka, był przygnieciony (i przetarty) obudową do płytki elektronicznej i chyba coś zwierało. Teraz lusterko działa elegancko mimo przyciemnionych szyb.

Jak rozebrać:
    1. Zdjąć obudowę przykrywającą zaczep zespołu lusterka i czujników przez odgięcie boków - z każdej strony 2 zaczepy.
    2. Mocno pociągnąć zespół w dół, aby zwolnić z zaczepu na szybie.
    3. Odpiąć wtyczki z czujnika deszczu i główną dochodzącą do lusterka.
    4. Rozebrać lusterko - zaczepy po obwodzie lusterka, żadnych śrubek, wkrętów. Konieczny wąski przedmiot - ja używałem tępego noża.

Użytkownik Świeżak Avatar loeb666
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

Witam! Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi a mianowicie chciałem założyć pas przyciemniany na przednią szybę a folia jest klejona od wewnątrz i nie wiem jak się zabrać za demontaż lusterka fotochromatycznego. Czy ktoś z Was już to robił? Dajcie znać czy jest to jakaś skomplikowana operacja. Czy da się odkleić ten uchwyt od szyby?
    Dzięki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez loeb666 ; 05-05-2014 o 14:46

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam, zdejmujesz plastikową osłonę nad lusterkiem, rozginając ją na boki. Pod nią jest wtyczka. Lusterko zdejmujesz z szyby energicznym ruchem w górę, równolegle do szyby.

Użytkownik Świeżak Avatar loeb666
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    O ile dobrze pamiętam, zdejmujesz plastikową osłonę nad lusterkiem, rozginając ją na boki. Pod nią jest wtyczka. Lusterko zdejmujesz z szyby energicznym ruchem w górę, równolegle do szyby.
    Ok dzięki będę to próbował jakoś ogarnąć