Ale pochwalił się, czego te reklamacje dotyczyły?
Ale pochwalił się, czego te reklamacje dotyczyły?
Tak, przede wszystkim miasto, dużo pracujemy i brak czasu na wyjazdy poza miasto ale samochód będzie jeździł, duuuużo jeżdził, taka praca. Druga sprawa to wizyty przy dystrybutorze.. diesel jednak jest sporo oszczędniejszy, a przerobienie tego akurat modelu silnika w benzynie na gaz jest co prawda możliwe ale tylko w jednej firmie i kosztuje 8,5 tysiąca!!
Pierwszym naszym samochodem był diesel 87r i więcej stał niż jeździł, stąd nasze uprzedzenie do silników olejowych, jednak nowoczesne silniki dieslowskie, to już inna technologia, bezpośredni wtrysk paliwa, turbosprężarki i zupełnie inna kultura pracy. Największą bolączką nowoczesnego diesla jest chyba tylko jego nadmierna emisja sadzy i tlenków azotu i stąd te ciągłe problemy z filtrami w tym z osławionym już EGR! No, i jeszcze jak już trafi silnik wysokoprężny to niestety bez wizyty w bankomacie się nie obejdzie :-(
Wszystko to wiem!
Czyli zwolennicy diesla od razu powiedzą, że o co mi chodzi? O te 6l litrów na 100, a poza tym lubię zmiany, a kto nie ryzykuje ten nie ma
zatem.... będzie diesel
Być może chodzi 1,9 lub 2,2 bo u znajomego 1750 TBI, sprawuje sie bardzo dobrze.
"Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"
Najważniejsze to być śwadomym tego co się chcę i czego sie moza spodziewać. Problem z DPFem i EGRem i kolektorem.... to myśle że jak juz auto wyjdzie spod ręki Tomka nie bedzie o nich mowy. Zapytaj go z resztą. Bo jak bedziesz chciała to kolektor CI wymienic EGR zaślepi i usunie programowo a DPF tez usunie.( ale to sie musicie dogadac bo w cenie tego pewnie nie bedzie) Aktualnie jest organizowana III tura grupoweo chipowania aut u cinka i nawet jak nie zrobisz tego teraz u Tomka to później na grupowym tuningowaniu możesz udac sie do cinkaplus mały sofcik i masz 180 kunia
+ plus bezproblemową eksploatację auta po miescie
Ostatnio edytowane przez pampik ; 11-09-2012 o 11:52
będzie 1.9 JTDm ze 150 Konikami...
wiem, że mocniejsze silniki dadzą więcej frajdy ale mi chodzi przede wszystkim o ergonomię i ze wszystkich silników wydaje się, że diesel jest najlepszą opcją :-)
pierwsze o co poprosiłam P. Michała to zmiana całego kompletu rozrządu wraz z wariatorem, jakby nie było to po odebraniu autka muszę przejechać 670 kilometrów i nie chciałabym aby po drodze coś się tfu tfu stało z moją Alfą!
hehehe a gdzieś wyczytała że JTDm ma wariator ?
To jest bolączka starszych konstrukcji w silnikach benzynowych TS - Twin SparkachW JTDm na rozrządzie wymienic Ci pasek rolkę napinającą rolkę prowadzącą i pompę wody. W razie konieczności uszczelniacze na wałkach rozrządu ( wersja 16 V czyli 150 koni ma 2 wałki ) i co za tym idzie uszczelkę pod pokrywa zaworów jak będzie ruszał uszczelniacze.
@seeiko: Sorki, że się czepiam, ale chyba chciałaś napisać "ekonomię", prawda?Bo ergonomiczne to może być wnętrze, ale chyba nie silnik.
Kiedy odbierasz autko?
"Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"