witam, czyli dobrze rozumiem ze wersja HIGH to inaczej DISTINCTIVE tak?
raport: https://www.autodna.pl/vin/ZAR939000...ink-do-raportu
witam, czyli dobrze rozumiem ze wersja HIGH to inaczej DISTINCTIVE tak?
raport: https://www.autodna.pl/vin/ZAR939000...ink-do-raportu
Ostatnio edytowane przez elmazurro ; 09-01-2017 o 19:50
Elegente jest to wersja wyposażenia która była oferowana tylko na rynku Włoskim a późniejsze wersje poliftowe rynek Niemiecki i Austryjacki
Ostatnio edytowane przez Drimacus ; 10-01-2017 o 13:01
odkopuję temat akurat mi się wygoolował - do poszukania informacji o Elegante natchnęło mnie to że przy sprzedaży mojej TBi okazało się że we wlepce w książce serwisowej było właśnie Elegante, choć kupiłem ją we Włoszech z ogłoszenia jako Distinctive i jako taką ją ePer też identyfikuje (umknęło mi to elegante wcześniej). z tego co pamiętam wyposażenie pokrywało się z Distinctive z katalogów na zachodnią europę z podobnego okresu (alfatex, panele alu, lusterka elektrochromatyczne, multifunkcja, czujniki zmierzch/deszcz, tempomat itp; ale nie było navi, bo to był wyjątek na polskę akurat Distinctive to miał od liftingu).
Z tymi wersjami to było różnie w zależności od roku i rynku. Z tego co kiedyś przeglądałem katalogi pdf z Holandii, Włoch, UK, Niemiec itp u nas w 2 połowie 2010r były np Sport i Sport Plus, a na innych rynkach ciągle Progression/Distinctive z pakietem Sport albo Tech o ile dobrze pamiętam (ciut mogłem przekręcić ale sens chce przekazać tylko).
W UK były Lusso, a gdzieś na niektórych rynkach widziałem też Executive - ona miała np skóry w standardzie i pewnie jeszcze parę innych dodatków ponad Distinctive.
Ti przez niektóre lata było osobną wersją, a potem w katalogach występowała jako Distinctive z pakietem Ti.
Włosi tak lubią mieszać. Popatrzcie np na Giuliettę - w 2013 była seria Veloce - u nas to był tylko silnik 1.4 120HP 17" felgi, materiałowe siedzenia, w UK tylko 1.4 170HP, siedzenia skórzane (albo skóra + alcantara, nie pamiętam), 18" felgi i wiele innych dodatków. Najlepsze że od 2016r Veloce to 1.75TBi 240HP...
A dzisiaj coś uporządkowali myślicie? Zobaczcie sobie czym różni się konfiguracja podstawowa Giulii Veloce na rynek niemiecki porównując do polskiego - różnic za kilkanaście tysięcy conajmniej z tego co pamietam (czujniki pDC przód, navi, łopatki), ale cena jest mniej więcej odpowiednio wyższa. W UK wersja Super ma navi w standardzie itp itd. Ciężko się w tym połapać.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 06-11-2018 o 18:36
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
We Włoszech przedliftowy odpowiednik Distinctive nazywał się Exclusive. Miałem takie dwie![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
tak no to wlasnie taka masz, "wysoka" specyfikacja - reszta to opisy i tu z moich doświadczeń nie ma bardzo jednolitego i precyzyjnego schematu opisow. wewnetrznie AR uzywa kodow jeszcze LL0-LL2 bodajze w przypadku 159, a np dla Giulii maja LL0-3 ( LL3 = Veloce) i jeszcze LL15=quadrifoglio. eper tez te oznaczenia gdzies w gorze ekranu wyswietla jak wpiszesz VIN. a tak naprawde to zwal jak zwal, liczy sie konkretne wyposazenie
Bo wszystkie te Impression, Progression, Distinctive/Elegante/Lusso/Sportiva to tylko marketingowe naklejki na określenie minimalnego poziomu wyposażenia danej wersji naklejane na techniczne nazwy używane w fabryce: Basis, Medium, High. Co więcej, każdy importer dla swojego kraju określał co roku, jakie wyposażenie znajdzie się w standardzie pod daną naklejką i wyznaczał cenę za takie wyposażenie standardowe na dany rok i dlatego przy porównywaniu tej samej wersji wyposażenia w autach produkowanych na różne rynki mogą występować spore różnice. Oczywiście, do każdej wersji można było zamówić dodatkowe pakiety i opcje, ale cenowo zwykle nie opłacało się zamawiać np. wersji Progresion z większą ilością dodatków, niż miała wersja Distinctive. Do tego dochodziły różne wersje specjalne (nie zawsze figurujące oficjalnie w katalogach) np. wersja Business, która w przypadku 159-ki sprzedawanej w PL w latach 2007-2008 była niczym innym, jak wersją Progression z ksenonami i czujnikami parkowania w standardzie oferowanymi w nieco niższej cenie. Ten sam manewr cenowo-wyposażeniowy zastosowało teraz FCA Poland odnośnie Giulii/Stelvio Business. Jak ktoś chce się dowiedzieć, z jakim wyposażeniem rzeczywiście wyjechało jego auto z fabryki, to musi rozkodować po VINie wszystkie opcje i pakiety, bo określenia Basis/Medium/High dają tylko orientacyjną wiedzę.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Dobrze to podsumowałeś. Jedna uwaga, w ePerze nie ma wyszczególnionych pakietów, tylko osobno same opcje które w ich skład wchodzą - bez różnicy ale tak tylko sprostowujeOczywiście nazwy opcji są często dość tajemnicze, trzeba rozkodowywać wg katalogów i 3 literowych symboli opcji (np opisy są typu specyficzna podsufitka (tu akurat czarna w Giulietcie żony tak jest opisana), specyficzne felgi nr 23 itp itd)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Tak, wiem, bo sprawdzałem swoją Veloce, a wynika to z tego, że na różnych rynkach zawartość tego samego pakietu może być inna i zależy tylko od importera.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)