Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Wersja Elegante

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    AR159SW 2.2 JTS

Domyślnie

witam, czyli dobrze rozumiem ze wersja HIGH to inaczej DISTINCTIVE tak?
    raport: https://www.autodna.pl/vin/ZAR939000...ink-do-raportu
    Ostatnio edytowane przez elmazurro ; 09-01-2017 o 19:50

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    AR159SW 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał elmazurro Zobacz post
    witam, czyli dobrze rozumiem ze wersja HIGH to inaczej DISTINCTIVE tak?
    raport: https://www.autodna.pl/vin/ZAR939000...ink-do-raportu
    prosze o odp

Użytkownik Świeżak Avatar Drimacus
    Mieszka w
    Małopolskie
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Elegente jest to wersja wyposażenia która była oferowana tylko na rynku Włoskim a późniejsze wersje poliftowe rynek Niemiecki i Austryjacki
    Ostatnio edytowane przez Drimacus ; 10-01-2017 o 13:01

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

odkopuję temat akurat mi się wygoolował - do poszukania informacji o Elegante natchnęło mnie to że przy sprzedaży mojej TBi okazało się że we wlepce w książce serwisowej było właśnie Elegante, choć kupiłem ją we Włoszech z ogłoszenia jako Distinctive i jako taką ją ePer też identyfikuje (umknęło mi to elegante wcześniej). z tego co pamiętam wyposażenie pokrywało się z Distinctive z katalogów na zachodnią europę z podobnego okresu (alfatex, panele alu, lusterka elektrochromatyczne, multifunkcja, czujniki zmierzch/deszcz, tempomat itp; ale nie było navi, bo to był wyjątek na polskę akurat Distinctive to miał od liftingu).

Z tymi wersjami to było różnie w zależności od roku i rynku. Z tego co kiedyś przeglądałem katalogi pdf z Holandii, Włoch, UK, Niemiec itp u nas w 2 połowie 2010r były np Sport i Sport Plus, a na innych rynkach ciągle Progression/Distinctive z pakietem Sport albo Tech o ile dobrze pamiętam (ciut mogłem przekręcić ale sens chce przekazać tylko).

W UK były Lusso, a gdzieś na niektórych rynkach widziałem też Executive - ona miała np skóry w standardzie i pewnie jeszcze parę innych dodatków ponad Distinctive.

Ti przez niektóre lata było osobną wersją, a potem w katalogach występowała jako Distinctive z pakietem Ti.

Włosi tak lubią mieszać. Popatrzcie np na Giuliettę - w 2013 była seria Veloce - u nas to był tylko silnik 1.4 120HP 17" felgi, materiałowe siedzenia, w UK tylko 1.4 170HP, siedzenia skórzane (albo skóra + alcantara, nie pamiętam), 18" felgi i wiele innych dodatków. Najlepsze że od 2016r Veloce to 1.75TBi 240HP...

A dzisiaj coś uporządkowali myślicie? Zobaczcie sobie czym różni się konfiguracja podstawowa Giulii Veloce na rynek niemiecki porównując do polskiego - różnic za kilkanaście tysięcy conajmniej z tego co pamietam (czujniki pDC przód, navi, łopatki), ale cena jest mniej więcej odpowiednio wyższa. W UK wersja Super ma navi w standardzie itp itd. Ciężko się w tym połapać.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 06-11-2018 o 18:36
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

We Włoszech przedliftowy odpowiednik Distinctive nazywał się Exclusive. Miałem takie dwie
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4JTDm Q4

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    We Włoszech przedliftowy odpowiednik Distinctive nazywał się Exclusive. Miałem takie dwie
    na fiat eper można sprawdzić jaka jest wersja po nr VIN?

mój np jest określony w nim jako "ELEGANTE / SPORT (EX HIGH)" i nic więcej nie widzę

Auto

Domyślnie

tak no to wlasnie taka masz, "wysoka" specyfikacja - reszta to opisy i tu z moich doświadczeń nie ma bardzo jednolitego i precyzyjnego schematu opisow. wewnetrznie AR uzywa kodow jeszcze LL0-LL2 bodajze w przypadku 159, a np dla Giulii maja LL0-3 ( LL3 = Veloce) i jeszcze LL15=quadrifoglio. eper tez te oznaczenia gdzies w gorze ekranu wyswietla jak wpiszesz VIN. a tak naprawde to zwal jak zwal, liczy sie konkretne wyposazenie

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Bo wszystkie te Impression, Progression, Distinctive/Elegante/Lusso/Sportiva to tylko marketingowe naklejki na określenie minimalnego poziomu wyposażenia danej wersji naklejane na techniczne nazwy używane w fabryce: Basis, Medium, High. Co więcej, każdy importer dla swojego kraju określał co roku, jakie wyposażenie znajdzie się w standardzie pod daną naklejką i wyznaczał cenę za takie wyposażenie standardowe na dany rok i dlatego przy porównywaniu tej samej wersji wyposażenia w autach produkowanych na różne rynki mogą występować spore różnice. Oczywiście, do każdej wersji można było zamówić dodatkowe pakiety i opcje, ale cenowo zwykle nie opłacało się zamawiać np. wersji Progresion z większą ilością dodatków, niż miała wersja Distinctive. Do tego dochodziły różne wersje specjalne (nie zawsze figurujące oficjalnie w katalogach) np. wersja Business, która w przypadku 159-ki sprzedawanej w PL w latach 2007-2008 była niczym innym, jak wersją Progression z ksenonami i czujnikami parkowania w standardzie oferowanymi w nieco niższej cenie. Ten sam manewr cenowo-wyposażeniowy zastosowało teraz FCA Poland odnośnie Giulii/Stelvio Business. Jak ktoś chce się dowiedzieć, z jakim wyposażeniem rzeczywiście wyjechało jego auto z fabryki, to musi rozkodować po VINie wszystkie opcje i pakiety, bo określenia Basis/Medium/High dają tylko orientacyjną wiedzę.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Auto

Domyślnie

Dobrze to podsumowałeś. Jedna uwaga, w ePerze nie ma wyszczególnionych pakietów, tylko osobno same opcje które w ich skład wchodzą - bez różnicy ale tak tylko sprostowuje Oczywiście nazwy opcji są często dość tajemnicze, trzeba rozkodowywać wg katalogów i 3 literowych symboli opcji (np opisy są typu specyficzna podsufitka (tu akurat czarna w Giulietcie żony tak jest opisana), specyficzne felgi nr 23 itp itd)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Tak, wiem, bo sprawdzałem swoją Veloce, a wynika to z tego, że na różnych rynkach zawartość tego samego pakietu może być inna i zależy tylko od importera.
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)