Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Temat: Woda na dywaniku pasażera :(

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post
    Kolego
    Jakim cudem możesz spodziewać się skroplin z klimy, przy obecnych temp powietrza ? - jest zdecydowanie zbyt chłodno by mogło to znacząco wystąpić.

Poszukaj innej drogi "wejścia" wody. Jeżeli wykluczysz szybę przednią (co ja w tym przypadku uznaję za prawdopodobne)
    Kolego, gdybyś czytał uważnie to wiedziałbyś że nie cieknie mi z szyby przedniej, tylko z obudowy filtra kabinowego, i nie są to ogromne ilości, tylko po prostu zbiera się tam woda...

Wytłumacz mi w takim razie, dlaczego skraplacz od klimy jest lekko wilgotny przy włączonej klimie?
    Ostatnio edytowane przez xCinek ; 14-10-2012 o 23:19

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Cytat Napisał xCinek Zobacz post
    Kolego, gdybyś czytał uważnie to wiedziałbyś że nie cieknie mi z szyby przedniej, tylko z obudowy filtra kabinowego, i nie są to ogromne ilości, tylko po prostu zbiera się tam woda...

Wytłumacz mi w takim razie, dlaczego skraplacz od klimy jest lekko wilgotny przy włączonej klimie?

Zmierzam do tego , że woda w obudowie filtra moim zdaniem musi dostawać się tam z komory silnika (grodzi przy podszybiu) , wężyk klimy możesz mieć wilgotny bo występuje różnica temperatur - a z zasady skropliny w największej ilości pojawiają się bowiem przy sporej wilgotności i dużej temp zewnętrznej w stos do wnętrza auta (co z resztą jest logiczne , biorąc pod uwagę wychłodzenie klimą auta i osuszenie powietrza z kabiny).
    Na forum zmagające się takimi problemami osoby znajdowały przyczynę w np wodzie płynącej po okablowaniu sterowania silnika, przy szyberdachu bywały to też niedrożne odwodnienia w słupkach przednich...skoro masz wodę w obudowie filtra, co przeczytałem wcześniej :] , sugeruję, że dostaje się ona tam z zewnątrz, od strony "chwytu powietrza" z zewnątrz. Próbuję CI wyperswadować trop klimy ...wbrew temu jak Ci się wydaje - życzliwie.
    Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
    Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
    Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post
    Zmierzam do tego , że woda w obudowie filtra moim zdaniem musi dostawać się tam z komory silnika (grodzi przy podszybiu) , wężyk klimy możesz mieć wilgotny bo występuje różnica temperatur - a z zasady skropliny w największej ilości pojawiają się bowiem przy sporej wilgotności i dużej temp zewnętrznej w stos do wnętrza auta (co z resztą jest logiczne , biorąc pod uwagę wychłodzenie klimą auta i osuszenie powietrza z kabiny).
    Na forum zmagające się takimi problemami osoby znajdowały przyczynę w np wodzie płynącej po okablowaniu sterowania silnika, przy szyberdachu bywały to też niedrożne odwodnienia w słupkach przednich...skoro masz wodę w obudowie filtra, co przeczytałem wcześniej :] , sugeruję, że dostaje się ona tam z zewnątrz, od strony "chwytu powietrza" z zewnątrz. Próbuję CI wyperswadować trop klimy ...wbrew temu jak Ci się wydaje - życzliwie.

No jasne, tylko tak jak pisałem wcześniej sprawdziłem stronę "chwytu powietrza" w podszybiu i wokół wentylatora jest sucho - woda natychmiast spływa z podszybia . Dlatego też szukam innej drogi dostawania się wody...

Auto

Domyślnie

Wiesz, woda jest dość "perfidna"...płynąc po ścianie domu , potrafi wpływać w kilku mm szczelinę stropu zamiast płynąć w dół... (wiem z dośw.) , ale do rzeczy .... Woda może dostawać się w miejscy oddalonym od podszybia, gdyby moknął tylko dywanik , sugerowałbym odpływ progu, ale w Twoim przypadku to nie to :-/. Gdybym musiał zmierzyć się z tym w swoim aucie , polewałbym auto miejscami wodą i szukał tej partii auta , przy której pojawia się problem. Tak dla przysłowiowego "świętego spokoju" sprawdź, czy woda pojawi się także , "obiegu zamkniętym".

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Dobra, potrzebuje jak najwiecej informacji na temat miejsca wszystkich odpływów w 147.. Ktoś coś wie?

Auto

Domyślnie

Hmm Zaraz ktoś coś pewnie jeszcze dopisze :

1. Podszybie (wiem..zaglądałeś)
    2. Progi - od spodu
    3. Podłoga (pod dywanikami) ma także korki i miejsca odpłuwu
    4. Słupki (w wersji szyber. na pewno) - docelowo odprowadzone w próg.
    5. ?

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

chyba się udało...
    cenna uwaga dla wszystkich posiadających szyberdachy w 147 - sprawdzajcie odpływy, bo głupia zatkana rureczka prowadzi do niezłej powodzi w samochodzie

Lucas83, widzisz, mam nauczkę na przyszłość, czasem warto posłuchać innych . Co nie zmienia faktu że z klimy też mi się lało wcześniej

..teraz tylko to wszystko wysuszyć :/

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał xCinek Zobacz post
    chyba się udało...
    cenna uwaga dla wszystkich posiadających szyberdachy w 147 - sprawdzajcie odpływy, bo głupia zatkana rureczka prowadzi do niezłej powodzi w samochodzie

Lucas83, widzisz, mam nauczkę na przyszłość, czasem warto posłuchać innych . Co nie zmienia faktu że z klimy też mi się lało wcześniej

..teraz tylko to wszystko wysuszyć :/

Cieszę się,że mogłem Ci pomóc

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

xCinek ile tam jest tych odpływów z szyberdachu w końcu? 2 z przodu na pewno a z tylu jak to jest? I jak się uporałeś co robiłeś z tymi odpływami, gdzie było przytkane i jak ew. przetykałeś? dzięki z góry
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Z tyłu żadnych nie zauważyłem.. Były zatkane te z przodu - woda stała i przelewała się górą na podsufitkę, skąd plastikową osłoną słupka "A" zlewała się bez żadnego śladu na dywanik . Po prostu dmuchnąłem mocnym kompresorem w te odpływy i się przetkały, dla testu wylałem chyba z litr wody i wszystko ładnie spłynęło

Dzisiaj rozebrałem alfę i tragedia - wszystko po prawej stronie było mokre, przód i tył... Wywaliłem stare wygłuszenie i zamówiłem nowe - http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-...735259003.html, na dniach będę montował . Narazie porządnie wysuszyłem wszystko ręcznikami, gazetami i trochę opalarką (hehe), byłem na myjce i nie zauważyłem żadnych śladów wilgoci w środku, więc mam nadzieję że finalnie z problemem się już uporałem