Strona 3 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 103

Temat: Brak spryskiwaczy ksenonów, a przegląd.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Ja też mam w swojej belli hid-y ale światła mam wyregulowne jak przykazują przepisy spryski reflektorów mam w standarcie orginały,przeglądy przechodzę co będę ściemniać pracuję w firmie która robi również przeglądy,ale jak narazie nikt nie mruga mi że do oślepiam,kto ogląda fanów czterech kółek wie o co chodzi kiedyś pokazywali jak legalnie w UK montowli je do Lexusa lx.

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Akurat Fani Czterech Kółek nie są dla mnie wyznacznikiem wiedzy technicznej ...bo oni przypominają mi bardziej Mietka i Zdzicha na giełdzie w Sandomierzu...

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Ja nie twierdzę że są wyznacznikami wiedzy technicznej,ale w UK są takie przeróbki dozwolone i auta przechodzą przeglądy,oczywiście nie pochwalam montażu HID-ów do każdego reflektora,nieraz dostałam po oczach od golfa,astry czy nawet małego fiata.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

Ja swoje mam wyregulowane, nikt mi nigdy nie sygnalizował, że go oślepiam - gdyby tak było wyrzuciłbym te żarówki na śmietnik od razu. Ja w swoim przypadku chyba zamontuję jakieś spryski (może uniwersalne) i będę spokojnie jeździł po drogach i na przeglądy

Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Jeśli nikogo nie oślepiasz tak zrób,ja też tak mam!

- - - Updated - - -

A gdy będzie upierdliwy diagnosta demontuj żarniki na czas przeglądu i po sprawie.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał boney Zobacz post
    Ja swoje mam wyregulowane, nikt mi nigdy nie sygnalizował, że go oślepiam - gdyby tak było wyrzuciłbym te żarówki na śmietnik od razu. Ja w swoim przypadku chyba zamontuję jakieś spryski (może uniwersalne) i będę spokojnie jeździł po drogach i na przeglądy
    boney to że zamontujesz sobie wodotryski nie zmieni podejścia upierdliwego diagnosty gdyż jak byk we wnetrzu masz regulator korektora reflektorów którego to przy fabrycznym (homologowanym) ksenonie nie ma ,nie wspomnę też o tym że nie będziesz miał czujników na wahaczach które to są dość widoczne. No ale po co kombinować ,albo wyciagnąc je na czas badania ,albo jechac do takie co się nie przypierd...

Niedźwiedź
    Gość

Domyślnie

Ja również mocno męczę temat xenonów. Mam we wtorek drugą rozprawę w tej sprawie.
    U mnie sprawa ma się tak, że założona jest oryginalna lampa Valeo z xenonen i żarnikiem d2s. Nie ma natomiast sprysków i samopoziomu.
    Z informacji jakie zebrałem wynika, że jakiekolwiek regulacje prawne dotyczące zabudowy xenonu pojawiły się w regulaminie Europejskiej komisji gospodarczej w 2001 roku. Dotyczy ona homologacji i rozumieniu pranym obliguje do takiego montażu tylko producentów, a nie użytkowników. Sama lampa zaś jeśli jest zgodna z homologacją klosza może być traktowana jako część zamienna.
    Dla Belli z początkowych lat produkcji homologacja jest jedna. Razem jest oznaczenie HC, HCR dla reflektora i dalej DC dla dopuszczenia xenonu na mijania.
    Nie znalazłem żadnego zapisu w polskim prawie, który nakazuje zmianę warunków zabudowy dla aut z przed 2001.

Biorąc pod uwagę argumentację o spryskiwaczach - wolna wola użytkownika (w kwestii używania) i wątpliwa skuteczność
    Biorąc pod uwagę argumentację o samopoziomie - w początkowych 166 działa tylko po włączeniu zapłonu. W sytuacji gdy po uruchomieniu samochodu załadujemy bagażnik i wpuścimy pasażerów na tył, będziemy oślepiać.. przez 200, 300, 500km? ... do ponownego wyłączenia/włączenia zapłonu,
    Biorąc pod uwagę regulacje prawne dotyczące homologacji - jest ori, więc jest ok. Wyraźna granica światła i cienia, oryginalne gniazdo d2s, żadnych modyfikacji itd.

Co w takiej sytuacji? Zdania są mocno podzielone, ale mam wrażenie, że prawo stoi po mojej stronie.
    Auto takie już kupiłem, nie wiem kiedy te lampy zostały zmienione, nie wiem, czy ktoś wcześniej miał z tym problemy.
    Mandatu nie przyjąłem, więc sprawa w sądzie. Świecą normalnie i nikogo nie oślepiam (jestem przeciwnikiem hidów). Policjant argumentował to mniej więcej tak: "ktoś zmienił klosz.. jest przecież HC i HCR, ładnie ktoś przetwornice zamontował. Genneralnie był na tyle nieprofesjonalny, że wiedząc co mam w samochodzie nie dałem temu wiary.

Co o tym sądzicie?
    Pozdr,
    Marcin

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał Niedźwiedź Zobacz post
    Biorąc pod uwagę argumentację o samopoziomie - w początkowych 166 działa tylko po włączeniu zapłonu. W sytuacji gdy po uruchomieniu samochodu załadujemy bagażnik i wpuścimy pasażerów na tył, będziemy oślepiać.. przez 200, 300, 500km? ... do ponownego wyłączenia/włączenia zapłonu,
    Nie wiem skąd to wyrwałeś bo moja jest właśnie z początku produkcji i poziomowanie działa ciągle. Nie tylko po odpaleniu. To że światła machną Ci po odpaleniu to nie oznacza że się wtedy poziomują.

Jeżeli chodzi o całokształt to mam mieszane uczucia (chodzi mi o te przepisy że niby się tyczą tylko producentów). Co prawda masz oryginalne lampy z przetwornicami ale przecież nie licząc fabrycznych przetwornic to niczym to się nie różni od halogenów. Szkło to samo, soczewka ta sama. A prawo nie mówi nic o przetwornicach tylko:
    1. Homologacja reflektora (to ma każdy bo w 166 wszystkie klosze miały homologację DC na mijania)
    2. Spryskiwacze - wiem że wątpliwa skuteczność ale mieć trzeba (a tego nie masz ani Ty ani inni którzy nie mają fabrycznie ksenonów)
    3. Samo poziomowanie - podstawa - najważniejsze (a tego nie masz ani Ty ani inni którzy nie mają fabrycznie ksenonów)

Czyli sumarycznie rzecz biorąc jak dla mnie łamałeś przepisy.

Tak na prawdę gdybyś nie miał fabrycznych przetwornic ale miał resztę to jest wszystko na legalu. Ale Ty niestety masz tylko to co jest najmniej istotne....

Niedźwiedź
    Gość

Domyślnie

Hmm.. no właśnie soczewka. Wydaje mi się, że jest inna. Wymiary żarówek są ściśle znormalizowane do danego typu soczewki. Zmiana lokalizacji źródła światła nawet o kilka milimetrów powoduje zmianę kątów odbicia co skutkuje na pewno inną granicą światła i cienia.

Wracając do tego, że sprysk musi być.. na jakiej to podstawie? Tak samo samopoziom.
    Zaskoczyłeś mnie z tym ciągłym poziomowaniem, bo kolega ma full fabrykę w tym samym roku i to sprawdzałem. Najwyraźniej ma coś uszkodzone. Czy ktoś inny też to potwierdza?

Ja wiem, że logika nakazuje jedno.. prawo natomiast nie jest w tym temacie aż tak jednoznaczne. Wyprowadzcie mnie z błędu jakimiś konkretami, bo samą ideę rozumiem i się zgadzam, natomiast w świetle tego, że walczę o to w sądzie bardziej zależy mi na stronie prawnej.

W kwestii regulaminu EKG i tego kogo on dotyczy. Pomijając to do kogo on jest skierowany, bo też mam mieszane uczucia, to jest z roku 2001.. Bella z 99.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maestro
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Gdybyś choć troche zagłębił się w temat wiedziałbyś że soczewka z grubsza składa sie z dwóch częsci. Przedniej i tylnej. Przednia to część z samą fizycznie soczewką, i druga tylna z mocowaniem na żarówkę lub palnik. Części są na środku soczewki rozdzielane. Wiec wystarczy podmienić tył od tego samego typu soczewki na inne mocowanie H7 vs D2S i hasa.

Sprysk musi być, tak samo jak poziomowanie bo jest to integralna część instalacji do lamp wyładowczych. Koniec kropka.