Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Temat: Trzęsienie przy odpalaniu 1.9 jtd - Film.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zales00
    Mieszka w
    Siedlce/Parczew
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 2003r.

Domyślnie

Cytat Napisał michal-147 Zobacz post
    Samochód u mechanika, diagoza : sprzęgło do wymiany, dwumas ku mojemu zdziwieniu w stanie bdb (więc nie wiem co tak trzęsie alfą :/ ), poduszka silnika prawa pęknięta, dolot szczelny, uszczelka wału korbowego do wymiany, w sobote auto może będzie już do odbioru więc dam znać co i jak się zmieniło..
    no jak poduszka pęknięta to nie ma co się dziwić że trzęsie

michal-147
    Gość

Domyślnie

Witam.

Trzęsienie jak było tak dalej jest :/ co zostało zrobione to: wymienione kpl. sprzęgło + wysprzęglik, wymieniona poduszka silnika prawa, sprawdzone jeszcze raz wtryski, koło dwumasowe (po wyjęciu okazało się dobre, więc zostało).

Plusy po naprawie, ciut mniej trzęsie przy ruszaniu i troche mniej przy odpalaniu, sprzęgło chodzi lżej i tutaj pytanie do was? czy u was po wymianie sprzęgło chodzi równie lekko jak np. pedał gazu? bo u mnie fakt chodzi lżej ale np. u brata w a3 chodzi jeszcze lżej. Mechanik powiedział że alfy mają trochę ciężej chodzące te sprzęgła..

Zauważyłem jeszcze coś takiego co miało miejsce jeszcze przed wymianą i zostało do tej pory, tzn. czasami wciskając pedał sprzęgła, gdzieś tak mniej więcej w połowie jego zakresu ruchu czuje takie pyknięcie pod stopą, taki uskok coś takiego. Co to może być?

Kolejną rzecz która została to falujące obroty na zimnym silniku, tzn. np. odpalam rano, dojeżdzam do świateł wciskam sprzęgło i spadają poniżej normy, odbijają się i wracają na swoje miejsce lub gdy jade zimnym silniku i rozpedzę sie i musze zahamować, daje hamulec obr. spadają, tak jakby sie przyduszał silnik, koncze hamować, i za chwile wracają w swoje miejsce lub na luzie przygazuje obr. spadną ponizej normy, odbiją się i wracaja na swoje miejsce.

Pojechałem do jeszcze jednego mechanika za miastem, jestem z nim umowiony za nastepny tydzień i on twierdzi że przyczyną na 99 % jest poduszka zrywna, bo przy nagłym dodawaniu i puszczaniu gazu podczas jazdy szarpie silnikiem.

Jak nie pomoże to odstawiam samochód do pablogarage, kwałek mam ale już nie mam siły do tego...

Dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez michal-147 ; 23-11-2012 o 17:23

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Kolejną rzecz która została to falujące obroty na zimnym silniku, tzn. np. odpalam rano, dojeżdzam do świateł wciskam sprzęgło i spadają poniżej normy, odbijają się i wracają na swoje miejsce lub gdy jade zimnym silniku i rozpedzę sie i musze zahamować, daje hamulec obr. spadają, tak jakby sie przyduszał silnik, koncze hamować, i za chwile wracają w swoje miejsce lub na luzie przygazuje obr. spadną ponizej normy, odbiją się i wracaja na swoje miejsce.
    Proponuje zacząc od sprawdzenia ciśnienia paliwa. Regulator ciśnienia paliwa do czyszczenia bądz ewentualnie do wymiany. Jak miałes sprawdzane wtryskiwacze?
    Możliwe równiez, że przyczyna leży w przepływomierzu.
    Najlepiej zrobic logi pracującego silnika - najtaniej i najprosciej.

- - - Updated - - -

Plusy po naprawie, ciut mniej trzęsie przy ruszaniu i troche mniej przy odpalaniu, sprzęgło chodzi lżej i tutaj pytanie do was? czy u was po wymianie sprzęgło chodzi równie lekko jak np. pedał gazu? bo u mnie fakt chodzi lżej ale np. u brata w a3 chodzi jeszcze lżej. Mechanik powiedział że alfy mają trochę ciężej chodzące te sprzęgła..
    Na to nie ma reguły. coś mi sie wydaje, że twój mechanik sie nie przyłożył do wymiany sprzegla tzn. nie wyczyscił wszystkiego i nie użył smaru w newralgiczne miejsca układu sprzęgłowego. Do tego dochodzi prawidłowe odpowietrzenie wysprzęglika, bo po wymianie na nowe sprzegło + wysprzęglik takie coś nie powinno sie dziac. Proponuje jeszcze przepłukac układ hydrauliczny sprzęgła (zapewne będzie dużo syfu w przewodach).
    Ostatnio edytowane przez majster ; 23-11-2012 o 20:53

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Co do przeskakującego padału sprzęgła, to bym sprawdził sprężynkę, oraz tulejkę...
    http://www.forum.alfaholicy.org/147/...zegla_jtd.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    147 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Ściągnij pasek napędu osprzętu i zobacz czy sprzęgiełko jednokierunkowe na alternatorze nie jest przypadkiem zablokowane, jeżeli jest to uruchom silnik bez paska i sprawdź czy jest lepiej.
    Ostatnio edytowane przez shymekk ; 27-11-2012 o 18:52